|
|
|
|
|
|
|
|
|
LA POMUL LĂUDAT (2) |
|
|
Text
postat de
Gheorghe Oncioiu |
|
|
La pomul lăudat (continuare)
Ceva mai încolo, pe partea stângă a drumului, au întâlnit un zid înalt. În zid se afla o poartă masivă pe care era desenat un «cap-de-om-cu-ochii-închiși». La apropierea lor, nasul capului-de-om-cu-ochii-închiși a început să adulmece, iar urechile și-au ascuțit auzul.
- Ia te uită! s-au mirat ei. Ăsta doarme în post.
- Nu doarme, s-a auzit vocea profului de română. Aveți voi vise.
- Cum adică?
- Vi se pare doar că doarme, însă el e mâna dreaptă,/ Este ochiu-nchis afară, ce-nlăuntru se deșteaptă./ Și așa închis cum pare, și-nlăuntru, și-n afară,/ El veghează peste toate, cuprinzând întreaga țară.
- Cine sunteți voi? i s-au mișcat buzele gurii capului-de-om-cu-ochii-închiși.
- Noi? Noi suntem poporul: țărani, muncitori, maiștri, tehnicieni, ingineri și alte naționalități.
- Și unde vă duceți?
S-au uitat lung
O voce din public:
- Suntem într-o acțiune cultural-educativă intitulată «Să ne cunoaștem patria.»
- Mhm.
- Ne lași și pe noi să ne uită puțin înăuntru?
- Bine, uitați-vă.
Și și-a deschis ochii. Iar ei s-au uitat
Imaginea era superbă, clară ca azurul cerului, în afara căruia nu se vedea nimic. Aaaa, parcă, parcă undeva în fundul ochiului, pe ceva ca un ecran, doar o privire ageră ar fi putut distinge un obiect de forma
Da, un registru deschis, pe ale cărui file figurau mai multe rubrici. Ultima, din dreapta, mai lată decât toate celelalte la un loc, era rubrica « OBSERVAȚI-I.» Altceva, nimic.
- De ce te uiți la mine cu ochi senini și goi? a întrebat un privitor.
- Nu pe ăla, i-a răspuns tranșant «capul-de-om-cu-ochii-deschiși». Pe ăla mă uit eu. Voi uitați-vă pe celălalt.
S-au uitat pe ochiul drept.
- Aaaa, ce frumos! a exclamat privitorul, după ce rozul tulbure de la început s-a clarificat
Da individu ăla ce face?
- Mămăligă.
- Mămăligă?! Ce face cu ea?
- Hrănește cățeii lu nea Bică.
- Are mulți?
- Are.
Cățeii așteptau ordonat la coadă să primească rația de mămăligă.
- Da
mneaei cine-i?
- E tanti Rada, tovarășa lu nea Bică
Unul dintre căței a ieșit din rând, s-a dus în față, s-a ridicat pe lăbuțele de dinapoi și a scheunat liric: «Săru mâna, pentru masă».
Grupul dulăilor a aplaudat.
- Tu ce vrei să te faci când oi fi mare, puișor?
- Eu, tanti-tovarășa, când voi fi mare, vreau să mă fac patriot.
Rada l-a sărutat tovărășește pe obraz, iar el i-a lins mâna dreaptă. S-a dus apoi la masa dulăilor, de unde unul, ce părea mai chivernisit, l-a mângâiat părintește cu laba lui păroasă pe creștet și i-a făcut semn să se apropie.
- O să te public în revistă, i-a șoptit el la urechea ciulită, iar cățelandrul s-a gudurat și a plecat ochii a supunere. Apoi, cu aceeași labă păroasă, dulăul i-a dat o pălmuță la funduleț, proiectându-l în capul rândului
S-au uitat nedumeriți la ochiul stâng.
- A fost avansat disciplinar, deoarece a părăsit rândul fără aprobare, le-a explicat acesta. Și, fiind favoritul ei, tanti-tovarășa l-a pedepsit ferm și drastic pentru indisciplina lui.
De undeva, din împrejurimi, niște câini slăbănogi și hămesiți, care așteptau să prindă și ei câteva firimituri rămase de la masa celor prezenți, s-au repezit, lătrând furios și neprotocolar la potaie. Rada a încruntat sprânceana, iar indignarea aproape că a sufocat-o.
-
r-aț ai dracu dă maidanezi, nu vă mai săturați! abia a mai putut ea articula, întorcându-și privirea încețoșată către capul de om.
Acesta a apucat făcălețul și, ridicându-l, a strigat la ei:
- Marș!
Maidanezii s-au oprit din lătrat, și-au făcut autocritica, și au regretat sincer gestul lor necugetat. Apoi, punându-și coada între picioare, s-au încolonat și au plecat în marș. Era un «marș al tăcerii».
A doua zi, în propria-i revistă, semnat cu amprentele câtorva fire din aceeși labă păroasă, avea să apară, alături de chelălăitura cățelandrului, un pamflet informativ, în care dulăul cel chivernisit înfiera gestul meschin, oribil și chiar odios precum lăcomia fără margini a maidanezilor care atentau la hrana cățeilor
Iar insul nici nu apucase să lase făcălețul din mână că atenția le-a și fost atrasă de o altercație produsă la masa dulăilor de unde s-a auzit un chelălăit elegiac. Individul a pus frumos făcălețul la locul lui și s-a dus să vadă ce e
Un dulău mai puțin împlinit a primit o porție mai mică, pe motiv că nu si-a dus la îndeplinire toate sarcinile, le-a tradus ochiul stâng.
- Dar văd că lor li se dă pâine. De ce?
- Pentru că sunt bolnavi. După ce îi îndoapă cu mămăligă încă de când sunt mici, iar ei prind gustul și se simt bine, când devin adulți, paradoxal, se îmbolnăvesc. Și atunci nea Bică îi trece pe pâine de regim.
- Mhm. Da nea Bică ăsta unde e, domle?
- A zis că are niște probleme de rezistență la temelia casei poporului și a plecat să cerceteze.
- Aa-șaaa! s-au mirat ei, în timp ce părintele turna de zor
- Ajunge, Cuvioșia ta, că se umple și dă pe de lături!
Dar părintele nu l-a ascutat pe cântăreț și a continuat să toarne. A scos apoi sfeștocul din găletușa pe care tocmai o umpluse și, ridicându-l, a făcut cu el semnul crucii, aruncând aghiasma peste crescătoria de căței a lui nea Bică, binecuvântând-o.
Și văzând cățeii și dulăii ce bogăție e la masa acestuia au mâncat, înălțându-i osanale și bucurându-se. Iar unii s-au mâncat chiar și între ei.
Însă maidanezii cei slăbănogi și hămesiți dădeau târcoale crescătoriei și înghițeau în sec.
Iar după prânz veni și nea Bică. Și o luă pe Rada și se duseră acasă.
Și se făcu seară și se făcu dimineață.
Da înainte, «Rada cină cu Bică». Apoi se culcară amândoi separat și avură împreună un vis urât.
În sac fu mare agitație. Șoarecii își diversificară activitatea și se pregătiră să roadă și la rădăcina pomului. Se pregătiră să roadă e un fel de-a spune, pentru că nu ei urma să roadă. Ei angajară niște coropișnițe, cărora, fiind instruite în mai multe domenii, le veni ușor să treacă din sectorul legumicol în cel pomicol.
La început, când se uită în sac, lui nea Bică îi plăcu. Metoda de rotire a cadrelor era a lui. În plus, spusese cândva că două sau mai multe «policalificări» nu strică niciodată la casa omului.
Așa că acum, după un instructaj sumar, coropișnițele au fost urcate într-un avion, iar desantul, parașutat în spatele liniilor inamice.
Nea Bică mirosi de data asta ceva și se duse la fața locului. Dar aici, ia coropișnițele de unde nu-s. Parcă intrară toate în pământ, își zise și rămase pe gânduri.
Și cum sta așa, numai ce se înfățișă la el o urechelniță care îi susură dulce în ureche cum că, împreună cu niște surate de-ale ei, ar vrea să-i prezinte un program de divertisment, pe bază de sopârle.
Curios din fire și cu aplecare spre nou, nea Bică acceptă. Ba chiar făcu și un spirit de glumă, parafrazându-l pe un celebru înaintaș: «Lăsați șopârlele să vină la mine.»
Sosi trupa și începu spectacolul.
În deschidere, primele urechelnițe au înterpretat un «Cazacioc cu strigături.» Când au terminat, într-o atmosferă plină de entuziasm, nea Bică urcă la tribună și, luând cuvântul, le spuse că lui îi plăcu de Cazacioc, dar pentru el asta e o chestie fumată și că ar fi bine ca, pentru propășirea păcii între popoare, prin relații culturale în general și prin cântece și dansuri în special, să vină la el să le învețe «Călușarii». Eventual, «Bătuta.» A! Și să nu uite. Pe viitor, când mai prezintă asemenea spectacole, să învețe bine textul strigăturilor. Corect se zice Cazacioc și nu «Cazi-n cioc.»
În continuare, în scenă a intrat ansamblul propriu-zis. Evoluând pe teme din Valurile Dunării cu influențe Country, fiecare urechelniță, ducând în spinare câte o șopârlă, a dansat din buric și a făcut poante. La rândul lor, șopârlele au coborât din spinarea urechelnițelor și, cu câte un pom în miniatură în mâini, preluând inițiativa, au făcut piruete și șpagaturi, mimând îngrijirea pomului.
Nea Bică își concentră întuiția, iar Rada le atrase atenția:
Dansurile avură un iz cosmopolit, poantele fură prea decoltate, piruetele, prea repezi și-i amețiră, iar șpagaturile, prea lăbărțate și prea «iecsponențiale.» Că să mai crăcănează omu, da nici așa ca să i să vadă chiloții.
Urechelnițele au încercat să le explice că, în lumea de unde vin ele, civilizația este avansată și astea nu mai reprezintă ceva de care să te împiedici. Însă Rada și cu Bică, nu și nu. Ei le respinseră pe toate ca fiind nule, neavenite și căzute în desuetudine. Ba chiar degradante din punct de vedere moral și «ietic», și
ce mai, ei nu admit niciun amestec din afară.
Atunci șopârlele, în timpul lor liber, ieșind la plimbare, au început să bârfească.
Nea Bică scoase agenții ca să dirijeze traficul și dădu ordin:
- Șopârlele care încalcă regulamentu să fie oprite, legitimate și pedepsite.
- Cum?
- Să fie trase de urechi.
- Nțeles?
Trăiți!
Situația deveni albastră. «Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!»
În ciuda măsurilor luate, a avut însă loc o invazie masivă de urechelnițe care, într-un timp record, s-au organizat și au pornit o adevărată urechelnițiadă. Fiecare dintre micile, grațioasele și nevinovatele nevertebrate au venit, la fel, cu câte una, două sau chiar mai multe șopârle în spinare care mai mari, care mai mici , iar când au ajuns la o ureche, le-au dat jos și au începu să le strecoare tacticos în ea. Șopârlele au făcut ce-au făcut și au ieșit pe gură. Aici ele au fost așteptate de alte urechelnițe care le-au preluaat și le-au dus la alte urechi, de unde ciclul s-a reluat.
Dacă s-a întâmpat ca la una dintre guri să nu fie nicio urechelniță, șopârla s-a transformt tocmai ea în așa ceva, s-a urcat singură în propria-i spinare și s-a lăsat dusă mai departe.
Marea majoritate a șopârlelor s-au potrivit pe urechile întâlnite în cale și au putut să pătrundă. S-a petrecut însă și cazuri mai greu de rezolvat, când elementul de neconcordanță a fost lungimea cozii însăși. Atunci fiecare urechelniță și-a susținut șopârla la dimensiunea inițială și numai când demersul i-a fost sortit eșecului, printr-o simplă atingere a vârfului, un segment variabil din coadă s-a desprins. Șopârla a pornit mai departe cu o coadă mai scurtă și și-a continuat drumul sub forma unei șopârlițe. În astfel de situații, indivizi mai mucaliți chiar au zis dar strict numai pe la colțuri cum că șopârla a dat din coadă.
Unii n-au acceptat în ruptul capului ca urechile să le fie penetrate, spunând că ei se simt bine cu ce și cât au și că n-ar vrea să piardă mergând pe mâna altora.
Bineînțeles că, așa cum se întâmplă de obicei, au apărut și traficanții de șopârle, al căror scop unilateral, egoist și nedeclarat n-a fost altul decât îmbogățirea prin muncă necinstită, și care și-au deschis într-atât urechile, încât în ele au încăput deodată mai multe șopârle. Iar unii dintre ei, văzând că activitatea rentează, s-au apucat să primescă și resturi de cozi.
Însă foarte curios s-a dovedit faptul că toată lumea a înghițit șopârlele pe nemestecate. Numai traficanții le-a morfolit puțin, după care, la ieșirea pe gură, acestea au apărut cu două sau mai multe cozi.
La momentul respectiv, s-a încercat o analiză rapidă a fenomenului, dar nici până în ziua de azi n-a putut fi descoperit mecanismul intim de atașare a cozilor. Cert este faptul că șopârlele au umplut toate urechile și au mai dat și pe de lături. În plus, unele s-au dovedit dar numai la ceas de taină și în cercuri restrânse de-a dreptul șocante ori chiar absurde.
S-a vorbit astfel pentru salvarea pomului de «extragerea rădăcinii». Unele au pledat pentru «rădăcina pătrată», altele, pentru «rădăcina cubică». Concomitent a apărut și un element nou în enunțul problemei «ridicarea la putere». Iar pentru a se ajunge la rezultatul corect, a fost luată în calcul până și încingerea unei «Chindii», în legătură cu care una dintre urechelnițe i-a dat alteia un mesaj cifrat: «Când o fi pe la Chindie, / Ia-i-o lui și dă-mi-o mie.»
În final, s-a optat pentru «rădăcina cubică.»
Iar toate astea s-au petrecut după ce «Rada cină cu Bică.»
Până să se lumineze, ei se treziră și porniră în mare grabă către pom.
Fragment din volumul SIC TRANSIT, 2011
Va urma.
|
|
|
Parcurge cronologic textele acestui autor
|
|
|
Text anterior
Text urmator |
|
|
Nu puteti adauga comentarii acestui text DEOARECE
AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT! |
|
|
|
|
|
Comentariile
userilor |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Texte:
23978 |
|
|
Comentarii:
120097 |
|
|
Useri:
1426 |
|
|
|
|
|
|