FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Prin mintea mea...
Text postat de Sanda Nicucie


În mintea mea e-atâta minte,
Că joacă Dumnezeu şotron,
Şi eu mă plimb doar în breton
Şi în şoşoni fără veşminte.

Prin mintea mea trec avioane
Să ducă marfă la chinezi,
Şi toarnă primării betoane
Doar să poţi tu să patinezi.

În mintea mea mă-nşeli cu Vera
Şi cu Monica de departe,
Că de necaz cobor pe Terra
Să iau tramvaiul către Marte.

În mintea mea, de-acum fierbinte,
Îmi umblă gărgăuni o mie...
Să-mi spună că-n atâta minte
Pe jumătate-i nebunie.
20.10.2023
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Raționalitate și haos sau paradoxurile minții feminine


Poemul „Prin mintea mea…” este o creație lirică plină de imaginație, umor și un simț ironic al autoanalizei, ce explorează granițele dintre raționalitate și nebunie. Printr-o succesiune de imagini jucăușe și absurde, autoarea creează o atmosferă ludică, dar și introspectivă, ce scoate în evidență complexitatea minții umane.
Tema principală a poemului este imaginea minții ca un spațiu vast și contradictoriu, în care se împletesc rațiunea și imaginația, realul și absurdul, luciditatea și nebunia. Această introspecție ludică evidențiază natura duală a gândirii – ordonată, dar și haotică.
Poeta abordează un ton lejer și amuzant, utilizând imagini absurde („joacă Dumnezeu șotron”) pentru a exprima complexitatea gândirii. Poemul are un ritm alert și o rimă bine definită, ceea ce amplifică situația, caracterul ludic și accesibilitatea sa. Versurile alternează între imagini domestice și cosmice, concrete și suprarealiste, precum „cobor pe Terra să iau tramvaiul către Marte”. Aceste contraste contribuie la dinamismul poemului.
Imaginea inițială, din prima strofă, creează o metaforă a minții ca un spațiu sacru, dar și copilăros, în care chiar și Dumnezeu joacă șotron. Prezența autoarei este descrisă simplu și comic („în breton și în șoșoni”), subliniind modestia sau chiar vulnerabilitatea în fața propriului univers mental.
Strofa a doua combină imagini contemporane – comerț global, construcții urbane – cu o notă de ironie. Mintea devine un loc al activității febrile, unde lucruri imposibile se întâmplă, toate legate subtil de dorințe absurde sau banale („doar să poți tu să patinezi”).
Explorarea geloziei imaginare, din strofa a treia, este realizată într-un mod autoironic și suprarealist. Imaginea „cobor pe Terra să iau tramvaiul către Marte” subliniază absurditatea reacțiilor emoționale amplificate de imaginație.
Strofa finală concluzionează poemul cu o observație sinceră și filosofică. „Gărgăunii” sunt o metaforă pentru ideile haotice, iar recunoașterea că „pe jumătate-i nebunie” aduce un echilibru între autoironie și acceptarea limitelor umane.
Jocul de șotron este o metaforă centrală care sugerează inocența și ludicul ce coexistă în mintea adultă. Referințele la Marte, avioane și Terra adaugă o dimensiune cosmică gândirii, indicând vastitatea imaginației. Episodul cu Vera și Monica adaugă o dimensiune umană și emoțională poemului, sugerând că multe gânduri sunt alimentate de emoții intense și nesigure.
Poemul poate fi citit ca o meditație asupra naturii complexe a minții umane, de fapt feminine, care adesea oscilează între:
Raționalitate și imaginație: Mintea este descrisă ca un loc al creativității și absurdității.
Emoții și logică: Gelozia și frustrarea se amestecă cu imagini suprarealiste.
Ordine și haos: Dumnezeu joacă șotron într-o minte plină de „gărgăuni”.
„Prin mintea mea…” este un poem ce surprinde, cu umor și introspecție, complexitatea și contradicțiile gândirii acelora care sunt, adesea, denumite ca jumătăți ale bărbaților. Autoironia și ludicul se împletesc armonios, iar versurile oferă atât o reflecție profundă asupra naturii noastre, cât și o invitație de a ne privi pe noi înșine cu mai multă ușurință. Titlul, simplu și sugestiv, este bine ales pentru a reflecta caracterul introspectiv al poemului.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2024-12-23 13:48:58
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23961
Comentarii: 120088
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE