FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
pe culmile disperarii (5)
de  emil cioran
  Omul este astfel constituit, īncīt el cere īn fiecare moment o ierarhizare a valorilor, o scara de valori si o suma de criterii. Īn fata fenomenului irationalitatii vietii, a evolutiei ei fara nici un scop, care face din viata un avīnt haotic de forme debordante si necristalizabile, exigenta unei ierarhii de valori este o simpla exigenta. Si atunci se naste revolta constiintei īmpotriva vietii, revolta omului detasat de viata īmpotriva irationalului, la care revolta, viata raspunde omului: mladiaza-te dupa mine si renunta la constiinta, la principiul separativitatii si, tīrīt īn fluxul irationalului, vei īnceta sa cauti un sens acolo unde nu e.

A ajunge sa crezi numai īn tacere, sa nu mai pretuiesti decīt tacerea, este a realiza una din cele mai esentiale expresii ale trairii la marginile vietii. Elogiul tacerii, la marii singuratici si la īntemeietorii de religii, īsi are o radacina mult mai profunda decīt īsi īnchipuiesc oamenii. Trebuie ca prezenta oamenilor sa te fi exasperat īn asa masura si complicatia problemelor sa te fi dezgustat atīt de tare, īncīt sa nu te mai intereseze decīt tacerea si strigatele ei, strigatele tacerii care nu sīnt decīt cascade intime al caror zgomot īl obiectivezi īn lumea din afara.
Oboselile repetate te duc la aprecierea nelimitata a tacerii, deoarece īn oboseli toate cuvintele īsi pierd semnificatia si bat īn urechi asemenea unor ciocane mecanice, se destrama īn sonoritati vide, īn vibratii iritante si īn sunete exasperante. Toate conceptele se dilueaza, toate expresiile tari se atenueaza, tot ceea ce vorbesti sau asculti se dezgoleste īntr-o nuditate stearpa si respingatoare. Īn tine, nimic nu mai ia o forma sau o consistenta expresiva, ci tot ce pleaca īn afara si tot ce vine din afara ramīne ca un murmur īndepartat, monoton si egal, neputīnd īn nici un fel sa excite nuantele vietii sufletesti, sa trezeasca un interes sau o curiozitate. Atunci īti pare inutil sa-ti mai dai o parere, sa mai iei o atitudine sau sa mai impresionezi pe cineva, si toate zgomotele la care ai renuntat prin tacere cresc īn agitatia sufleteasca, existenta īn toate marile taceri. Dupa ce te-ai framīntat ca un nebun sa rezolvi toate problemele, dupa ce te-ai chinuit pe culmi, cīnd ar trebui sa dai raspunsurile supreme sfīrsesti prin a gasi īn tacere singura realitate si singura forma de expresie, si cine nu sfīrseste īn tacere īnseamna ca n-a vazut totul.

Arta de a fi psiholog nu se īnvata, ci se traieste si se experimenteaza, deoarece nu exista un complex de canoane care sa-ti dea cheia misterelor psihice, a structurilor diferentiale ale vietii sufletesti. Nu esti un psiholog bun daca tu īnsuti nu esti un subiect de studiat, daca materialul tau psihic nu ofera zilnic o complexitate si un inedit care sa excite curiozitatea ta continua. Nu te poti initia īn misterul altuia, daca tu īnsuti n-ai un mister īn care sa te initiezi. Pentru a fi psiholog trebuie sa fii atīt de nefericit, īncīt sa pricepi fericirea si atīt de rafinat, īncīt sa poti deveni oricīnd barbar; iar disperarea īn care traiesti sa aiba totdeauna atīta ardoare, īncīt sa nu stii daca traiesti īn pustiu sau īn flacari. Proteic, polimorf, pe cīt de centripet, pe atīt de centrifugal, formele vietii sa se combine īn tine atīt de multiplu si atīt de complex, īncīt extazul pe care-l vei atinge sa fie estetic, sexual, religios si pervers. A fi psiholog īnseamna a te īnvīrti īn fiecare moment īn jurul axei tale. Aceasta este īntīia conditie; a doua este a avea atīta mobilitate, īncīt axele celorlalte fiinte sa-ti fie atītea centre de gravitate cīte poate avea o fiinta proteica.
Simtul psihologic este expresia unei vieti care se contempla pe sine īn fiecare moment si care īn celelalte vieti vede numai oglinzi. Ca psiholog, consideri pe toti ceilalti oameni parti din tine, frīnturi ale fiintei tale. Si īn dispretul pe care orice psiholog īl are pentru oameni este o secreta si o infinita autoironie. Nimeni nu face psihologie din iubire, ci dintr-o pornire sadica de a nulifica pe altul prin cunoasterea fondului sau intim, de a dezbraca de misterul care, asemenea unei aureole, nimbeaza pe celelalte fiinte. Cum acest proces epuizeaza repede pe oameni, ei avīnd continuturi limitate, este explicabil de ce psihologul este acela care se plictiseste mai repede de oameni, pentru ca el este prea putin naiv pentru a avea prieteni si prea putin inconstient pentru a avea iubite. Nici un psiholog nu īncepe prin a fi sceptic. Orice psiholog sfīrseste īnsa prin a fi sceptic. Este, īn acest sfīrsit, pedeapsa naturii pentru acest violator de mistere, pentru acest suprem indiscret, care a pus prea putina iluzie īn cunoastere pentru ca sa nu fi ajuns prin cunoastere la deziluzie.
Putina cunoastere īncīnta; multa cunoastere dezgusta. Cu cīt cunosti mai mult, cu atīt vrei sa cunosti mai putin. Cine nu sufera din cauza cunoasterii, acela n-a cunoscut nimic.

