FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Predică (4 august 1909)
de  Pavel Ivanovici Plihankov
 
4 august 1909

Se pare că în nici o altă țară nu există bogați așa de mari ca în America. De exemplu, în prezent acolo este vestit milionarul Rockefeller. În afară de bunurile imobiliare el are bani un miliard întreg. Aceasta înseamnă 100 milioane. Închipuiți-vă 1000 de lăzi și în fiecare câte un million și lângă fiecare ladă un soldat cu arma, trebuie să așeze un întreg regiment de soldați. Judecând omenește, acest om nu poate fi fericit! El este cel mai nefericit om din lume. Are o boală incurabilă la stomac unde i s-a făcut o valvulă triunghiulară și unde hrana ajunge prin niște sonde de aur, zeama de mâncare rămasă se strecoară prin piele. El simte uneori niște dureri atât de chinuitoare, încât râvnește să moară, gândind că în iad va fi mai ușor. Tot timpul îl petrece citind ziarele atotputernice, dorind să afle dacă nu cumva a apărut vreo celebritate în lumea medicinii. Și cum citește despre vreo celebritate, imediat își aprovizionează corabia și o trimite după acel om. Însă până acum nu a dobândit vindecare de la nimeni.
Vi se pare ciudat că v-am vorbit despre Rockefeller, ce treabă avem noi cu el? Dar eu v-am vorbit despre el ca să vă arăt că bogăția prin ea însăși nu poate să îi aducă fericire omului. Bucurie există numai în Domnul, iar dacă omul este departe de Dumnezeu, atunci este departe de adevărata fericire.

Nu demult m-a vizitat un profesor împreună cu fiul său necredincios (din Penza). Eu i-am spus tatălui: Fără credință fiul dvs nu va avea nici o fericire pe pământ.
El s-a supărat pe mine.

Apostolul Pavel, prevăzând vremurile noastre, scrie: Lupta cea bună am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. (2 Tim. 4,7)
Acest lucru este foarte greu, mai ales în vremurile noastre.
La noi au apărut mulți hoți. Nu din aceia care bagă mâna în buzunar sau jefuiesc casele, nu; hoții cei noi sunt mult mai răi și mai periculoși. Ei sunt îmbrăcați cuviincios, spun fraze strălucite, iar ca rezultat fură cel mai drag lucru- credința. Când i s-a furat omului credința, el îi întreabă pe învățătorii lui: Dar cum trebuie să trăiesc acum?
Trăiți după mintea dvs, i se răspunde. Însă mintea, așa cum se știe, fără credință nu poate fi întotdeauna un sfetnic bun și omul începe să urmeze poftele trupului său și se duce tot mai în jos.
Fiilor, păziți sfânta credință, ea este o comoară neprețuită și împreună cu ea veți intra în Împărăție. Căci nu pentru puțin ne trudim, ci pentru cucerirea Împărăției, care este Cerească! Să ne dorim să devenim locuitorii ei. Iată că nici eu, un egumen păcătos, nu am liniște de dimineața până noaptea. Din ce cauză? Pentru că îmi doresc foarte mult să ajung în Împărăție, iar dacă, Doamne ferește, ajung în iad, toată viața mea s-a dus de râpă.
Text postat de Nicole Kumar
Date despre autor
Data nasterii: 5 iulie 1845
Locul nasterii: Samara, Rusia

Cuviosul părinte stareț Varsanufie de la Optina, care în lume s-a numit Pavel Ivanovici Plihankov, s-a născut în Samara, pe 5 iulie în anul 1845. Mama băiatului, a cărei nume era Natalia, a murit în timpul nașterii lui, iar el a rămas în viață datorită Tainei Botezului, care a fost imediat săvârșită de către preot.
Tatăl lui, Ivan, se trăgea din cazacii din Orenburg, care se ocupau cu negustoria. Străbunicul și bunicul starețului fuseseră foarte bogați. Tatăl lui s-a căsătorit a doua oară și în persoana mamei vitrege Domnul i-a trimis copilului o îndrumătoare adânc credincioasă, cu sufletul foarte bun. Ea se numea Natalia, exact ca mama cea răposată. Și Pavlușa a fost, din frageda pruncie, un ortodox adevărat. El mergea la Biserică, se împărtășea cu Sfintele Taine. La vârsta de cinci ani, el a început să ajute preotul în altar și adesea îi auzea pe oameni prezicând: Tu vei fi preot!
Starețul Varsanufie a avut o copilărie liniștită și fericită. Părintele Varsanufie a spus ca tatăl lui l-a învățat în general să se roage.
La vârsta de nouă ani, a intrat la liceu.
În anul 1870 a început să studieze la Școala Militară din Orenburg, apoi a terminat cursurile de ofițer de stat major în Petersburg. Treptat, s-a ridicat în rang și la sfârșitul anului 1880 era deja colonel. În Orenburg a locuit cu mama și mătușa lui (tatăl lui murise în vremea aceea). Pavel Ivanovici încă nu se gândea la intrarea în mănăstire; dimpotrivă, își închipuia că este cumplit de plictisitor- acolo sunt numai ridichi, untdelemn și metanii. Însă el fusese deja chemat. Deseori neobservat, însă unori foarte clar, Domnul l-a îndrumat cu precizie către mănăstire; de aceea ofițerul Pavel Ivanovici Plihankov avea numeroase ciudățenii. Drumul lui spre mănăstire a fost lung și nu prea ușor, petrecând în lume 46 de ani- cea mai mare parte din viața lui. A fost în corpul de cadeți și în serviciul militar, având o carieră strălucitoare. A putut să dobândească toate bunătățile lumești. Și... s-a lepădat de toate. Nu voia să se căsătorească și fugea de baluri și de ospețe, la fel ca și de celelalte desfătări lumești. S-a întâmplat să meargă la teatru, dar și la acela a renunțat. Camera lui amintea de chilia unui călugăr: cu mobilierul ei simplu, cu ordinea ei și cu mulțimea de icoane și de cărți. Pe 10 februarie 1892, Pavel Ivanovici a fost primit în obștea schitului Sfântul Ioan Botezătorul și îmbrăcat în rasă. După un an, pe 26 martie 1893, în postul mare, fratele Pavel a fost tuns rasofor, iar în luna decembrie 1900, după boală, a fost tuns călugăr cu numele Varsanufie. Pe 29 decembrie 1902 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 1 ianuarie 1903 a fost hirotonit ieromonah.
În anul 1903 cuviosul Varsanufie a fost numit ajutorul starețului și în același timp duhovnicul schitului de maici din Șamordino și a rămas așa până la începutul războiului cu Japonia.
În anul 1907 a devenit egumen și a fost numit conducătorul schitului.
În anul 1912 cuviosul Varsanufie este numit conducătorul mănăstirii Teofania din Vechiul Golutvin.
În ziua 1/14 aprilie 1913 și-a predat cinstitul lui suflet în mâinile Domnului. Părintele Varsanufie a fost înmormântat la Optina, în rând cu părintele său duhovnicesc și învățător, cuviosul Anatolie cel Mare.
Pe 7 august 2000, în catedrala nou înălțată a Mântuitorului Hristos în Moscova, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat și împreună cu el pe toți stareții de la Optina, socotindu-i în același timp Noii Martiri și Duhovnici ai Rusiei.
 
             
Nu puteti adauga comentarii acestui text pentru ca nu sunteti logat

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23972
Comentarii: 120095
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE