FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Predică. 2 august 1909.
de  Pavel Ivanovici Plihankov
  2 august 1909

În orașul Kolstrom trăia cândva un om sărac cu duhul, care îl întreba adesea pe un negustor cucernic: Mai sunt vii cei răposați? Unii râdeau de cuvintele lui, fără să înțeleagă sensul lor, însă omul duhovnicesc a înțeles că prin răposați acel sărac cu duhul înțelege patimile, care s-au oprit la oamenii evlavioși, însă toate sunt încă vii și trebuie să fim întotdeauna cu băgare de seamă.

Oamenii, care se luptă cu patimile, ca noi toți, ba le biruiesc, ba sunt biruiți de ele. Cei ce se luptă vor fi mântuiți, Domnul nu disprețuiește eforturile și strădaniile lor și le dă un sfârșit creștinesc.
Oamenii trupești, care nu se gândesc deloc la mântuirea sufletului lor, vor pieri dacă nu vor face pocăință înainte de moarte.
Pe cât diferă structurile oamenilor, pe atât diferă și slava pe care ei o moștenesc în Viața Viitoare.
Apostolul Pavel: Alta este strălucirea soarelui și alta strălucirea lunii și alta strălucirea stelelor (1Cor.15,41) și așa mai departe. Nici îngerii lui Dumnezeu nu sunt în aceeași slavă la Dumnezeu. Mai aproape decat toți de tronul lui Dumnezeu sunt Serafimii înflăcărați, apoi Heruvimii, apoi Tronurile, Domniile, Puterile, Stăpânirile, Începătoriile, Arhanghelii, Îngerii. Aceste nouă cete îngerești se desăvârșesc în fiecare secundă; așa și sufletele oamenilor, tinând cont de cât au fost de pregătite pe pământ, nu rămân în aceeași stare ci trec de la o treaptă la alta.

Noi ne-am obișnuit să socotim Apusul putregai, iar ideile care se propovăduiesc acolo le socotim dăunătoare.
Totuși acolo nu a putrezit totul. Cu timpul și acolo apar oameni care răspândesc puncte de vedere luminoase și idei sănătoase. În rândul unor astfel de oameni se numără și americanul Mott, care a scris mult despre starea launtrică a sufletului omenesc. El, cu încredințare desăvârșită, îi împarte pe oameni în categorii potrivit cu structura lor interioară.
Prima categorie- oamenii desăvârșiți, care au biruit toate patimile. A doua- cei care luptă, care ba înving patimile, ba sunt învinși de ele și în sfârșit, a treia- cei trupești, care se supun în întregime patimilor.
Într-adevăr, fiecare om se poartă diferit în lupta cu patimile. Totuși, și oamenii desăvârșiți au patimi; nu există oameni pe deplin nepătimitori. Nepătimirea există în deplină măsură numai după moarte. Însă la cei desăvârșiți patimile s-au oprit, deoarece ei nu le dau trecere. Fiecare om, oricât de înaltă ar fi viața pe care o duce, oricâte ar fi darurile harice de care s-a învrednicit, trebuie să țină minte și să nu uite niciodată că și el este un om pătimitor.

Cuviosul Iacov (49) prin viața lui întocmai cu a îngerilor a ajuns la o așa sfințenie încât făcea minuni mari: vindeca bolnavi, îi curăța pe leproși, alunga demoni, învia morți. Dar iată că, odată, a venit la el ispita. În timpul nopții a bătut la ușa chiliei lui o femeie, cerându-i adăpost, deoarece a rătăcit drumul. Cuviosului i s-a făcut milă de ea și temându-se să nu o sfâșie fiarele salbatice, i-a îngăduit să înnopteze la el. După o masă săracă, sfântul a plecat în chilia lui lăuntrică, însă un gând viclean a început să-l frământe și el a ieșit din nou și văzând-o pe femeie dezgolită, a căzut în păcat cu ea împotriva voinței ei.
Când păcatul a fost săvârșit, diavolul a început să-l îndemne pe Iacov să o omoare pe femeie ca să nu divulge păcatul lui și să nu fie supus mustrării tuturor călugărilor. Ascultând aceste îndemnuri răutăcioase, el a săvârșit și celălalt păcat de moarte- uciderea. După aceea l-a cuprins deznădejdea, și-a părăsit chilia și a plecat în lume. Însă Domnul nu a vrut pieirea lui. Pe drum, cuviosul Iacov a întâlnit un călugăr-stareț, i-a mărturisit păcatele lui și acela l-a convins să se instaleze într-o peșteră, făgăduindu-i să îi aducă acolo hrana. La Domnul este o mare de milostivire, nu se poate să nu îl ierte pe unul ca tine- a spus starețul.
Doisprezece ani s-a nevoit cuviosul fără să iasă din această peșteră și Domnul i-a iertat păcatele.
Odata, în orașul cel mai apropiat de această peșteră, unde se nevoia cuviosul, s-a dezlăntuit o secetă cumplită. Episcopului acestui oraș, om cu viață sfântă, i s-a arătat în vis Domnul și i-a poruncit lui și tuturor locuitorilor să se ducă la peștera cuviosului și să implore sfintele lui rugăciuni. Episcopul i-a înștiințat pe locuitori de vedenia lui și toți au mers la sfânt. Când au început să implore rugăciunile lui și i-au spus despre arătarea Domnului, cuviosul Iacov a răspuns:
- Voi ați greșit, Domnul nu la mine v-a trimis, deoarece eu sunt un mare păcătos.
Episcopul l-a rugat, zicând:
- Nu te împotrivi poruncii lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Când sfântul a început să se roage, s-a pornit o ploaie puternică și a înțeles cuviosul Iacov că Domnul l-a iertat.

(49) Viața cuviosului Iacov Pustnicul (sec VI; ziua pomenirii: 4 martie). A fost pustnic în Palestina. Mineiul e martie.
Text postat de Nicole Kumar
Date despre autor
Data nasterii: 5 iulie 1845
Locul nasterii: Samara, Rusia
Cuviosul părinte stareț Varsanufie de la Optina, care în lume s-a numit Pavel Ivanovici Plihankov, s-a născut în Samara, pe 5 iulie în anul 1845. Mama băiatului, a cărei nume era Natalia, a murit în timpul nașterii lui, iar el a rămas în viață datorită Tainei Botezului, care a fost imediat săvârșită de către preot.
Tatăl lui, Ivan, se trăgea din cazacii din Orenburg, care se ocupau cu negustoria. Străbunicul și bunicul starețului fuseseră foarte bogați. Tatăl lui s-a căsătorit a doua oară și în persoana mamei vitrege Domnul i-a trimis copilului o îndrumătoare adânc credincioasă, cu sufletul foarte bun. Ea se numea Natalia, exact ca mama cea răposată. Și Pavlușa a fost, din frageda pruncie, un ortodox adevărat. El mergea la Biserică, se împărtășea cu Sfintele Taine. La vârsta de cinci ani, el a început să ajute preotul în altar și adesea îi auzea pe oameni prezicând: Tu vei fi preot!
Starețul Varsanufie a avut o copilărie liniștită și fericită. Părintele Varsanufie a spus ca tatăl lui l-a învățat în general să se roage.
La vârsta de nouă ani, a intrat la liceu.
În anul 1870 a început să studieze la Școala Militară din Orenburg, apoi a terminat cursurile de ofițer de stat major în Petersburg. Treptat, s-a ridicat în rang și la sfârșitul anului 1880 era deja colonel. În Orenburg a locuit cu mama și mătușa lui (tatăl lui murise în vremea aceea). Pavel Ivanovici încă nu se gândea la intrarea în mănăstire; dimpotrivă, își închipuia că este cumplit de plictisitor- acolo sunt numai ridichi, untdelemn și metanii. Însă el fusese deja chemat. Deseori neobservat, însă unori foarte clar, Domnul l-a îndrumat cu precizie către mănăstire; de aceea ofițerul Pavel Ivanovici Plihankov avea numeroase ciudățenii. Drumul lui spre mănăstire a fost lung și nu prea ușor, petrecând în lume 46 de ani- cea mai mare parte din viața lui. A fost în corpul de cadeți și în serviciul militar, având o carieră strălucitoare. A putut să dobândească toate bunătățile lumești. Și... s-a lepădat de toate. Nu voia să se căsătorească și fugea de baluri și de ospețe, la fel ca și de celelalte desfătări lumești. S-a întâmplat să meargă la teatru, dar și la acela a renunțat. Camera lui amintea de chilia unui călugăr: cu mobilierul ei simplu, cu ordinea ei și cu mulțimea de icoane și de cărți. Pe 10 februarie 1892, Pavel Ivanovici a fost primit în obștea schitului Sfântul Ioan Botezătorul și îmbrăcat în rasă. După un an, pe 26 martie 1893, în postul mare, fratele Pavel a fost tuns rasofor, iar în luna decembrie 1900, după boală, a fost tuns călugăr cu numele Varsanufie. Pe 29 decembrie 1902 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 1 ianuarie 1903 a fost hirotonit ieromonah.
În anul 1903 cuviosul Varsanufie a fost numit ajutorul starețului și în același timp duhovnicul schitului de maici din Șamordino și a rămas așa până la începutul războiului cu Japonia.
În anul 1907 a devenit egumen și a fost numit conducătorul schitului.
În anul 1912 cuviosul Varsanufie este numit conducătorul mănăstirii Teofania din Vechiul Golutvin.
În ziua 1/14 aprilie 1913 și-a predat cinstitul lui suflet în mâinile Domnului. Părintele Varsanufie a fost înmormântat la Optina, în rând cu părintele său duhovnicesc și învățător, cuviosul Anatolie cel Mare.
Pe 7 august 2000, în catedrala nou înălțată a Mântuitorului Hristos în Moscova, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat și împreună cu el pe toți stareții de la Optina, socotindu-i în același timp Noii Martiri și Duhovnici ai Rusiei.
 
             
Nu puteti adauga comentarii acestui text pentru ca nu sunteti logat

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23972
Comentarii: 120095
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE