FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Am primit, cu rugămintea de a face cunoscut și altora
Text postat de Emanuel Cristescu
Buna Ion Corbu,

Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.

Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.

Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.

In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500 grame pe tona, arseniu - 5000 grame pe tona, titan - 1000 grame pe tona, molibden - 10 grame pe tona, nichel - 30 de grame pe tona, crom - 50 grame pe tona, cobalt - 30 grame pe tona, galiu - 300 grame pe tona, germaniu - 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.

Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.
Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.

26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.

Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.

Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnilogii de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.

La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.

Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.

Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei. Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.

Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori români din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane în Patrimoniul UNESCO.

Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.

Va aflati printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile, de aceea va solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana. Promovati petitia online, dati acest mesaj mai departe!

Petitia noastra de pe www.rosiamontana.net a strans peste 30.000 de semnaturi, la care se adauga alte 27.000 de semnaturi pe hartie stranse in Bucuresti prin actiunea “la corturi” din ultimele 3 saptamani, la care au luat parte peste 350 de voluntari.

Eforturile noastre au fost remarcate si amintite intr-o recenta dezbatere din Parlamentul European. In urma dezbaterii, Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a anuntat ca se va deplasa in Romania la inceputul lunii noiembrie pentru o ancheta asupra proiectului de la Rosia Montana. Va propunem ca pana atunci, doar cu ajutorul dvs. sa strangem 100.000 de semnaturi din toata tara, iar in preajma vizitei CE sa organizam de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene in Bucuresti cel mai mare mars de protest pentru Rosia Montana, la care vom putea invita toti semnatarii petitiei.

Atasam acestui mesaj tabelul pe care puteti strange semnaturi si textele petitiilor asociate.
Daca sunteti din Bucuresti ni-l puteti inmana completat la sfarsitul lunii, cand vom stabili o intalnire la unul din corturi, pana atunci va rugam sa ne comunicati intentia de a strange semnaturi printr-un email la [email protected] sau SMS la 0727.769.509. cu nume, telefon si email. Tinem legatura pentru a va comunica locul si data exacta la care vom colecta semnaturile stranse.

Daca sunteti din provincie, trimiteti semnaturile prin posta la punctul de lucru din Cluj al asociatiei Alburnus Maior pe Str. David Ferencs, nr 10, ap. 5 Cluj-Napoca, Jud. Cluj, 400102 Romania si o copie scanata pe adresa [email protected]

Aveti si optiunea de a ajuta la desfasurarea acestei campanii de acasa, pe calculator. Trimiteti un email pe [email protected] prin care sa va manifestati disponibilitatea si o sa primiti detalii.
In Bucuresti am obtinut avize pentru amplasare de corturi si bannere in sectorul 1 si recent in sectorul 4.
Locatiile sunt:
Sectorul 4: Metrou Tineretului; Metrou Constantin Brancoveanu, Metrou Piata Sudului, Sos. Giurgiului - Piata Progresu, Metrou Aparatorii Patriei, Piata Unirii (capatul tramvaielor), Metrou Eroii Revolutiei.
Sectorul 1: Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, Charles de Gaulle si Perla.

Va rugam sa va programati pe http://www.rosiamontana.net/la-corturi/ pentru voluntariat la corturi si sa recomandati prietenilor. Avem nevoie de participarea voastra!
Nu ati semnat inca petitia pe www.rosiamontana.net, va rugam sa faceti asta chiar acum.
Va multumim!

Ionut Parausanu, voluntar pentru Rosia Montana
Tel. 0727.769.509 / Fax. 0215.698.840
[email protected] / [email protected]

Primiti acest email in urma manifestarii sustinerii fata de Rosia Montana, prin completarea chestionarului EcoMagazin.ro pe acest subiect: http://www.ecomagazin.ro/rosia-montana-in-unesco-world-heritage/ - Daca nu doriti sa mai primiti mesaje de la noi va rugam sa ne scrieti un mesaj cu subiectul "Dezabonare".
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Din păcate rapacitatea, corupția, indiferența și multe altele și-au dat mâna. Și regimul ticăloșit, "legalizat" acum, este pe cale de a distruge un patrimoniu identitar inestimabil. Trebuie să ne implicăm mult mai mult și mult mai mulți. Vor să calce totul în picioare ca să-și atingă scopul: constituție, legi, oameni.  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-23 10:39:59
         
 
  Aceasta mobilizare este un lucru bun. Rosia Montana e inca o rana pe unde sangereaza Romania.  
Postat de catre Nicolae Munteanu la data de 2011-10-22 14:25:46
         
 
  Da, scuze e pe Europeea. Deci nu are.  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-18 14:50:48
         
 
  Radu, am să mă duc la link-ul indicat. Sper să nu aibă mesaj de atenționare.  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-18 14:50:21
         
 
  "Halal să vă fie!" Ce poți să spui când un intelectual scrie ca la Piața Obor?

Acuze și extremism ușor emasculat.

În rest, distinse coleg citiți de mai multe ori textul, citiți Petițiile, documentați-vă și dacă vă țin curelele vă invit la o discuție pe tema "salvați Roșia Montana" Până atunci nu aveți credibilitate. Puteți afirma orice. Dar cine vă crede?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-18 14:48:43
         
 
  Bună Ion Corbu,

Din prima clipă cînd v-am zărit (la Muzeul Literaturii conducînd o ședință de partid literară) v-am recunoscut ca făcînd partea din speța veche și prolifică a comisarilor poporului, agitatorilor, propagandiștilor, activiștilor cu munci de răspundere.

Vă felicit că, în fine, ați scos site-ul din smîrcurile pseudoliteraturii și militați vajnic pentru cauza poporului obidit. Împotriva imperialismului multinaționalelor etc. etc.

Halal să vă fie!
 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2011-10-18 11:11:56
         
 
  în loc de răspuns

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=40674
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-10-17 23:21:27
         
 
  peste lacomia politicienilor se suprapune, fatal si inevitabil, programul de desfiintare a romaniei ca stat national. Comandat de mult si pus in aplicare pas cu pas, indiferent ce voci ar mai urla in pustiu. Suntem condamnati. Semnatura pe condamnare s-a pus la Malta si nimic nu o mai poate revoca, asa cum s-a intamplat cu pactul ribentrop molotov.  
Postat de catre sters sters la data de 2011-10-17 16:36:59
         
 
  erata: "Ce înțelege el și ce înțeleg milioane de români din proiectul Roșia Montana?"  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-17 04:36:29
         
 
  "a fost la fel de vocală europeea în perioada 2003-2011 cînd s-au făcut atîtea și atîtea afaceri păguboase cu avuția națională?"

Nu. Nu a fost vocală nici când trădătorul Bicilis le-a arătat romanilor locul unde Decebal avea tezaurul Daciei și astfel 165 de tone de aur au luat drumul Romei, nici când austruo-ungarii au cărat aurul din Apuseni la Viena și nu numai, nici când nemții au luat petrolul din Prahova, nici când rușii au cărat uraniul de la Ștei și, bineînțeles, nici când au fost făcute jafurile privatizărilor impuse de unii și de alții. Cred că, și numai din aceste pricini, Europeea ar trebui rasă de pe suprafața cyberspațiului iar Emanuel Cristescu ar trebui ars pe rug. Ce vine el acum și deranjează universul laptelui și al mierii din regimul paradisiac oranj! Care a tunat și fulgerat împotriva sistemului ticăloșit și acum nici măcar nu l-a legalizat, care și-a ținut toate promisiunile și care a adus bunăstarea și fericirea pe aceste plaiuri. Ce înțelege el și milioane de români din proiectul Roșia Montana? Ia să-l culpabilizăm noi pe el și pe toți care îndrăznesc să mai gândească, eventual să mai salveze ce se mai poate salva și dacă se mai poate salva ceva și să-i reducem la tăcere! Niște proști acolo care nu trebuie să-și revină niciodată. Regimul oranj are dreptul să facă orice vrea, când vrea și cu cine vrea. Nimeni nu are dreptul să spună nimic. Mai ales dacă n-a fost vocal cu goții, ostrogoții, pecenegii, cumanii, turcii și alți jefuitori mai vechi sau mai noi care au jefuit și continuă să jefuiască pe aici.

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-10-17 04:22:46
         
 
  Subscriu celor mentionate de Radu si de Vasile Alexandri.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-10-17 00:35:05
         
 
  în opinia mea, și, văd, a multora, e un proiect dezastruos. de altfel, tot ce s-a privatizat, concesionat, vîndut, etc în țara asta din 90 încoace, a fost un jaf. n-a contat culoarea politică. dintotdeauna, corupția a fost și este transpartinică. și aș îndrăzni să afirm, transnațională. omv-ul, romtelecomul, bcr-ul, afacerea sterling, afacerile cu fondurile, conturile, patrimoniile, etc. terenuri, uzine, ferme, hoteluri, magazine, practic, făcute cadou. multe din ele, distruse, falimentate. sau, culmea, afacerea cu "privatizarea" deltei dunării - am fost acolo, delta aproape nu mai are pește. tăierea pădurilor, afacerea MEBO, escrocheria FNI. și FMI presează, cere privatizarea companiilor de stat. nu ajunge o pagină de web măcar să enunț cît s-a furat în țara asta. și, mă tem, un pdf de 1G, pentru cît mai e de furat. da, se zice că nu mai e nimic de furat. fals. mai e destul. vom vedea în curînd. se spune că suntem săraci fiindcă românul nu e muncitor. e o minciună. suntem săraci pentru că suntem jefuiți și am fost învățați de mici să ne furăm între noi, pentru a fi complici prin tăcere la marile jafuri.

zăcămintele de aur și neferoase, firește, trebuie exploatate. dar în folosul româniei. n-avem tehnologie? o cumpărăm. n-avem bani? ne împrumutăm. nu ne convin condițiile, așteptăm. nu e nicio grabă.

dar fără supărare, Emanuel Cristescu, a fost la fel de vocală europeea în perioada 2003-2011 cînd s-au făcut atîtea și atîtea afaceri păguboase cu avuția națională? din cîte știu, nu. ok, trebuie să ne trezim. trebuie să existe un început. dar să nu ștergem cu buretele amintirea monumentalelor jafuri pentru care plătim acum, și vor plăti și copiii copiilor noștri. numai așa devenim 100% credibili. altfel, damful politicianist al discursului de genul anti RMG va ține pe mulți deoparte. românii sunt din ce în ce mai puțin manipulabili. că tot suntem pe un site literar, poezica asta sună cam așa:

prost să fii, da' să-ți revii. de Vasile-Alecsandri.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-10-16 16:03:45
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23946
Comentarii: 120070
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE