FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Fereastra, cerul și lumea* (Exercițiu de lectură)
Text postat de Elena Stefan
Fereastra, cerul și lumea*

Un tablou vesperal reușit ar putea fi poemul "Înserare" dacă...
Dacă nu ar exista cele două "tușe" în plus într-o perfectă disonanta cu textul. Tușele incriminate , în opinia mea, se găsesc în versurile: "De la fereastra mea / mi-e cerul si mai aproape" si "De la fereastra mea / mi-e lumea departe" si reprezinta una si aceeasi sintagma "mi-e". Să mă explic:
-în plan comunicațional poetic este prea personal și ușor redundant. Sigur se poate imagina la fereastra mea și altcineva însa contextul nu lasă să întrevedem această posibilitate. Este clar că remarcile cu privire la cer și lume aparțin autoarei. De unde superfluul expresiei "mi-e" ca sa nu zic mai mult.
-in sfera esteticii textuale alaturarea '...mea /mi-e..." este o asonanță de tip "memifonie" dacă mă pot exprima astfel, parafrazând o celebră greseală des întâlnită printre vorbitorii de limbă română.
-din punctul de vedere al construcției textuale este o repetiție fără o semnificație aparte, o repetiție nedorită. Cineva spunea că dacă folosește de două ori intr-o pagină același cuvânt se simte neîmplinit.

Și când ar fi fost atât de simplu să se renunțe la acest "mi-e" care poate își gaseste locul într-o pagină de jurnal însă nicidecum în acest reușit poem ( cu obiecția menționată). Pentru că poemul este reușit altfel. O construcție relativ simplă dar ingenioasă ne oferă semnificații antitetice pentru o aceeasi locație. Dacă în partea întâi de la fereastră cerul îmi pare, paradoxal, aproape, ca expresie a trăirii intense și a perceperii unei realități infinite -cerul- intr-o comuniune existențială proximă, în partea a treia, de la aceeași fereastră, de data acesta lumea, lumea care, iarăși paradoxal , în fond mă conține, fac parte din ea, este percepută ca "departe", "pierdută" în "această înserare calmă" ca expresie poate a inadaptării ori a rejectării "răului" conținut în această lume, ori poate ca expresie a unui regret abia sugerat in prima parte: "candva...". Partea a doua pare că reprezintă fondul tabloului, mediul existential al autoarei.
Cred că avem de-a face cu un frumos poem de dragoste, usor elegiac, un remember vesperal retrăit, poate, in fiecare seară, sugerându-ni-se un posibil regret dupa ceva ori cineva, posibil, pierdut.

Iată, in viziunea mea, cum ar putea suna cele patru versuri care nu-mi plac in forma propusa de autoare:"De la fereastra mea /
cerul e mai aproape". Se elimina astfel "prea personalul" și se trece în generalul poetic semnificant și "De la fereastra mea / lumea e departe " Cu aceeași mețiune ca mai sus. Evident autoarea este suverană iar exercițiul nostru de lectură nu poate fi citit decât ca un punct de vedere, mai mult sau mai puțin argumentat. Sub cerul în care "plutește un nor răzleț răzvrătit oranj peste oraș"-superbă imagine- este loc pentru toți si pentru toate.

Elena Stefan la data de 2004-05-03 21:10:55

*Înserare**

De la fereastră
mi-e cerul și mai aproape
întind mâna și aprind toate stelele în noapte.
Știi,
cândva pe strada aceasta erau felinare
ne ajutau să ne regăsim drumul spre casă, după stele ne orientam, mai ales după aceea pe care am numit-o noi doi într-o seară, hai să fie steaua noastră polară, mi-ai spus atunci.

E seară, luminile în case nu s-au aprins,
probabil încă rătăciți pe străzi
poate vă mai târâți umbrele
pe trotuarele sparte
de pași, de gânduri, de resturi, de grabă, de jocuri uitate, șotron ambiguu, știi, și lui i-am încurcat regulile.

De la fereastră
mi-e lumea departe
pierdută
în această calmă înserare
și, știi, plutește un nor răzleț răzvratit oranj peste oras...

** Text postat de dana stanescu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Votez cu Exercitiu de lectura, whatever!  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2013-02-02 21:43:17
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23945
Comentarii: 120070
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE