FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
De cruci nu va gasi
Text postat de Tamas Valeria
S-au înmulțit salcâmii, de-acuma sunt pădure
Stau crucile-nnegrite la umbră și răcoare
O viață au trait trudind din greu în soare
Acum își cer odihna sub rugii copți de mure.


E liniște și pace, îi știe Domnu` Blândul,
C-aici pe vechi hotare și-au dus veacul
Porniți s-ajungă sus, de-or merita înaltul
În haina lor de lut creștinii își țin rândul.


Mi-e teamă de-o hienă, de-un om fără de minte
Ce umbra le-o știrbi cu lama de topor
Și crucile sfințite ajunge-or în cuptor


Și fără nume-ajunge-or pe campuri oseminte.
Când Domnul i-o striga, chemându-i iar în lume
De cruci nu va gasi, i-o ști striga pe nume?
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  ...Ok, doamnă Tamaș. Am înțeles ce era de priceput. Dar să știți că de la proză, la poezie este ceva cale. Nu șțiu dacă vă interesează, ori veți reține, dar este vital și cum ajunge un anume mesaj la receptor, nu numai ce ajunge. Spun asta deoarece, dacă nu ar fi așa, un "Te iubesc!" ar fi poemul perfect, de fiecare dată când ar fi rostit sau scris. Forma, stilizarea, figurile de stil, expresivitatea, sugestia, versificația, punctuația sunt elemente care, laolaltă, aduc poezia. Nu le neglijați și nu mizați pe ambiguitate - sensurile accidentale!

...O știți și o șțiu: textul de mai sus nu reușește să transmită total și cu acuratețe cele de mai jos (ultimul d-voastră comentariu). Niciodată nu am acuzat lips simțirii din text, ci mijloacele prin care ea este redată.


...Sper ca pe viitor să citesc și altceva la dumneavoastră, tot astfel cum sper să faceți diferența între un comentariu dur și acid, ce-i drept (dar axat pe text) și șmecherie.

Toate bune!
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2009-09-17 17:11:53
         
 
  Ca sa intelegi si tu ce au inteles altii daca te-ai trudit sa ma comentezi.
Este vorba despre un cimitir uitat unde printre cruci au crescut salcamii, dincolo de a dauna ei ocrotesc acest tinut al nimanui, nu natura ce omul este pericolul pentru acest loc deoarece unii auinceput sa taie cruci, pomi de-arandul cu scuza ca au nevoie sa se incalzeasca.
Nu-ti cer sa intelegi deoarece pentru tine lucrurile acestea nu conteaza si nici nu-ti cer asta.E un poem personal pe care l-am scris cu bucurie si tristete dupa ce am fost de maimult eori in locul unde m-am nascut si unde deoarece rudele au murit nu am mai trecut fiind un loc izolat.Odata am trecut si am cautat crucile, cimitirul se extinsese , au aparut crucile de marmura si intr-un loc era o mica padurice de salcami , am intrat si acolo erau mormintele bunicilor mei , bunicul mort in urma cu peste 50 de ani , bunica de vreo 40 de ani si crucile erau acolo extrem de conservate , un lemn frumos cu patina vremii pe el si ceea ce ne-a frapat a fost faptul ca toate insemnarile de pe cruce erau vizibile.
Acum acolo e o padurice, cresc muri printre salcami , e un mic paradis al durerii si uitarii si al eternitatii de-o masura.ne-am gandit sa facem cruci noi sa schimbam dar daca dumnezeu
le-a daruit aceasta minunata pavaza peste ani
o interventie cred doar ca ar stirbi vraja locului.
Plecam lasam in urma oameni si locuri si dumnezeu nu-i uita.A fost o lectie de viata.
De ce am scris haina de lut deoarece dupa cum ai vazut si tu totul se topeste in pamant si raman doar oasele acoperite de lut, pamantul devine haina definitiva.
Am vazut si morminte in multe locuri tulburate din rautate, din nestiinta, din lipsa de omenesc cu oasele risipite si inlocul mormantului vechi o cripta noua si mareata ceea ce mi-a provocat o imensa durere.Nupoti sa faci asa ceva daca esti om.dar uite ca se poate.
Toti au inteles poemul pentru ca vorbim aceeasi limba.Nu-ti cer sa te apleci altfel asupra lui.Doar sa-l lasi in imensa lui imperfectiune dar cu dragostea cu care a fost scris.
 
Postat de catre Tamas Valeria la data de 2009-09-17 16:24:28
         
 
  ...Doamnă Tamaș, la un asemenea text nu se poate comenta decât în felul în care am făcut-o. Textul este unul de-o incoerență rară, încadrat de clișee și sintagme prepașoptiste, cu o "stilizare" mai plată ca un fund de bucătărie, cu tropi umflați cu pompa de bicicletă, contradicțiile se întrec în originalitate, lexicul este la nivel de școală generală, punctuațioa este slabă, versificația dezastruoasă. Așadar, aș fi curios cine a înțeles acest text.

...Trișati poezia într-un mod grobian, o șmecheriți, așadar, dacă ironia este egală cu șmecheria, permiteți-mi să fiu șmecher! Și atâta timp cât faceți un text public, sunt liber să-l comentez exact în ce fel doresc, dacă o fac pe text și ecoliterar. Când scriu ce simt, și scriu prost, mi se spune, adeseori că simt prost. Bineînțeles că este un sofims, dar e, cel puțin, la fel de mare precum este acest argument valoric - al scrierii cu sufletul.

..."Nu fa pe smecherul..." - "nu fă" este un imeprativ negativ, doamnă, deci forma corectă, aici, este "nu face", asta așa, pentru un viitor literar frumos, nu pentru sănătate.

...Vă recomand să rămâneți la hailku-rui! Acolo, orice ați scrie, nu veți greși nimic. Nici măcar gramatical.

O zi bună!
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2009-09-17 10:43:14
         
 
  Adrian,


Eu le citesc, le simt, le traiesc.Tu nu.Pana aici nu am avut probleme de intelegere.Eu scriu poezie explicita.
Porneste de la titlu si te du pe subiect, e totul ok, daca nu intelegi roaga pe cine a inteles sa-ti explice.Nu fa pe smecherul cu mine decat daca a te amuza in acest fel iti face bine pentru sanatate!Atunci ai liber , e si asta un fel de tratament!

 
Postat de catre Tamas Valeria la data de 2009-09-17 08:36:44
         
 
  Și două stele, firește. 3 dădeam dacă la "e liniște și pace", urma "ies puii din găoace".  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2009-09-16 18:07:10
         
 
 

Ok. S-au înmulțit salcâmii și stau sub crucile înnegrite. Deși s-au înmulțit (ceea ce înseamnă că au apărut (si) alțiiŽ, ceea ce înseamnă că există și salcâmi abia apăruți), acum își cer odihna... Nu e cu nimic în neregulă să sfidăm orice logică în poezie, poate doar dacă s-ar ști că "se există" și o logică a metaforei. E interesant de imaginat cum niste salcâmi s-ar putea odihni sub niște rugi. Fie ei și copți de mure. Senzațional: "copți de mure".

...E liniște și pace (poporu-i cu partidul), am adăuga nou, îi știe Domnul (pe salcâmi, banuim), domn care e "blândul", firește, mai ales când rimează cu "răndul"; saclâmi s-au pornit să ajungă sus, asta dacă merită înaltul. Interesantă alegorie cauza-efect, bazată pe un raționalism dus la extrem. Creștinii își țin rândul, în haina de lut. Nu căutăm legături între versuri. Textul mizează pe un fracturism de orginte clasică. Autorul îi este teamă de o hienă (frumasă substituire a omului; și originală), care, această hienă, le va știrbi umbra, tăindu-i. O, nuuu! Iar crucile care îi umbrea vor ajunge în cuptor. Tăiem copaci, ardem cruci. Foarte inedită logică. Și tot așa, și tot așa, vor ajunge pe câmp. Cine? Salcâmii ori osemnitele. Iar când nenea domnul i-o striga, oare le va cunoaște numele?!

...De versificație nu mai pomenim. Ea este de-o originalitate soră cu dezastrul.

Doamnă Tamaș, d-voastră vă citiți textele?
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2009-09-16 17:59:33
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23961
Comentarii: 120088
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE