FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Între ușa deschisă și depărtarea siberiană (Exercițiu de lectură)
Text postat de Elena Stefan
Între ușa deschisă și depărtarea siberiană*

Înțelepțirea nu e un dat. Este, pentru unii, o aspirație. Pentru alții, o trecere a timpului iar pentru câțiva este o uimire. Se mai spune c㠄înțeleptul cunoaște”. De multe ori, această stare tranzitivă spre înțelepciune este percepută ca un nou început, o nouă treaptă, un nou orizont. Poate nu atât în plan pragmatic ori contingent cât mai ales în planul conștientizării sau al percepției detașate, obiectivate oarecum, a lumii și hățișurilor acesteia, în plan spiritual. De multe ori înțelepciunea este asociată verbului „a ști” dar, din păcate, la nivelul subiectului înțelepțit, ușor dichotomică, verbului „a putea”. Există și starea de percepție empatică a fenomenului când, la nivelul eului cognitiv, se produce o iluminare de tip „ex ante” care ar putea fi interpretată ca o maturizare forțată a subiectului perceptiv un fel de premoniție a întâmplărilor proprii din timpul ce va să vină. Pare că în această ultimă ipostază poate fi surprinsă autoarea textului cu titlul „Siberiană depărtare a mea” (ușor livresc și cam prețios, „Depărtare siberian㔠în opinia mea putând fi suficient) deoarece coroborarea „înțelepciunii textuale” cu „diacronia autoarei” nu justifică plasarea ipostazei poetice a acesteia într-o altă categoremă dintre cele enumerate mai sus.
Astfel, asemenea uni patriarh peste care vor fi trecut ani și ani, autoarea ne introduce în poem ex abrupto cu un vers apoftegmatic, aproape biblic: „vine o vreme când pentru toate se deschide o uș㔠care poate reflecta în plan poetic acel nou orizont, nouă treaptă, nou început. Un punct de inflexiune existențial, moment poate de analiză și evaluare ori poate de decizie înțeleaptă. „Avem timp pentru toate” spune undeva Octavian Paler iar acest timp vine pentru fiecare ca o deschidere de ușă după cum ne spune autoarea textului de mai sus. Adică deschiderea ușii sugerează oportunitatea pe care eul ar trebui să o valorizeze. Această ușă, deschisă la vreme pentru „unele toate” dacă pot să mă exprim așa ușor paradoxal, paradox care aparține autoarei, deoarece imediat contrapunctic invoc㠄altele toate” legitimând astfel expresia mea, așadar pentru aceste „unele toate” se deschide o ușă în timp ce pentru altele se coboară un drum. Deschiderea ușii ar putea sugera, cum spuneam mai sus, noul orizont în timp ce coborârea drumului ar putea reprezenta consecințele acelui fugit ireparabile tempus, care, pentru eul cugetător, poate avea o traiectorie de tip „orizontic-ascensional” până la punctul de maxim, după care devine „coborâre” când „e întuneric e frig și desigur pustiu / bate un vânt aspru dinspre capăt de lume /
siberiană depărtare a mea” Vântul aspru dinspre capătul lumii poate sugera percepția unei posibile suferințe interioare cu trimitere la un autoexil solitudinal în care, în lumea bipolară în care ne aflăm, este posibil un comportament empatic tranzitiv, prin preluarea atributelor unui „el” real sau imaginar, oricum un el cu o devoțiune de tip egocentric „săpând mereu tranșee în care să te ascund” ca o manifestare a unei frici ori frustrări ajunse la limită. Limită care-l face să devină tranșant: „ ia-le și du-te” . Aceste cuvinte, par a fi rostite „siberian” și, cu tot altruismul devoțional de cedare a propriilor atribute „ochiul” lumina, cunoașterea, „mâna”, forța, „pumnul strâns” durerea, „haina aspră de bărbat” condiția ontologică masculină de tip sacrificial, aceste cuvinte deci, amplifică percepția de întuneric de frig și desigur de pustiu invocate mai sus.
Replica înțelepțită, contextualizează personajele într-un mediu existențial dificil și ostil care ar putea oferi șansa unei „rezistențe în doi” la agresivitatea acestor „vremuri târzii” în care „ caută oamenii aceștia cu umerii aduși înainte /
mereu și mereu încă și încă o povară”. Însă finalul, poate ca o expresie a imposibilității comunicaționale, dichotomizează personajele:
”închid ușa /
cu o haină bărbătească grea și aspră pe umeri /
siberiană depărtare a mea”
„ea”, preluând atributele „lui” și
„el” „mereu așteptând într-un capăt de drum”
Un el poate metaforic, mereu antitetic întâmplării.

Postat de catre Elena Stefan la data de 2007-01-21 11:40:19


*siberiană depărtare a mea**

vine o vreme când
pentru toate se deschide o ușă
pentru altele toate se coboară un drum
e întuneric e frig și desigur pustiu
bate un vânt aspru dinspre capăt de lume
siberiană depărtare a mea

ia ochiul meu îmi strigi
ia mâna mea cu pumnul strâns a durere
ia-mi haina aspră de bărbat
săpând mereu tranșee în care să te ascund
ia-le și du-te

sunt vremuri târzii dragul meu îți răspund
sunt vremuri târzii
privește numai cum se zbat în carnea lumii
inocențe stranii lumini șerpuind
cum caută oamenii aceștia cu umerii aduși înainte
mereu și mereu încă și încă o povară
pentru încă un drum

închid ușa
cu o haină bărbătească grea și aspră pe umeri
siberiană depărtare a mea

și tu mereu așteptând într-un capăt de drum

**Text postat de Dana Banu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23945
Comentarii: 120070
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE