|
|
|
|
|
|
|
|
|
Faptele și gîndurile lui Ambrazură |
|
|
Text
postat de
latunski criticul |
|
|
Cugetări introductive
1. Cînd eram eu pe bulevard, într-o dimineață pe la orele cincitreizeci, și castanii erau încă în floare, deci fructele lor nu puteau să-mi cadă in cap, am urmărit cu privirea un cîine viu care mirosea un cîine mort, anterior lovit de autoturismul XX- 05-PYA. Iar cînd cel viu s-a convins de fatalitate (Ford Mondeo era), a plecat puțin confuz către Crîng. Asemenea evenimente sînt propice meditației, mai ales pentru o minte odihnită ca a mea. Asta m-a determinat să dau viață gîndurilor care mă frămîntă și prin cuvinte a le face cunoscute, dar vă avertizez că doar naivii, bețivii și cei loviți de mînie spun ceea ce gîndesc.
2. Iar cele ce vor urma, sînt doar cugetările mele, ale lui Ambrazură (zis Cel Tuns Zero), cugetări pe care am încercat să le țin ascunse de pixul ori de faptele care urmează vorbelor.
Toți ai noștri, din cartierul State, l-au avut ca lider pe Petrică a lui Parmenius din clasa a doua complementară, specialitatea linghișpire sansui; și îi repetau zicerile și hiturile cu sfințenie, mai ales cea cu vorba și fapta. Eu cred, acum, că el a auzit-o pe undeva și n-a înțeles-o bine, pentru că vorbele sunt inventate de Ei ca să Le ascundă gândurile ori să Le justifice faptele. Oare nașul meu de botez, fi-i-ar țărîna ușoară, fiind el mare sculă în regimul trecut, nu spunea că merge la ședință și de fapt mergea la hotelul Partidului, actualmente altceva, cu Olguța mergea, care a murit mai tîrziu de cancer mamar.
3. Nici nu era mare curvă Olguța, dovadă că nașul s-a ramolit fără să priceapă ce și cum în chestia cu femeile. Dar eu nu-mi permit să comentez aceste fapte majore, pentru că Regulamentul de Ordine Interioară al Liceului de Tolpimetre Selamizate spune la punctul șaptesprezece, ceea ce spune și cel al liceului Angelescu la punctul douăzecișiunu, adică: Trebuie să fiți respectuoși față de cei mari, responsabili și iertători față de greșelile lor, pentru că și voi veți fi ca ei cînd veți fi mari.
Dar tot de la Petrică știu (și citez din memorie): el spunea că trebuie să-i dai Faraonului piramidele și să-l dai pe Moise mic pe gîrlă, chiar nu l-am
înțeles pînă cînd n-am terminat Facultatea de Irelevanță Comparată, secția Învățămînt la distanță, din Zona Industrială.
Și să nu mă judecați după legile voastre, acum sînt încă crud și nu prea știu eu cum e cu femeile, cariera, politica și banii. Ei, cei din urmă, ce mă mai încîntă, pentru că dacă îi ai mergi mai drept și nu miroși a prost. Dar despre fenomenele de mai sus, o să vă mai spun cînd o să cresc, iară dacă voi și scrie despre ele, bine va fi și de folos va fi, iară de voi scrie și de dincolo de
mormînt, să nu vă mirați, că s-a mai întîmplat la cei din vechime și chiar Isopescu și Vasile Andru susțin aceste aberații.
4. Nimic nou sub Soare, spunea Petrică, iar eu m-am convins de zicală printr-o întîmplare ce nu poate fi explicată nici măcar prin paranormal. Răscolind eu prin cămară, în căutarea a ceva dulce, cum și clasicii făceau, dădui peste un borcan cu filet, bine capsulat și plin cu o substanță cenușie, greu de definit. Iar pe etichetă scria: Ai găsit-o pe bunica! Atunci mi s-a pus un nod în gît și a migrat mai tîrziu în esofag, pentru că eu n-am cunoscut-o personal pe bunica și nici nu știam dacă a fost incinerată sau înhumată ca majoritatea creștinilor. Dar citind eu mai atent eticheta pe care era chiar poza bunicii (ce bătrînică blîndă și cu ochelari!), am vizualizat următorul îndemn: Decupeaz-o pe bunica!. O rafală de gînduri nenaturale
mă încercară, gîndindu-mă la părinții mei denaturați, ele se mplementară în lobul parietal drept, fiind apoi procesate în obul parietal stîng, la parter, unde mai tîrziu se vor aduna cele referitoare la chenzină, șase din patruzeci și nouă, alegeri democratice și viața de dincolo.
5. Cum spunea și Petrică: Este multe minuni între cer și pămînt și
chiar intre blochausuri și case pe pămînt , pe care o să le înțelegi tu,
prietene, mai tîrziu!
1. Ambrazură în al șaptelea cer
1. Am patruzeci de motive pentru a bea o cafea dimineața, cum și cei patruzeci de sfinți ar fi avut, dacă asemenea licoare le-ar fi fost cunoscută. Dar ciudata de maică-mea îmi spune zilnic că sînt prea mic pentru o risipă așa de mare. Mi-aș fuma țigara în mirosul de W.C. al școlii dacă n-ar fi taică-miu adoptiv care să mă înțeleagă. El a descoperit secretul berii perfecte și o spune așa de poetic încît profa de Română ar face apoplexie.
2. Zice el: Cele mai pure mlădițe de hamei din desișul de la marginea văioagei, orzoaica cea arzoaică și în fine o etichetă pe măsură ce exprimă raportul dintre cele de mai sus și prețul berii. Viciosul știe și care este cea mai veche bere din spațiul CDP, ba chiar și din spațiul UE, dar nu bea din acele sortimente, ca să nu se strice la burtă. Doar din cea nefiltrată și proaspătă îi place, adusă de fratele lui (unchiul meu într-un fel), direct de la
fabrică adusă, în burduful de la brîu ori în geanta diplomat.
3. Azi mergeam prin urbe și mă simțeam al dracului de bine, mai ales cînd am ajuns în centru, de unde am cumpărat covrigi, pe care i-am mîncat pînă am ajuns acasă. Aștept cu nerăbdare zilele de uichend cînd pot să merg în talcioc de unde să cumpăr șuruburi și piulițe vechi pe care să le recondiționez cu filiere și tarozi vechi, apoi să le montez la vechea mașină a lui taică-miu
adoptiv. Pentru mine este o bucurie la fel de mare ca și cum aș merge la Mc Donalds. Acolo și numai acolo mai pot mînca acei cartofi prăjiți la fel ca acasă!
4.Taică-miu adoptiv îmi spune să fiu mîndru de urbea în care trăiesc, precum și de apa care o traversează periferic, pentru că nu degeaba oamenii își caută refugiu de secole pe lîngă ape. Mi-a dat și un exemplu concludent. Pe cînd lucra el la un baraj din nord, dormind în baracă, mîncînd pe cartelă și îmbrăcîndu-se pe puncte, apele veneau intempestive și îi trimeteau pe
locatari în aval, dar ei se întorceau și tot acolo își construiau bordeiele orheiano-tunguse; însă cei cu bani, funcții și relații își construiau vile mai la deal și în stațiuni feerice și turistice de trei stele și cinci micșunele. Să nu-l luați în seamă pe taică-miu ăsta adoptiv, pentru că a fost trimis în șomaj de la Conferic SA și are un fix pentru tot ce se termină în feeric.
5. El zice ca aici a murit înecat Sf. Sava, eu nu am aflat încă cine este acel personaj, dar tata îmi tot povestește cum a făcut el ultima baie în apa de pe raza urbei; eu, deși m-am scăldat de nenumărate ori în gîrlă, nu mă simt mai important decît el, cred că este vorba doar de modestie din partea mea .
6. Tata îmi tot spune că, pentru a ajunge celebru, baia trebuie să-ți fie fatală. Dar la complemetară nu ne învață asemenea cuvinte. Am vrut să caut în DEX, dar era la soru-mea de lapte, pe noptieră, iar individa nu vrea ca eu să fiu mai cult decît ea. Ba mi-a spus că aș fi incestuos. Dar eu nu sînt cum mi-a spus ea, pentru că n-am decît doua vicii: cel cu cafeaua și cel cu fumatul, mai rar cu iarba aia interzisa deocamdată. Doar atunci cînd Sidery, mon amour, vrea la Două Fumuri.
7. Și apropo de soru-mea, ca să nu uit cît este de tîmpită, îmi spune, pe calea școlii, dimineața, cît se simte ea de bine cu noul absorbant. Mă uit la ea și parcă o văd pe bunica de la Cochirleanca, ce vorbea de Calea Sîmbetei și de Sfînta Vineri și se urina pe răzor, ștergîndu-se apoi cu desuurile de sub fotele exterioare.
8. Duminica ce a trecut am fost obligat de proful de Religie să merg la Biserică. Apoi n-am mai avut nici o îndoială în privința celui căruia i se zice Mîntuitorul. Îndoieli mai am asupra înțelegerii mele față de lume și față de noile și repetatele schimbări în programa școlară și în aria curriculară. Mi-au trebuit șaptesprezece ani de viață ca să aflu că și Moș Crăciun există. Eu bănuiam ceva, dar n-am vrut sa fiu mai deștept decît cei născuți mai devreme ca mine și nici nu ar fi fost corect să-mi exteriorizez sentimentele. Abia acum sînt mîndru de locul meu natal, Cochirleanca, deși am văzut lumina zilei la maternitatea din B... Și cred cu tărie, cred pînă se mișcă munții din loc, spre deosebire de tatăl meu adoptiv, care n-a crezut nici în aselenizare măcar, ci doar in puterea poporului plus electrificare.
2. Ambrazură își pune întrebări
1. E frumos la noi in cartier! Nu cred că tata și-a dat seama că se putea și mai bine, pentru că a fost de acord cu dărîmarea capiștilor și a acceptat tacit construirea blockhausurilor în care locuiesc eu și colegii mei.Apoi a fost de acord cu demolarea fabricilor și construirea altor capiști. Cînd bea bere nefiltrată spune că mama mea naturală, Subalterna, s-ar fi împotrivit, dar nu suficient de mult încît să accepte privațiunile Doinei Cornea ori ale Elisabetei Rizea.
2. Despre trecut se vehiculează tot felul de vorbe și șoapte, cum zice și colegul meu Chiftinelus, dar eu mă bucur că în curînd voi termina complementara și chiar dacă nu voi prea avea de ales, sora mea de lapte nici atît. Ea știe de pe acum horoscopul pentru anii în curs, adică cel oferit de agențiile de voiaj, de animatoare și dansatoare. O plîng, dar nu o deplîng, în fond fiecare are dreptul să-și construiască viitorul așa cum îl vede și-l
crede. Cum spunea și Petrică: Totul este bine în cea mai bună dintre lumi, fie-i și lui țărîna ușoară!( cred că și pe asta a auzit-o de la alții).
3. Acum, cînd sînt marcat de cele anterioare, am a vă povesti despre Muci, Chiftinelus și Robocap, ori a merge la meșterul meu de atelier, Haisus, care îmi este și diriginte, pentru că stă cu noi la ora zisă de consiliere și spune că trebuie să gîndească pentru noi și pentru viitorul nostru, în virtutea profesiei lui. Și mare dreptate are, pentru că spre deosebire de ceilalți dascăli ai noștri, care nu sînt decît niște amărîți de profesori, el este chiar
profesor -maistru-instructor și mai are și calificarea de tîmplar pe deasupra.
4. Pe el îl cheamă altfel, dar numele lui nu mai este cunoscut de trei generații de ucenici, pentru că a făcut din porecla lui un renume, precum Peneș Curcanul ori Horea, Bombonel. Chiorul și Anișoara Pătîrlagă, zisă Pamela. El mi-a spus cîndva, după treapta întîi, la care n-am reușit, după examenul
de capacitate, dar înaintea testelor naționale, mi-a spus că nu este bine a gîndi, pentru că a gîndi este ca și cum ai fuma ori ai consuma băuturi alcoolice în spatele boutiqului. Iar dacă tutunul dăunează grav sănătății, iar alcoolul așa și așa, despre a-ți pune probleme de viață se păstrează în general o tăcere suspectă.
|
|
|
Parcurge cronologic textele acestui autor
|
|
|
Text anterior
Text urmator
|
|
|
Nu puteti adauga comentarii acestui text DEOARECE
AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT! |
|
|
|
|
|
Comentariile
userilor |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
L-am citit. Promițător. Să vedem continuarea. Cum arată Crângul de la Tiraspol acum? |
|
|
|
Postat
de catre
Elena Stefan la data de
2011-08-10 12:43:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(va urma) |
|
|
|
Postat
de catre
latunski criticul la data de
2011-08-09 19:53:57 |
|
|
|
|
|
|
|
Texte:
23945 |
|
|
Comentarii:
120070 |
|
|
Useri:
1426 |
|
|
|
|
|
|