Stīnd īntr-o contemplatie linistita, fixat si suspendat sub eternitate si auzind tic-tacul unui ceas sau orice ritm ce ar semnifica progresul īn timp, este imposibil sa nu simti toata absurditatea mersului īn timp, a mersului mai departe, tot nonsensul evolutiei si al oricarui fel de desfasurare. De ce sa mergi mai departe, de ce sa mai traiesti īn timp? Revelatia subita a timpului īn astfel de contemplatii, care da acestuia o proeminenta vie si strivitoare, pe care n-o are niciodata īn existenta zilnica, este fructul unui dezgust de viata, al unei incapacitati de a mai continua cu aceeasi poveste. Si cīnd aceasta revelatie se īntīmpla īn noapte, absurditatea īnaintarii īn timp se mareste de senzatia unei indescriptibile singuratati, deoarece atunci, departe de oameni si de lume, ramīi singur cu timpul īn fata, īntr-o ireductibila dualitate. Timpul, īn aceasta senzatie de parasire nocturna, nu mai e umplut cu nici un lucru, cu nici o actiune si cu nici un obiect, ci seamana unui vid ce creste progresiv īn existenta, unui vid īn continua dilatare si evolutie, ca o amenintare de dincolo de lume. Nu mai poti auzi īn linistea si tacerea contemplatiei decīt ritmarea timpului īn tine, sunetul si pocnetul repetat asemenea unui dangat de clopot īntr-o lume moarta. Drama omului si a timpului n-o traieste decīt acela care a separat timpul de existenta si care īn aceasta disociere, fugind de existenta, e apasat de timp. Si acela simte cum creste īn el timpul asemenea mortii.
Singurul lucru care-l poate salva pe om este iubirea. Si desi atīta lume a sustinut aceasta afirmatie, este a nu fi īncercat niciodata iubirea, pentru a o declara banalitate. Sa-ti vina sa plīngi atunci cīnd te gīndesti la oameni, sa iubesti totul, īntr-un sentiment de suprema responsabilitate, sa te apuce o īnvaluitoare melancolie cīnd te gīndesti si la lacrimile ce īnca nu le-ai varsat pentru oameni, iata ce īnseamna a te salva prin iubire, singurul izvor al sperantelor.
Oricīt m-as lupta pe culmile disperarii, nu vreau si nu pot sa renunt si sa parasesc iubirea, chiar daca disperarile si tristetile ar īntuneca izvorul luminos al fiintei mele, deplasat īn cine stie ce colturi īndepartate ale existentei mele.
Prin orice pot cadea īn lumea asta, numai printr-o mare iubire nu. Iar atunci cīnd iubirii tale i s-ar raspunde cu dispret sau indiferenta, cīnd toti oamenii te-ar abandona si cīnd singuratatea ta ar fi suprema parasire, toate razele iubirii tale ce n-au putut patrunde īn altii ca sa-i lumineze sau sa le faca īntunericul mai misterios se vor rasfrīnge si se vor reīntoarce īn tine, pentru ca īn clipa ultimei parasiri stralucirile lor sa te faca numai lumina si vapaile lor numai caldura. Si atunci īntunericul nu va mai fi o atractie irezistibila si nu te vei mai ameti la viziunea prapastiilor si adīncimilor.
Dar ca sa ajungi la accesul luminii totale, la extazul absolutei splendori, pe culmile si limitele beatitudinii, dematerializat de raze si purificat de seninatati, trebuie sa fi scapat definitiv de dialectica luminii si a īntunericului, sa fi ajuns la autonomia absoluta a īntīiului termen. Dar cine poate avea o iubire atīt de mare?

Text postat de nicolae tudor
Date despre autor
Data nasterii:
Locul nasterii:
 
             
Nu puteti adauga comentarii acestui text pentru ca nu sunteti logat

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23972
Comentarii: 120095
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE