|
|
|
|
|
|
|
|
|
... |
|
|
Text
postat de
Andrei Petre |
|
|
...povestea intangibilelor caste...
Orientul a fost Ă‚Âşi va rĂÂŁmĂ¢ne un inexplicabil punct de atracĂÂľie pentru occidentalul care Ă®ncearcĂÂŁ sĂÂŁ se desprindĂÂŁ de banalul vieĂÂľii cotidiene pentru a se arunca Ă®n caruselul existenĂÂľei la limita fantasticului... Din pĂÂŁcate, aceastĂÂŁ ipotezĂÂŁ fericitĂÂŁ apare doar prin cĂÂŁrĂÂľile unui Clavell sau prin poemele unui Tagore... Pentru cĂÂŁ, realitatea tristĂÂŁ a lovit de multe ori Orientul Ă®n general Ă‚Âşi India Ă®n special. ĂĹľara renumitĂÂŁ prin mĂÂŁtĂÂŁsurile extraordinare Ă‚Âşi prin peisajele fantastice a suferit pe parcursul istoriei multe drame, puĂÂľin cunoscute nouĂÂŁ, Occidentului.
Cu toate astea, esenĂÂľa Indiei a rĂÂŁmas aceeaĂ‚Âşi, reuĂ‚Âşind Ă®n fiecare moment sĂÂŁ surprindĂÂŁ prin vitalitate Ă‚Âşi rezistenĂÂľĂÂŁ. ĂĹľara a refuzat sĂÂŁ se Ă®ncline Ă®n faĂÂľa unor imperii puternice ca Anglia sau China... Ă‚ÂŞi nu mĂÂŁ refer aici strict la realitatea teritorialĂÂŁ, pentru cĂÂŁ, trebuie sĂÂŁ recunoaĂ‚Âştem, armatele Indiei nu au reprezentat niciodatĂÂŁ o forĂÂľĂÂŁ militarĂÂŁ capabilĂÂŁ sĂÂŁ punĂÂŁ probleme puterilor strĂÂŁine. Indienii au fost zdrobiĂÂľi de multe ori de-a lungul istoriei lor. Chinezii, musulmanii (care prin extinderea lor au reuĂ‚Âşit sĂÂŁ acapareze pe lĂ¢ngĂÂŁ teritoriu Ă‚Âşi o bucatĂÂŁ importantĂÂŁ din cultura indianĂÂŁ, find singura ĂÂľarĂÂŁ strĂÂŁinĂÂŁ care a reuĂ‚Âşit Ă®n cele din urmĂÂŁ sĂÂŁ schimbe cu adevĂÂŁrat India), mongolii Ă‚Âşi mai tĂ¢rziu ruĂ‚Âşii, englezii, au reuĂ‚Âşit Ă®ntotdeauna sĂÂŁ Ă®nvingĂÂŁ pe plan militar. Dar toĂÂľii au fost zdrobiĂÂľi pe plan spiritual de o ĂÂľarĂÂŁ care are parcĂÂŁ Ă®n acest domeniu resurse inepuizabile. India a reuĂ‚Âşit sĂÂŁ Ă®i influenĂÂľeze decisiv pe toĂÂľi cei din jurul sĂÂŁu... Am putea spune fĂÂŁrĂÂŁ sĂÂŁ greĂ‚Âşim cĂÂŁ India a fost Ă®ntr-un fel Grecia Orientului. Mai tĂ¢rziu, aerul oriental al acestei adevĂÂŁrate puteri spirituale a cuprins Ă‚Âşi lumea occidentalĂÂŁ Ă®n a rĂÂŁmas sub puterea unui "iluminat sub un copac" sau a unor poeme monumentale! India a fost Ă®nvinsĂÂŁ Ă®nsĂÂŁ a reuĂ‚Âşit sĂÂŁ cĂ¢Âºtige o altĂÂŁ bĂÂŁtĂÂŁlie, mult mai importantĂÂŁ... Marii filosofi europeni Ă‚Âşi-au extras multe idei din mozaicul culturii orientale, iar rolul de arbitru pe care l-a avut India Ă®n cadrul acestuia din urmĂÂŁ nu poate fi contestat!
Cu toate acestea, trebuie sĂÂŁ ne Ă®ntrebĂÂŁm: ce a dus la declinul vizibil al acestei lumi? Pentru cĂÂŁ, dacĂÂŁ la nivel ideologic India a rĂÂŁmas intangibilĂÂŁ pe parcursul secolelor, din punct de vedere teritorial ea a fost cĂÂŁlcatĂÂŁ Ă®n picioare de atĂ¢tea ori... De ce indienii nu au fost niciodatĂÂŁ Ă®n stare sĂÂŁ lupte cu adevĂÂŁrat pentru ĂÂľara lor!?
RĂÂŁspunsul se aflĂÂŁ ascuns Ă®n strĂÂŁfundurile mitice ale filosofiei indiene... Hinduismul reprezintĂÂŁ Ă‚Âşi astĂÂŁzi religia principalĂÂŁ Ă®n India. AvĂ¢nd aproximativ 750 de milioane de credincioĂ‚Âşi pe glob, hinduismul rĂÂŁmĂ¢ne a doua religie a lumii ca importanĂÂľĂÂŁ...
Dar nu era Ă®ntotdeauna aĂ‚Âşa. Hinduismul de astĂÂŁzi s-a dezvoltat iniĂÂľial ca o ramurĂÂŁ a religiei indo-europene. Au existat 3 astfel de religii: religia vedicĂÂŁ (din care s-a desprins pĂ¢nĂÂŁ la urmĂÂŁ religia hindusĂÂŁ), zoroastrismul (cu profetul sĂÂŁu Zarathustra) Ă‚Âşi cultele greceĂ‚Âşti cu meleul lor de credinĂÂľe Ă‚Âşi simboluri (asta pentru a sugera Ă®ncĂÂŁ o datĂÂŁ similitudinile evidente dintre India Ă‚Âşi Grecia - ĂÂľĂÂŁrile Ă®nvinse care Ă®nsĂÂŁ au cucerit). Brahmanii (fac o micĂÂŁ precizare: nu trebuie sĂÂŁ se confunde Ă®n totalitate brahmanismul cu hinduismul, deĂ‚Âşi astĂÂŁzi ele sunt cunoscute sub numele de hinduism modern - unificarea celor douĂÂŁ secte, shivaism Ă‚Âşi viĂ‚Âşnuism a venit abia Ă®n jurul anului 1900) au ajuns Ă®n Ceylan cu 5-6 secole Ă®nainte de era noastrĂÂŁ. ĂĹ˝ncet, Ă®ncet, s-a fĂÂŁcut trecerea de la brahmanism la alte religii. Din brahmanism s-au desprins budismul Ă‚Âşi jainismul. Dar Ă®nvĂÂŁĂÂľĂÂŁturile clasice ale brahmanismului s-au regĂÂŁsit sub un nou nume! Ă‚ÂŞi astfel, hinduismul a apĂÂŁrut. Budismul a fost supranumit "religia durerii", Ă®nsĂÂŁ filosofia hindusĂÂŁ ar fi meritat mai degrabĂÂŁ acest apelativ. ĂĹ˝n marile lucrĂÂŁri ale religiei vedice (Rig Veda, Puranas sau Mahabharata - scrisĂÂŁ totuĂ‚Âşi ceva mai tĂ¢rziu), rĂÂŁzboiul este cauza tuturor distrugerilor. Kauravi Ă‚Âşi Pandavi se luptĂÂŁ pe cĂ¢mpiile Mahabharatei nu din plĂÂŁcerea rĂÂŁzboiului, ci pentru a-Ă‚Âşi apĂÂŁra onoarea. Iar inutilitatea luptei Ă®n sine este scoasĂÂŁ foarte bine Ă®n evidenĂÂľĂÂŁ de autorul anonim (sau poate autorii) al acestei cele mai lungi epopee din istoria umanitĂÂŁĂÂľii!
Tocmai de aceea, pe parcursul istoriei, hinduĂ‚Âşii au refuzat cu Ă®ndĂ¢rjire lupta, pĂÂŁstrĂ¢nd Ă®n strĂÂŁfundul conĂ‚ÂştiinĂÂľei lor Ă®nvĂÂŁĂÂľĂÂŁturile strĂÂŁbune... Oamenii au refuzat sĂÂŁ lupte pentru aceastĂÂŁ lume iluzorie, inutilĂÂŁ... ViaĂÂľa Ă‚Âşi tot ceea ce ĂÂľine de ea Ă®nseamnĂÂŁ durere. Iar eliberarea, care era un motiv comun al tuturor doctrinelor hinduse, nu lasĂÂŁ loc disperĂÂŁrii. ĂĹ˝ntradevĂÂŁr, hindusul nu primeĂ‚Âşte moartea cu disperare... Nu, el se resemneazĂÂŁ cu soarta sa Ă‚Âşi Ă®Âºi acceptĂÂŁ sfĂ¢rĂ‚Âşitul.
AceastĂÂŁ demnitate Ă®nsĂÂŁ are Ă‚Âşi o parte negativĂÂŁ. Astfel, ajungĂ¢nd la o asemenea stare de resemnare, hindusul nu mai luptĂÂŁ pentru viaĂÂľa sa. Pe el nu Ă®l aĂ‚ÂşteaptĂÂŁ oricum decĂ¢t durere, Ă‚Âşi, chiar dacĂÂŁ moartea nu Ă®i oferĂÂŁ automat ceva sigur, este mai bunĂÂŁ decĂ¢t durerea continuĂÂŁ reprezentatĂÂŁ de viaĂÂľĂÂŁ. Se va spune cĂÂŁ aceste filosofii avansate erau cunoscute doar de cei iniĂÂľiaĂÂľi. ĂĹ˝nsĂÂŁ nu este adevĂÂŁrat. Fiecare hindus cunoĂ‚Âştea anumite principii de bazĂÂŁ. Cei fĂÂŁrĂÂŁ de castĂÂŁ trĂÂŁiau cu speranĂÂľa cĂÂŁ dupĂÂŁ moarte totul se va Ă®ntoarce Ă®n favoarea lor... Nu aveau nici o promisiune, dar o speranĂÂľĂÂŁ este mai bunĂÂŁ pĂ¢nĂÂŁ la urmĂÂŁ decĂ¢t nimic...
Tocmai de aceea au fost atĂ¢t de uĂ‚Âşor Ă®nvinĂ‚Âşi de musulmani. Pentru cĂÂŁ, dacĂÂŁ pentru hinduĂ‚Âşi nu exista nimic, pe musulmani Ă®i aĂ‚Âştepta o cĂ¢mpie cu "rĂ¢uri pe dedesubt" Ă‚Âşi patru fecioare neatinse de nimeni... "ĂĆ’sta da motiv sĂÂŁ lupĂÂľi!" ar spune orice mascul. Ă‚ÂŞi, chiar dacĂÂŁ pare ciudat privind din punctul de vedere al unei generaĂÂľii mai degrabĂÂŁ atee, trebuie sĂÂŁ Ă®nĂÂľelegem cĂÂŁ niĂ‚Âşte copii intoxicaĂÂľi cu religie vor ajunge inevitabil sĂÂŁ creadĂÂŁ. Pentru aceĂ‚Âşti oameni, fie ei hinduĂ‚Âşi, fie ei musulmani, religia este cea mai importantĂÂŁ. Ei , dupĂÂŁ cum zicea Ă®ntr-un eseu John Locke "...trĂÂŁiesc pentru Dumnezeu". Locke considera asta ca find singura menire a omului. Putem observa cĂÂŁ o ĂÂľarĂÂŁ ca India a avut enorm de suferit din cauza acestor credinĂÂľe greĂ‚Âşite!
Ă‚ÂŞi tot din cauza tradiĂÂľiei vedice, Ă®n India s-a instaurat probabil cel mai inutil Ă‚Âşi cel mai asupritor sistem din istoria omenirii. Spun asta, deoarece sistemul castelor este cea mai veche instituĂÂľie de opresiune existentĂÂŁ Ă‚Âşi astĂÂŁzi! De mii de ani Ă®n India, singura Ă‚ÂşansĂÂŁ pentru oameni este naĂ‚Âşterea sub titulatura de brahman. AceastĂÂŁ castĂÂŁ Ă®nchisĂÂŁ, care, mai tĂ¢rziu alĂÂŁturi de aristocraĂÂľia musulmanĂÂŁ a condus ĂÂľara se face vinovatĂÂŁ de abuzuri incredibile...
Nu era nimic ciudat Ă®n India secolelor 19 Ă‚Âşi 20 sĂÂŁ vezi oameni murind de foame pe stradĂÂŁ doar pentru cĂÂŁ erau consideraĂÂľi "paria". Nu era de mirare sĂÂŁ vezi bolnavi murind Ă®n spitale doar pentru cĂÂŁ doctorii refuzau sĂÂŁ trateze "niĂ‚Âşte paraziĂÂľi"! (Ă‚ÂŞi nici astĂÂŁzi nu ar fi lucruri imposibile.) Toate acestea erau lucruri normale Ă®n India "TrinitĂÂŁĂÂľii Cosmice"! Iar brahmanii, aflaĂÂľi sub protecĂÂľia lui Brahma, KriĂ‚Âşna Ă‚Âşi ViĂ‚Âşnu puteau chiar Ă‚Âşi sĂÂŁ Ă®i omoare pe cei fĂÂŁrĂÂŁ castĂÂŁ. Nimeni nu ar fi intervenit Ă®n faĂÂľa acestor oameni superiori! Ne plĂ¢ngem de regimurile totalitare occidentale fĂÂŁrĂÂŁ sĂÂŁ vedem drama acestor oameni condamnaĂÂľi Ă®ncĂÂŁ de la naĂ‚Âştere la o viaĂÂľĂÂŁ de calvar. O viaĂÂľĂÂŁ pe care nu aveau cum sĂÂŁ o schimbe. Noi plĂ¢ngem pentru trebuia sĂÂŁ stĂÂŁm la cozi interminabile Ă‚Âşi exista cenzurĂÂŁ, Ă®nsĂÂŁ Ă®n India femei Ă®nsĂÂŁrcinate se Ă®ntorceau cu faĂÂľa la perete Ă‚Âşi refuzau pur Ă‚Âşi simplu sĂÂŁ mai lupte pentru viaĂÂľa lor! Aceasta este "eliberarea hindusĂÂŁ", aceasta este puterea de renunĂÂľare pe care acest popor a avut-o Ă®ntotdeauna. La fel cum japonezii (sub impactul religiei shintoiste, care, alĂÂŁturi de taoism, este singura religie care s-a pĂÂŁstrat intactĂÂŁ Ă®ncĂÂŁ de la apariĂÂľia sa cu 1600 de ani Ă®naintea erei noastre) se aruncau cu avioanele spre o moarte sigurĂÂŁ fĂÂŁrĂÂŁ sĂÂŁ crĂ¢cneascĂÂŁ, hinduĂ‚Âşii mureau acceptĂ¢ndu-Ă‚Âşi moartea. Nu existĂÂŁ Ă®n istorie o mai mare alterare a instinctului natural de supravieĂÂľuire decĂ¢t Ă®n cazul acestora!
RĂÂŁzboaiele interne dintre musulmani Ă‚Âşi hinduĂ‚Âşi au Ă®nsĂ¢ngerat istoria. Pentru cĂÂŁ, dacĂÂŁ pe planul militar, mundan, hinduĂ‚Âşii renunĂÂľau uĂ‚Âşor, pe plan filosofic ei erau dĂ¢rzi. Pentru religia lor ar fi fost Ă®n stare sĂÂŁ omoare pe oricine! Ă‚ÂŞi Ă®ncĂÂŁ sunt! Fanatismul religiilor totalitare (ca hinduismul, islamismul, creĂ‚Âştinismul (!) Ă‚Âşi altele) a rĂÂŁmas Ă®ncĂÂŁ puternic Ă‚Âşi capabil sĂÂŁ producĂÂŁ daune importante!
Abia Ă®n 1947 a scĂÂŁpat India de oprimarea Angliei, abia Ă®n 1947 s-a nĂÂŁscut aceastĂÂŁ ĂÂľarĂÂŁ! Filosofia ei continuĂÂŁ Ă®nsĂÂŁ sĂÂŁ existe de mii de ani! Ă‚ÂŞi, Ă®n ciuda deserviciilor pe care ea le-a adus acestui popor pe plan fizic, ei sunt psihic mult mai puternici!
Eu cred Ă®nsĂÂŁ cĂÂŁ trebuie sĂÂŁ compĂÂŁtimim o ĂÂľarĂÂŁ care nu a reuĂ‚Âşit sĂÂŁ scape niciodatĂÂŁ de trecutul ei. Ă‚ÂŞi se pare cĂÂŁ, filosofia unui popor este mult mai greu de zdruncinat decĂ¢t crimele acestuia. Pentru cĂÂŁ, dacĂÂŁ germanii au trecut peste douĂÂŁ rĂÂŁzboaie fĂÂŁrĂÂŁ sĂÂŁ-Ă‚Âşi renege ĂÂľara, se pare cĂÂŁ hinduĂ‚Âşii (lucru valabil Ă‚Âşi Ă®n cazul musulmanilor) nu vor reuĂ‚Âşi sĂÂŁ "se salveze" decĂ¢t cĂ¢nd Ă®Âºi vor renega filosofia!
Pentru cĂÂŁ viaĂÂľa este mai importantĂÂŁ decĂ¢t o castĂÂŁ, viaĂÂľa este mai importantĂÂŁ decĂ¢t un sĂÂŁrut al zeilor! Ă‚ÂŞi pentru cĂÂŁ, pĂ¢nĂÂŁ la urmĂÂŁ nici o ĂÂľarĂÂŁ nu s-a prelins de pe sabia zeilor! Zeii au fost cei care s-au prelins de pe limba oamenilor!
|
|
|
Parcurge cronologic textele acestui autor
|
|
|
Text anterior
Text urmator
|
|
|
Nu puteti adauga comentarii acestui text DEOARECE
AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT! |
|
|
|
|
|
Comentariile
userilor |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Texte:
23972 |
|
|
Comentarii:
120095 |
|
|
Useri:
1426 |
|
|
|
|
|
|