|
|
|
|
|
|
|
|
|
... |
|
|
Text
postat de
Rodica Elena Lupu |
|
|
Fragment din - VacanĂÂľe, vacanĂÂľe... vol II Drumuri printre amintiri
......................
Prin trecĂÂŁtorile Alpilor cu crestele albe Ă®n plinĂÂŁ varĂÂŁ am trecut prin Susa, de unde se zĂÂŁrea Sagra di San Michele cĂÂŁĂÂľĂÂŁratĂÂŁ pe o stĂ¢ncĂÂŁ plinĂÂŁ de verdeaĂÂľĂÂŁ care de-a lungul vremii a fost fortĂÂŁreaĂÂľĂÂŁ, locaĂ‚Âş de cult Ă‚Âşi operĂÂŁ de artĂÂŁ. Ea dominĂÂŁ Valea Susei Ă‚Âşi drumul care leagĂÂŁ FranĂÂľa de Italia, de la o Ă®nĂÂŁlĂÂľime de aproape o mie de metri. Sagra are ceva straniu, care justificĂÂŁ atmosfera de legendĂÂŁ creatĂÂŁ Ă®n jurul ei. Se spune cĂÂŁ aici i-a arĂÂŁtat porumbelul unui cĂÂŁlugĂÂŁr locul ales de Arhanghelul Mihail pentru ridicarea unei capele care sĂÂŁ-i poarte numele Ă‚Âşi care a fost construitĂÂŁ Ă®n jurul anului o mie.
De la prietenii mei, am aflat legenda fetei care a fost urmĂÂŁritĂÂŁ de un soldat francez Ă‚Âşi pentru cĂÂŁ nu a vrut sĂÂŁ-i cedeze s-a aruncat din balconul mĂÂŁnĂÂŁstirii de la aproape o mie de metri Ă®nĂÂŁlĂÂľime farĂÂŁ sĂÂŁ i se Ă®ntĂ¢mple nimic rĂÂŁu. Cei care mi-au povestit au mai adĂÂŁugat rĂ¢zĂ¢nd, cĂÂŁ nici o fatĂÂŁ pusĂÂŁ Ă®ntr-o astfel de situaĂÂľie nu a mai Ă®ncercat o asemenea experienĂÂľĂÂŁ...
Dar, lĂÂŁsĂ¢nd legenda Ă‚Âşi glumele la o parte, Sagra este un monument de artĂÂŁ romanĂÂŁ deosebit, fiind mai ales Poarta Zodiacului din anul 1120, opera lui Nicolo, marele arhitect Ă‚Âşi sculptor, care este Ă‚Âşi autorul Domului din Ferrara. DacĂÂŁ urci sutele de trepte poĂÂľi admira de sus panorama locurilor aflate la ora asfinĂÂľitului, cĂ¢nd soarele le dĂÂŁ o aurĂÂŁ romanticĂÂŁ acelor defileuri Ă‚Âşerpuitoare care Ă®ĂÂľi Ă®ncĂ¢ntĂÂŁ privirea Ă‚Âşi apoi ajungi la Avigliana, renumitĂÂŁ pentru lacurile sale. Multe dintre locurile prin care am trecut le comparam cu unele de la noi din ĂÂľarĂÂŁ. Astfel, mi-am amintit cĂÂŁ MĂÂŁnĂÂŁstirea Putna a fost construitĂÂŁ Ă®n trei ani, iar Ă‚ÂŞtefan cel Mare domnul Moldovei, a tras cu arcul Ă‚Âşi locul unde a cĂÂŁzut sĂÂŁgeata a fost ales, pentru mĂÂŁnĂÂŁstire.
Ne-am adĂÂŁpostit Ă®ntr-o veche cabanĂÂŁ din lemn. M-am trezit noaptea. SĂÂŁ fii fost vĂ¢ntul? Ceva, probabil vreun oblon care nu era fixat bine Ă‚Âşi lovea la intervale neregulate, departe, din cealaltĂÂŁ parte a cabanei. Sau poate aerul aspru Ă‚Âşi rece care pĂÂŁtrundea prin tavan, printre pietrele mari deplasate Ă‚Âşi printre bĂ¢rne? AlĂÂŁturi de mine, ceilalĂÂľi din grup zĂÂŁceau nemiĂ‚ÂşcaĂÂľi, Ă®nfĂÂŁĂ‚ÂşuraĂÂľi Ă®n pĂÂŁturi, nici nu-i auzeam respirĂ¢nd. Erau obiĂ‚ÂşnuiĂÂľi sĂÂŁ doarmĂÂŁ Ă®n corturi sau Ă®n cabane. CĂ¢nd am ajuns acolo, Giancarlo a deschis uĂ‚Âşa. DĂ¢ndu-i un picior, s-a dat deoparte pentru a lĂÂŁsa sĂÂŁ intre ultima luminĂÂŁ a amurgului Ă‚Âşi a exclamat rĂ¢zĂ¢nd: „IatĂÂŁ Grand Hotel!” Lui ce-i pĂÂŁsa?, era obiĂ‚Âşnuit cu muntele.
ĂĹ˝ncet, am luat-o spre uĂ‚Âşa care se vedea Ă®n obscuritatea cabanei, datoritĂÂŁ palidei lumini ce se strecura printr-o crĂÂŁpĂÂŁturĂÂŁ a ei. Nu era lunĂÂŁ Ă‚Âşi Ă®n faĂÂľĂÂŁ mi-au apĂÂŁrut munĂÂľii negri Ă‚Âşi foarte Ă®nalĂÂľi. MunĂÂľii Pennini, care fac parte din MunĂÂľii Alpi, coaste pe care ne vom urca peste doar cĂ¢teva ore. Ocolind cabana, a apĂÂŁrut muntele, atĂ¢t de uriaĂ‚Âş Ă‚Âşi de izolat Ă®ncĂ¢t strĂÂŁlucirea stelelor a fost suficientĂÂŁ ca sĂÂŁ-l dezvĂÂŁluie. Noaptea vĂÂŁraticĂÂŁ Ă‚Âşi muntoasĂÂŁ, stelele, muntele se armonizau perfect cu neliniĂ‚Âştea mea, fĂÂŁrĂÂŁ sĂÂŁ o atenueze sau sĂÂŁ o schimbe cĂ¢tuĂ‚Âşi de puĂÂľin. Mi-am dat examenele Ă®n ĂÂľarĂÂŁ, le-am luat, deĂ‚Âşi nu cum aĂ‚Âş fi vrut - mĂÂŁ refer la note -, am cĂÂŁlĂÂŁtorit bine pĂ¢nĂÂŁ aici, am fost foarte bine primitĂÂŁ de prietenii mei, am mĂ¢ncat, m-am odihnit Ă‚Âşi acum mĂÂŁ aflu aici, Ă®n frigul Ă‚Âşi transparenĂÂľa nopĂÂľii, realitatea Ă®nsĂÂŁĂ‚Âşi, splendidĂÂŁ, dar cu teamĂÂŁ, pentru cĂÂŁ era pentru prima oarĂÂŁ cĂ¢nd urcam pe aceĂ‚Âşti munĂÂľi. Am fixat oblonul cu o piatrĂÂŁ Ă‚Âşi m-am Ă®ntors Ă®n cabanĂÂŁ sĂÂŁ Ă®ncerc sĂÂŁ adorm, dar somnul nu mai venea. CĂ¢te lucruri s-au Ă®ntĂ¢mplat Ă®n ultimele luni!… Tata a fost foarte bolnav, dar Ă‚Âşi-a revenit, aĂ‚Âşa cĂÂŁ am plecat mai liniĂ‚ÂştitĂÂŁ sĂÂŁ-mi petrec vacanĂÂľa cu prietenii mei din Italia, care, Ă®nainte de a pleca la Monte Carlo, au pregĂÂŁtit un program de alpinism fĂÂŁrĂÂŁ nici o dificultate. Astfel cĂÂŁ, Ă®n excursia noastrĂÂŁ, traversĂÂŁm MunĂÂľii Pennini Ă‚Âşi trebuie sĂÂŁ ajungem la Aosta. DouĂÂŁ coline Ă®ntr-o zi, eu, care nu sunt prea cunoscĂÂŁtoare Ă®n ale munĂÂľilor, dar e surpriza prietenilor mei Ă‚Âşi meritĂÂŁ efortul.
Abia m-a furat somnul, cĂ¢nd, sunĂÂŁ micul deĂ‚ÂşteptĂÂŁtor. Am bĂÂŁut un ceai fierbinte preparat de Ana-Maria Ă‚Âşi am pornit. Din cauza beznei, cĂÂŁrĂÂŁruia aproape cĂÂŁ nu se desluĂ‚Âşea. Tocmai se iveau zorii dincolo de colina spre care urcam. Creasta munĂÂľilor Cime Bianche era foarte clarĂÂŁ pe luminozitatea crescĂ¢ndĂÂŁ a cerului, Ă®n timp ce celelalte din jur emanau vapori cenuĂ‚Âşii care se cufundau Ă®n paloarea cerului. Nu se mai distingea nici Monte Rosa, vĂ¢rful din Alpi, cu o Ă®nĂÂŁlĂÂľime de peste 4600 metri, situat la graniĂÂľa dintre Italia Ă‚Âşi ElveĂÂľia, cu forma unei piramide, ce se ridicĂÂŁ cu aproape o mie de metri deasupra culmilor Ă®nconjurĂÂŁtoare. ĂĹ˝n fundal, pe marginile vĂÂŁii cufundatĂÂŁ Ă®ntr-o Ă®ntunecime albĂÂŁstruie, apĂÂŁrea, unicĂÂŁ Ă‚Âşi izolatĂÂŁ, o clĂÂŁdire joasĂÂŁ, lungĂÂŁ, clarĂÂŁ: Hotelul Giomein.
Ce putea fi mai frumos decĂ¢t sĂÂŁ urci pe o tĂÂŁcutĂÂŁ cĂÂŁrĂÂŁruie de munte, Ă®n urma unor prieteni, Ă®n aerul proaspĂÂŁt Ă‚Âşi Ă®ntunecos, dar dupĂÂŁ ce fusese strĂÂŁbĂÂŁtutĂÂŁ de tresĂÂŁriri de miresme Ă‚Âşi de aer cald, o insectĂÂŁ care bĂ¢zĂ¢ia pe neaĂ‚Âşteptate de-a curmeziĂ‚Âşul drumului, o floare albĂÂŁ care palpita Ă®n adierea dintre iarbĂÂŁ Ă‚Âşi o rocĂÂŁ, o apĂÂŁ limpede care Ă‚Âşerpuia murmurĂ¢nd printre pietre, certitudinea soarelui Ă‚Âşi a zilei senine de varĂÂŁ? La un moment dat, cĂÂŁrĂÂŁruia deveni o fĂ¢Âºie Ă®ngustĂÂŁ, foarte abruptĂÂŁ, Ă‚Âşerpuind printre pajiĂ‚Âşti de ierburi aspre, dese Ă‚Âşi scurte. MĂÂŁ bucuram de cĂÂŁldura Ă‚Âşi de puterea calmĂÂŁ a respiraĂÂľiei mele Ă®n urcuĂ‚Âş Ă‚Âşi de aerul proaspĂÂŁt Ă‚Âşi fermecĂÂŁtor de la mii de metri Ă®nĂÂŁlĂÂľime.
PlĂÂŁpĂ¢nde, Ă®mprĂÂŁĂ‚Âştiate Ă®ntre iarbĂÂŁ Ă‚Âşi roci, dispĂÂŁruserĂÂŁ ultimele tufe de zadĂÂŁ. Acum, poteca strĂÂŁbĂÂŁtea o spinare de pĂÂŁmĂ¢nt amestecat Ă‚Âşi de pietriĂ‚Âş. Uluitor, se luminase cu repeziciune!
ĂĹ˝ntorcĂ¢ndu-mi privirea Ă®n timp ce urcam, masivul Monte Rosa apĂÂŁrea mĂÂŁreĂÂľ scĂÂŁldat Ă®n lumina soarelui, Ă®n timp ce umbra munĂÂľilor opuĂ‚Âşi, care tĂÂŁia oblic peretele aspru, pĂÂŁrea sĂÂŁ coboare cu o repeziciune perceptibilĂÂŁ cu ochiul. Ultima porĂÂľiune de cĂÂŁrare se pierdea Ă®ntr-o alunecare de pietricele mici Ă‚Âşi ascuĂÂľite, Ă®ntr-un morman din care se vedeau din loc Ă®n loc blocuri mari de rocĂÂŁ. La baza lor, pe lungime, pe margini Ă‚Âşi Ă®n gropile cele mai apĂÂŁrate de soare Ă‚Âşi de vĂ¢nt, erau fĂ¢Âºii de zĂÂŁpadĂÂŁ lipitĂÂŁ de pietre.
Prietenii mei erau metodici, inflexibili: la fiecare orĂÂŁ de drum, cinci minute de popas, se bea numai la coborĂ¢re, aĂ‚Âşa cĂÂŁ nu am avut voie sĂÂŁ mĂÂŁ opresc Ă‚Âşi sĂÂŁ-mi umezesc buzele, pentru cĂÂŁ au insistat sĂÂŁ continuĂÂŁm drumul. Am ajuns pe colinĂÂŁ, Ă®ntr-un vĂ¢nt aspru Ă‚Âşi rece, cu un soare care ardea! ĂĹ˝n partea stĂ¢ngĂÂŁ, pietrele Ă‚Âşi rocile se confundau cu cenuĂ‚Âşiul murdar Ă‚Âşi cu formele granuloase ale morenei. GheĂÂľarii se terminau Ă®n acel loc, la doar cĂ¢ĂÂľiva paĂ‚Âşi, coborĂ¢nd, Ă®ntinzĂ¢ndu-se de la culmea Ă®naltĂÂŁ, mantale uriaĂ‚Âşe, rigide, albe Ă®n lumina soarelui, iar la colĂÂľuri sau Ă®n umbre, albĂÂŁstrii, avĂ¢nd aspectul damascului graĂÂľie dĂ¢relor neclintite, pete fĂÂŁrĂÂŁ o formĂÂŁ regulatĂÂŁ, fĂ¢Âºii moarate, al cĂÂŁror desen ieĂ‚Âşea Ă®n evidenĂÂľĂÂŁ pe fondul lor datoritĂÂŁ unor strĂÂŁluciri mai vii, parcĂÂŁ o scĂ¢nteiere compactĂÂŁ a unor infinite cristale minuscule.
ĂĹ˝n dreapta era o muchie ascuĂÂľitĂÂŁ Ă‚Âşi tĂÂŁioasĂÂŁ care suia pe o porĂÂľiune scurtĂÂŁ, aproape Ă®n verticalĂÂŁ, pĂ¢nĂÂŁ la un pisc, Ă®n parte stĂ¢ncos Ă‚Âşi Ă®n parte acoperit cu gheaĂÂľĂÂŁ sau zĂÂŁpadĂÂŁ. ĂĹ˝ntre aceastĂÂŁ creastĂÂŁ Ă‚Âşi gheĂÂľari, colina era Ă®ngustĂÂŁ. Pe rocile mai apropiate am uitat de mine, contemplĂ¢nd aspra Ă‚Âşi nespus de delicata tapiserie de licheni gĂÂŁlbui, verzui, liliachii Ă‚Âşi roz. M-am lĂÂŁsat pradĂÂŁ bucuriei aerului, vĂ¢ntului, soarelui, sĂ¢ngelui, care din efortul de a depĂÂŁĂ‚Âşi ultimele stĂ¢nci zvĂ¢cnea Ă®n tĂ¢mple Ă‚Âşi Ă®n gĂ¢t atĂ¢t de violent de pĂÂŁrea cĂÂŁ se aude! M-am lĂÂŁsat pradĂÂŁ bucuriei privirii, care domina crestele Ă®ndepĂÂŁrtate Ă‚Âşi foarte Ă®ndepĂÂŁrtate, orbitĂÂŁ de soare, de albastrul cerului, de albul gheĂÂľarilor Ă®ndreptĂ¢ndu-se spre cele douĂÂŁ cavitĂÂŁĂÂľi ale vĂÂŁilor opuse, poposind Ă®n umbre, Ă®n coborĂ¢Âºuri, Ă®n adĂ¢ncurile brune-verzi ale codrilor seculari, Ă®n magica pace de smarald a pajiĂ‚Âştilor Ă‚Âşi a cĂ¢mpurilor Ă®ndepĂÂŁrtate, Ă®n cobaltul fĂÂŁrĂÂŁ luminĂÂŁ al vreunui lĂÂŁcuĂ‚Âşor circular, Ă®n acoperiĂ‚Âşul cenuĂ‚Âşiu al vreunei cabane izolate, Ă®n acoperiĂ‚Âşurile de culoarea muĂ‚Âşcatei, netede Ă‚Âşi mititele, ale vreunui sat, ultimul semn al civilizaĂÂľiei.
Acolo, sus, uiĂÂľi de toate. Nimeni Ă®n aceastĂÂŁ lume nu se poate sustrage fascinaĂÂľiei cerului albastru, a copacilor verzi, a nopĂÂľii Ă®ntunecate, a vuietului vĂ¢ntului, a cĂ¢ntecului pĂÂŁsĂÂŁrilor. Natura nu uitĂÂŁ pe nimeni, este un torent de viaĂÂľĂÂŁ Ă‚Âşi luminĂÂŁ, ca o mamĂÂŁ surĂ¢zĂÂŁtoare, se preteazĂÂŁ tuturor visurilor Ă‚Âşi capriciilor noastre.
Pe aceastĂÂŁ culme a Alpilor, luĂ¢nd o Ă®nghiĂÂľiturĂÂŁ de coniac oferitĂÂŁ tuturor de Roberto, am privit pentru ultima oarĂÂŁ, Ă®nainte de a coborĂ®, piscul Ă‚Âşi cele douĂÂŁ vĂÂŁi adĂ¢nci Ă‚Âşi Ă®ndepĂÂŁrtate. Apoi, cu paĂ‚Âşii lungi, sĂÂŁrind, alergĂ¢nd, am coborĂ¢t cu toĂÂľii Ă®n valea cea mare Ă‚Âşi adĂ¢ncĂÂŁ. Am Ă®ntĂ¢lnit la Ă®nceput roci Ă‚Âşi pietre, apoi rododendroni. AbandonĂ¢nd cĂÂŁrarea am luat-o pe scurtĂÂŁturĂÂŁ. Trebuia sĂÂŁ ne grĂÂŁbim ca sĂÂŁ ajungem la Aosta Ă®nainte de a se Ă®ntuneca.
AjunĂ‚Âşi Ă®n vale, urma un alt urcuĂ‚Âş, la St. Bernard, mai lung decĂ¢t primul Ă‚Âşi apoi trebuia sĂÂŁ coborĂ¢m din nou. Rododendronii formau imense Ă®ntinderi de arbuĂ‚Âşti pitici Ă‚Âşi deĂ‚Âşi, care scĂ¢rĂÂľĂ¢iau sub paĂ‚Âşii noĂ‚Âştri. Corimbii purpurii, cu frunziĂ‚Âşoare dense Ă‚Âşi lucioase, dure ca pielea, rĂÂŁspĂ¢ndeau Ă®n aer o mireasmĂÂŁ aromaticĂÂŁ. SĂÂŁream Ă‚Âşi ne urmam fugind unul pe altul, Ă®mbĂÂŁtaĂÂľi de natura care nu uitĂÂŁ pe nimeni. Natura: totul este enigmĂÂŁ Ă‚Âşi totul este cuvĂ¢nt. Natura este o carte frumoasĂÂŁ Ă‚Âşi glorioasĂ£â€¦ Fericit este cel ce o ascultĂÂŁ Ă‚Âşi o Ă®nĂÂľelege, pentru cĂÂŁ frumuseĂÂľea naturii este egalatĂÂŁ numai de frumuseĂÂľea sufletului. Nu mĂÂŁ satur niciodatĂÂŁ sĂÂŁ Ă®nvĂÂŁĂÂľ acest alfabet mĂÂŁreĂÂľ al naturii. ĂĹ˝n fiecare zi caut sĂÂŁ descopĂÂŁr o literĂÂŁ nouĂÂŁ. ĂĹ˝n faĂÂľa mĂÂŁreĂÂľiei naturii emoĂÂľia este imensĂÂŁ. Turistul vine sĂÂŁ-Ă‚Âşi bucure ochii, gĂ¢nditorul gĂÂŁseĂ‚Âşte o carte imensĂÂŁ unde fiecare stĂ¢ncĂÂŁ este o scrisoare, unde fiecare lac este o frazĂÂŁ, unde fiecare sat este un accent Ă‚Âşi de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime. Fiecare lucru Ă®n naturĂÂŁ dĂÂŁruieĂ‚Âşte omului fructul pe care-l produce binefacerile care-i sunt proprii. Toate elementele Ă®l servesc pe om dupĂÂŁ legile lor specifice: soarele Ă®i dĂÂŁ lumina, focul cĂÂŁldura, animalul instinctul, floarea parfumul sĂÂŁu – este felul lor de a-l iubi.
UrcĂ¢nd sau coborĂ¢nd, cĂ¢teodatĂÂŁ piciorul ni se afunda printre arbuĂ‚Âşti. Frunzele Ă‚Âşi florile ne ajungeau pĂ¢nĂÂŁ la piept, ne atingeau obrajii. Mi se pĂÂŁrea cĂÂŁ zbor - parfumul rododendronilor, vigoarea tinereĂÂľii, o fericire deosebitĂÂŁ. Pe vĂ¢rfurile munĂÂľilor sufletul se Ă®nalĂÂľĂÂŁ, inima prinde puteri, gĂ¢ndirea participĂÂŁ la pacea profundĂÂŁ a naturii. ĂĹ˝n unele clipe misterioase, natura pare cĂÂŁ gĂ¢ndeĂ‚Âşte, viseazĂÂŁ, tresare la unison cu pulsaĂÂľia vieĂÂľii universale. AceastĂÂŁ naturĂÂŁ mĂÂŁreaĂÂľĂÂŁ, aceastĂÂŁ creaĂÂľie care ajutĂÂŁ omul Ă‚Âştie totul, totul ar fi limpede pentru cine ar cunoaĂ‚Âşte-o. Aici nu existĂÂŁ numai frumos, urĂ¢tul existĂÂŁ alĂÂŁturi de frumos, diformul alĂÂŁturi de graĂÂľie, grotescul este reversul sublimului, rĂÂŁul, al binelui, umbra, al luminii. ĂĹ˝n armonia ei, natura utilizeazĂÂŁ la fel cedrul care nu se apleacĂÂŁ Ă‚Âşi stuful care se Ă®ndoaie Ă‚Âşi este alcĂÂŁtuitĂÂŁ din contraste: orice luminĂÂŁ are umbra sa.
MĂÂŁ gĂ¢ndeam doar la ceea ce vedeam Ă‚Âşi simĂÂľeam Ă®n momentul acela. Leacul muntelui este o adevĂÂŁratĂÂŁ vindecare, chiar dacĂÂŁ era trecĂÂŁtoare Ă‚Âşi era fĂÂŁcutĂÂŁ prin surprindere. Oh, primele pajiĂ‚Âşti cu iarbĂÂŁ grasĂÂŁ Ă‚Âşi bogatĂÂŁ, cĂ¢mpurile cu parcele mici cu cartofi Ă‚Âşi ogoarele cu ovĂÂŁz Ă®nalt Ă‚Âşi ondulat de vĂ¢nt, de culoare blondĂÂŁ-ruginie, genĂÂľianele, floarea soarelui, Ă®ngrĂÂŁdituri rustice, mĂÂŁrturii ale unei agriculturi care cutezase sĂÂŁ urce pĂ¢nĂÂŁ acolo, sus, din vremuri pierdute Ă®n negura trecutului, venind ca un prim semn emoĂÂľionant de civilizaĂÂľie Ă®n Ă®ntĂ¢mpinarea celor ce coborau din asprimea inumanĂÂŁ a colinelor, a nomazilor, pĂÂŁstorilor, fugarilor, emigranĂÂľilor din alte vĂÂŁi Ă‚Âşi de pe alte meleaguri de dincolo de Alpi.
Trunchiul unui stejar uriaĂ‚Âş prĂÂŁbuĂ‚Âşit, scobit Ă®n mijloc pe toatĂÂŁ lungimea lui, strĂÂŁjuia Ă®ngrĂÂŁditura care Ă®nchidea Ă®ntr-un dreptunghi perfect una dintre ĂÂľarini. De la un izvor apropiat, Ă‚Âşerpuind printre jumĂÂŁtĂÂŁĂÂľile de scoarĂÂľe de pini lungi Ă‚Âşi tineri, apa ajungea pĂ¢nĂÂŁ la jgheab, curgea Ă®nĂÂŁuntru foarte limpede, ieĂ‚Âşea de acolo ca o fĂ¢ntĂ¢nĂÂŁ Ă‚Âşi continua. PĂÂŁmĂ¢ntul roĂ‚Âşiatic, compact, ĂÂľinea loc, Ă®n mod misterios, unei cutii de rezonanĂÂľĂÂŁ Ă‚Âşuvoiului Ă‚Âşerpuitor, repercutĂ¢nd murmurul lui rĂÂŁguĂ‚Âşit Ă‚Âşi calm pĂ¢nĂÂŁ Ă®n umbra codrului, unde se Ă®ndepĂÂŁrta.
Am bĂÂŁut toĂÂľi din apa proaspĂÂŁtĂÂŁ Ă‚Âşi rece ca gheaĂÂľa care aluneca din scoarĂÂľele pinului Ă®n jgheab. Pe un pietroi, ce era pus anume acolo, ne-am aĂ‚Âşezat Ă‚Âşi am mĂ¢ncat: pĂ¢ine, brĂ¢nzĂÂŁ, salam, ouĂÂŁ fierte, Ă®n liniĂ‚Âşte, care nu a durat prea mult timp pentru cĂÂŁ Giancarlo, care era cel mai trĂÂŁsnit dintre noi, a rupt tĂÂŁcerea.
-DacĂÂŁ nu aĂ‚Âş fi Ă®nsurat Ă‚Âşi dacĂÂŁ mi s-ar propune sĂÂŁ-mi trĂÂŁiesc toatĂÂŁ viaĂÂľa aici, singur, aĂ‚Âş accepta imediat. Acolo, sus, pe moviliĂÂľa aceea, tĂÂŁind cĂ¢ĂÂľiva copaci, mi-aĂ‚Âş face casa, cu o verandĂÂŁ frumoasĂÂŁ Ă®n faĂÂľĂÂŁ.
-Mda! - a sĂÂŁrit soĂÂľia lui. Ă‚ÂŞi iarna?
-AĂ‚Âş face un Ă‚Âşemineu frumos, sau douĂÂŁ!
-Ă‚ÂŞi cu lumina?
-LĂÂŁmpi cu gaz, cara mia. Sunt atĂ¢tea, moderne Ă‚Âşi frumoase, care nu miros Ă‚Âşi nu fac nici fum.
-Ă‚ÂŞi cu masa? Aici, cĂ¢nd Ă®ncepe zĂÂŁpada, rĂÂŁmĂ¢i blocat pĂ¢nĂÂŁ la PaĂ‚Âşte.
-Nici o problemĂÂŁ. Mi-aĂ‚Âş procura din timp proviziile necesare.
-Ă‚ÂŞi ce ai face toatĂÂŁ ziua ?- se Ă®nfuria tot mai tare Ana-Maria.
-AĂ‚Âş tĂÂŁia lemne, aĂ‚Âş face focul, m-aĂ‚Âş spĂÂŁla, aĂ‚Âş gĂÂŁti, aĂ‚Âş citi atĂ¢tea cĂÂŁrĂÂľi pe care nu am avut niciodatĂÂŁ timp sĂÂŁ le citesc, aĂ‚Âş face fotografii, aĂ‚Âş filma imagini de la munte, descoperindu-i toate tainele. ĂĹ˝nchipuiĂÂľi-vĂÂŁ marmotele Ă‚Âşi primĂÂŁvara avalanĂ‚Âşele! CĂ¢nd nu aĂ‚Âş avea chef nici sĂÂŁ citesc, nici sĂÂŁ filmez, aĂ‚Âş contempla natura. Nimic nu-i mai frumos!
-Ai dreptate - am intrat Ă‚Âşi eu Ă®n discuĂÂľie. AĂ‚Âşa este, natura vine Ă®n ajutorul tuturor. Acolo unde totul lipseĂ‚Âşte, ea se dĂÂŁruieĂ‚Âşte Ă®ntreagĂÂŁ. Ea Ă®nfloreĂ‚Âşte Ă‚Âşi reĂ®nverzeĂ‚Âşte sub toate prĂÂŁbuĂ‚Âşirile. Ea are iederĂÂŁ pentru pietre Ă‚Âşi dragoste pentru oameni.
-Bine spus, dar e o problemĂÂŁ. Mi-ar lipsi un singur lucru, important, foarte important! Dar trebuie sĂÂŁ faci unele sacrificii de dragul fericirii, nu ?
-Da - l-am aprobat eu. Ă‚ÂŞi pe de altĂÂŁ parte nu poĂÂľi sili o fatĂÂŁ, dacĂÂŁ o iubeĂ‚Âşti, sĂÂŁ trĂÂŁiascĂÂŁ Ă®n singurĂÂŁtate. Ă‚ÂŞi dacĂÂŁ nu o iubeĂ‚Âşti, nu ai suporta tu sĂÂŁ trĂÂŁieĂ‚Âşti cu ea Ă®n singurĂÂŁtate…
Ana-Maria Ă‚Âşi Giancarlo nu s-au mai certat Ă‚Âşi mi-au dat dreptate.
-ĂĹľi-e dor de casĂÂŁ? m-a Ă®ntreabat Ana-Maria.
Cum eu am tĂÂŁcut, nu au mai insistat Ă‚Âşi am continuat sĂÂŁ mĂ¢ncĂÂŁm Ă®n tĂÂŁcere. FĂÂŁrĂÂŁ Ă®ndoialĂÂŁ cĂÂŁ durerile morale sunt diferite de cele fizice... Totul a trecut. Au urmat alte ore de fericire Ă‚Âşi de uitare de Ă®ndatĂÂŁ ce am strĂÂŁbĂÂŁtut rododendronii, Ă®n a cĂÂŁror frumuseĂÂľe se-mbina candoarea razelor de soare. Era Ă®ntĂ¢lnirea dintre sĂÂŁlbĂÂŁticie Ă‚Âşi arta cea mai mĂÂŁiastrĂÂŁ. Totul Ă®n naturĂÂŁ dĂÂŁ sfaturi gĂ¢nditorului, tĂ¢nĂÂŁr sau bĂÂŁtrĂ¢n. Planta te Ă®ndeamnĂÂŁ sĂÂŁ progresezi, unda cea repede sĂÂŁ te grĂÂŁbeĂ‚Âşti, cĂÂŁci orele trec.
IatĂÂŁ-ne sosiĂÂľi Ă®ntr-o micĂÂŁ localitate, la confluenĂÂľa a douĂÂŁ rĂ¢uri; pajiĂ‚Âştile de smarald, curentul de apĂÂŁ rece ca gheaĂÂľa Ă‚Âşi dĂÂŁtĂÂŁtoare de viaĂÂľĂÂŁ, Ă®n care am intrat cu picioarele goale. UrcuĂ‚Âşul spre St. Bernard Ă‚Âşi apoi marĂ‚Âşul rustic Ă‚Âşi triumfal pe care l-am cĂ¢ntat cu disperare, coborĂ¢nd Ă®n pas egal Ă‚Âşi armonios spre Aosta.
ĂĹ˝n Valea Aostei se aflĂÂŁ vestitul cazino de la Saint Vincent Ă‚Âşi Sestriere, localitate renumitĂÂŁ pentru sporturile de iarnĂÂŁ, unde Jaquelin Kennedy Ă®Âºi petrecea deseori vacanĂÂľele de CrĂÂŁciun.
CĂ¢nd am ajuns la Aosta, soarele, bogĂÂŁĂÂľia tuturor, Ă®n faĂÂľa cĂÂŁruia toĂÂľi sunt egali, de la DegeĂÂľel, la Micromegas, asfinĂÂľise de mult Ă®n spatele peretelui Ă®nalt al muntelui. Sus, pe cerul senin, strĂÂŁlucea prima stea. Albia vĂÂŁi, era invadatĂÂŁ de o umbrĂÂŁ densĂÂŁ, proaspĂÂŁtĂÂŁ Ă‚Âşi albĂÂŁstruie. ĂĹ˝n piaĂÂľetĂÂŁ se plimbau turiĂ‚Âştii. Teobaldo ne aĂ‚Âştepta cu maĂ‚Âşina. Ziua excursiei la Monte Rosa aparĂÂľinea acum trecutului.
Cu farurile aprinse, ca sĂÂŁ-Ă‚Âşi croiascĂÂŁ drum prin mulĂÂľimea de turiĂ‚Âşti, maĂ‚Âşina traversa piaĂÂľeta spre Ă‚Âşoseaua care ne ducea la Torino, oraĂ‚Âşul situat pe valea Padului sau Po cum spun italienii.
Am ajuns acasĂÂŁ la prietena mea. Eram slĂÂŁbitĂÂŁ. Am intrat sub duĂ‚Âş, sub apa care emana vapori. Un burete nou, un sĂÂŁpun roz mĂÂŁ aĂ‚Âşteptau alĂÂŁturi de prosoapele groase Ă‚Âşi moi de aceeaĂ‚Âşi culoare. La masĂÂŁ am mĂ¢ncat foarte puĂÂľin Ă‚Âşi fĂÂŁrĂÂŁ prea multe discuĂÂľii. Eram foarte obositĂÂŁ. Camera Ă®n care dormeam eu era aceeaĂ‚Âşi, Ă®n capĂÂŁtul holului, lĂ¢ngĂÂŁ baie. De cum am intrat Ă®n camerĂÂŁ, m-am dezbrĂÂŁcat. ĂĹ˝mi era somn Ă‚Âşi mĂÂŁ gĂ¢ndeam cĂÂŁ voi adormi imediat. Am stins lumina. Brusc, Alin mi-a revenit Ă®n minte. Alin, ultimul gĂ¢nd al nopĂÂľii Ă‚Âşi primul al deĂ‚ÂşteptĂÂŁrii… Dar, Ă®n somnolenĂÂľa care mĂÂŁ cuprindea, apĂÂŁrea Ă®ntinderea Ă®nmiresmatĂÂŁ a rododendronilor Ă‚Âşi a pĂÂŁmĂ¢ntului de la Fiery Ă‚Âşi gheĂÂľarii Ă‚Âşi stĂ¢nca Cervino, de culoarea fragilor Ă®n primul soare, Ă®ncepeau sĂÂŁ se suprapunĂÂŁ gĂ¢ndului la Alin. DouĂÂŁ paradisuri lĂÂŁsate, unul de cĂ¢teva zile Ă‚Âşi celĂÂŁlalt de cĂ¢teva ore, Ă®ncepurĂÂŁ sĂÂŁ se mistuie unul Ă®n celĂÂŁlalt. Ă‚ÂŞi auzeam parcĂÂŁ Ă®n vis din nou, mĂ¢ngĂ¢ietoare Ă‚Âşi domoale, zgomotele care m-au Ă®nsoĂÂľit Ă®n atĂ¢tea ore ale zilei: ritmul lent al pasului, scĂ¢rĂÂľĂ¢itul bocancilor pe potecĂÂŁ. Revedeam ca Ă®ntr-o aureolĂÂŁ de soare Ă‚Âşi vĂ¢nt care mĂÂŁ fĂÂŁceau sĂÂŁ-mi simt arzĂ¢nd picioarele care mĂÂŁ dureau, revedeam pĂÂŁmĂ¢ntul care se surpa, amestecat cu pietre, sau ultimele smocuri de iarbĂÂŁ, Ă®n timp ce piciorul era gata sĂÂŁ le striveascĂÂŁ, Ă‚Âşi ridicĂ¢ndu-mi privirea cĂ¢t de Ă®naltĂÂŁ era colina, revedeam prĂÂŁpastia abruptĂÂŁ Ă‚Âşi acolo, pe fondul albastru pur, ceafa celui din faĂÂľa mea care suia cu Ă®ncĂÂŁpĂÂŁĂÂľĂ¢nare Ă®n pas egal. Ce frumos este muntele!
................
Modena, 1997 |
|
|
Parcurge cronologic textele acestui autor
|
|
|
Text anterior
Text urmator
|
|
|
Nu puteti adauga comentarii acestui text DEOARECE
AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT! |
|
|
|
|
|
Comentariile
userilor |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Întâmplarea a făcut din cenuşă şi din clipă acest amestec, omul.
Vă mulţumesc. |
|
|
|
Postat
de catre
Rodica Elena Lupu la data de
2006-01-17 07:51:59 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sufletul tau sa fie tare si lumina sa-ti coboare in suflet, persoana draga tie va veghea asupra ta de sus, fara sa mai simta durerea si zbaterea in zadar a lumii noastre trecatoare.
cu drag - Lory |
|
|
|
Postat
de catre
BBBB aaaaaa la data de
2006-01-14 11:26:49 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sunt cu sufletul langa tine stiu ca in aceste clipe orice cuvant prisoseste acum Rodica. Am pierdut multi oameni dragi mie, nimeni si nimic nu umple golul trecerii in lumea de dincolo.
Sincere condoleante! |
|
|
|
Postat
de catre
Adelina Ionescu la data de
2006-01-10 13:56:25 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Condoleante, Rodica. Ai grija de tine. |
|
|
|
Postat
de catre
Sorin Teodoriu la data de
2006-01-10 13:25:57 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Condoleante, Rodica! Suntem alaturi de tine! |
|
|
|
Postat
de catre
ics ics la data de
2006-01-10 13:16:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pe vârfurile munţilor sufletul se înalţă, inima prinde puteri, gândirea participă la pacea profundă a naturii. Turistul vine să-şi bucure ochii; gânditorul găseşte o carte imensă unde fiecare stâncă este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent şi de unde iese un fum de amintiri de mii de an vechime. Nimeni în această lume nu se poate sustrage fascinaţiei cerului albastru, copacilor verzi, nopţii întunecate, vuietului vântului, cântecului păsărelelor. Nu mă satur niciodată să învăţ acest alfabet măreţ al naturii.În fiecare zi caut să descopăr o literă nouă.
Mă bucur că va plăcut. Sorin,Carmen, Adelina şi tuturor celor care citesc aceste rânduri, vă doresc să ajungeţi şi voi să bateţi cu piciorul la fel ca mine, toate locurile din cele peste douăzeci de ţări, pe care eu le-am descris în cărţile mele.
Câteva zile n-o să mai scriu, pentru că cineva drag mie, de astăzi nu mai este printre noi şi voi pleca în Ardeal ca să-l conduc pe ultimul lui drum.
Să ne întâlnim cu bine la Cenaclu. Aştept cu nerăbdare să vă cunosc şi să vă îmbrăţişez cu drag. |
|
|
|
Postat
de catre
Rodica Elena Lupu la data de
2006-01-10 13:08:54 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elena,
desi sunt pe veci daruita marii, marii mele, am savurat acest fragment “montan”. Am admirat din punct de vedere “tehnic” – si afirmatia mea nu se doreste a fi critica literara - desavarsirea impletirii naratiunii si dialogului. Ai darul de a captiva cititorul, de a-l purta pe drumul ales de tine, de a imparti cu el aceleasi trairi, sau mai curand harul de a darui in cuvinte simple, frumosul, albastrul cerului, smaraldul pajistilor, nemarginirea frumusetii naturii. Legenda si real intr-o proportie perfect determinata, nimic nu este prea mult in textul tau. Imaginile sunt aievea si astazi am rostit odata cu tine, aceeasi fraza: “Ce frumos este muntele!” |
|
|
|
Postat
de catre
Adelina Ionescu la data de
2006-01-10 12:09:04 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Excelent jurnal de calatorie. Am citit cu multa placere, pentru ca iti reuseste perfect transmiterea trairilor, felicitari! |
|
|
|
Postat
de catre
ics ics la data de
2006-01-10 08:38:17 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
O arta desavarsita in naratiune si dialog. Am visat impreuna, am umblat impreuna pe maguri de munti, liziere de paduri, am privit impreuna albastrul cerului si ne-am imaginat impreuna nemarginirea lui. Iti multumesc pentru aceasta visare inainte de zi, inainte de pragmaticul serviciu. Iti multumesc pentru poveste. |
|
|
|
Postat
de catre
Sorin Teodoriu la data de
2006-01-10 08:27:48 |
|
|
|
|
|
|
|
Texte:
23972 |
|
|
Comentarii:
120095 |
|
|
Useri:
1426 |
|
|
|
|
|
|