FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Muzica lui Bacovia
Text postat de Petre Rau
MUZICA LUI BACOVIA


Există o credință adânc înrădăcinată că muzica este o formă fundamentală de artă cu acces nemijlocit la sufletul nostru. Ea atinge zona senzorială aproape fără intervenția intelectului. Pe de altă parte, poezia, ca expresie a frumosului idealizat, guvernată fiind de cuvinte, are forța de a sugera imagini, sunete și alte reflectări sensibile care, trecând prin minte sub formă de senzații, percepții sau reprezentări, ajunge să ne stimuleze.
Muzica se bucură de o apreciere unanimă, prin caracterul ei înălțător și prin emoțiile intense pe care le declanșează în sufletul uman. Prin cântec, omul își manifestă atât stările sufletești de natură afectivă, cât și preocupările, gândurile, ideile. Muzica este un limbaj universal de care beneficiază din timpuri preistorice întreaga omenire.
Poezia, ca formă de manifestare a sufletului, este și ea una dintre cele mai frumoase arte. Poezia este o creație sau chiar o invenție. Ca artă, ea este cea mai apropiată de muzică: de pildă, în ambele întâlnim măsura și cadența.
În forme mai simple sau mai evoluate, fiecare dintre noi am luat contact cu muzica și cu poezia. S-ar putea spune că atât poezia cât și muzica exprimă, cu mijloace diferite, aceeași realitate a spiritului și existenței noastre.
Când vorbim despre poezia lui George Bacovia nu putem să nu consemnăm originalitatea de necontestat a acesteia. Universul său liric ni se impune prin monotonie profundă și pesimism. În cvasitotalitatea ei, poezia bacoviană conține referiri la muzică, melodie, cântec, sunet, instrumente muzicale, acorduri și sonorizări de tot felul. Obsesia sunetului, a zgomotului, a cântecului dezacordat sau a pustiului sugerat de muzică, sunt doar câteva elemente care conduc la sugestia deznădejdii, a unei vieți lipsite de repere, la efecte tulburător de dureroase. Considerat astăzi un pseudo-simbolist și un avangardist de marcă al literaturii noastre, George Bacovia a fost în tinerețe mai mult subestimat decât prețuit. Poeziile sale erau publicate rar, poetul fiind obligat sau preferând să trăiască la umbra unui anonimat provincial, iar primul volum de versuri se încheagă abia la vârsta de 35 de ani.
Simboliștii sunt primii care atribuie muzicii mai multă importanță decât culorii. Însuși Paul Verlaine recomanda în vestita sa ”Arta poetici”: ”De Ia musique avant toute chose”, considerând arta muzicală demnă de a trezi cele mai variate sentimente. Simbolismul francez reușește să introducă în poezie o nouă sistematizare muzicală a procedeelor sonore. În manifestul lui Jean Moréas se proclamă că poezia trebuie să sugereze și nu să descrie. Iar muzica, din acest punct de vedere, se potrivea ca o mănușă. Odată cu sugestia muzicii sunt introduse și o serie de instrumente muzicale, pentru a crea senzația de eufonie.
”În poezie m-a obsedat totdeauna un subiect de culoare. Pictura cuvintelor, sau audiție colorată, cum vrei s-o iei. Îmi place mult vioara. Melodiile au avut pentru mine influență colorantă. Întâi am făcut muzică și după strunele vioarei am scris versuri. Fie după note, fie după urechea sufletului, acest instrument m-a însoțit cu credință, până azi. Am făcut și compoziție pentru mine”, mărturisește Bacovia într-un interviu acordat lui I. Valerian în anul 1929.
Așadar, George Bacovia a scris, pentru multe din poemele sale, mai întâi muzica, apoi versurile după strunele vioarei. Trebuie să ne imaginăm astfel că, trăirea ontologică a durerii, sentimentul de pustietate și singurătatea sunt elemente expresioniste realizate de poet prin corespondențe între sentiment și culoare, sentiment și muzică. Gama de culori, de altfel foarte concentrată în poezia bacoviană, are adânci corespondențe în lumea instrumentelor muzicale care, la rândul lor, sugerează diferite stări sufletești.
Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului românesc, susținea că poezia are o muzică interioară, care este altceva decât muzicalitatea prozodică. Această idee a fost reluată și în ”Poezia viitorului”, manifest apărut în 1892 în revista “Literatorul”, unde se afirmă că poezia este muzică și imagine, ”formă și muzică”, iar originea ei ar trebui identificată în misterul universal. Pentru Macedonski, ”arta versurilor este arta muzicii”.
Pentru simboliști versul clasic a devenit în genere insuficient, rima a fost considerată o simplă convenție. De aceea ei au ajuns la concluzia că strofa asimetrică, cu versificație liberă, în ritm variabil, corespunde mai bine unei muzici interioare. Versul liber produce efecte muzicale deosebite, susțineau ei. Totodată, poeții simboliști au dat importanță problemelor de formă, ritm, creând cele mai savante armonii verbale, pauze, asonanțe și refrenuri. Tot ei au plasat în lumea de obiecte și fenomene starea de inefabil, de taină, care nu poate fi descrisă și expusă, ci numai sugerată; astfel, arta simbolistă se apropie și mai mult de muzică.
Pasiunea muzicală a lui George Bacovia este dovedită și de existența, în opera sa poetică, a diverselor instrumente muzicale care ar putea alcătui o orchestră în adevăratul sens al cuvântului. Poate ar mai trebui subliniat și faptul că poezia sa are o muzică interioară care asimilează muzica, în sensul că ea sugerează stări de spirit.
Într-o enumerare fără pretenție de exhaustivitate, elementele muzicale care apar frecvent în poezia bacoviană sunt instrumentele muzicale, muzica propriu-zisă și sunetele sub diferite forme, muzicale sau nu. Toate însă există într-o gamă restrânsă, la fel ca și culorile preferate de poet. Astfel, întâlnim, instrumente precum vioara, clavirul, armonica, fanfara, orchestra, violina, flautul, piculina, acordeonul, lira, harfa, buciumul, chitara, fluierul și naiul, muzica (instrumentală și/sau vocală), serenada, doina, balada și diverse sunete cum ar fi: struna, talanga, plânsul, râsul, zgomotul.
Sinestezic vorbind, transpunerea coloristică a senzațiilor auditive reprezintă un motiv permanent în poezia bacoviană. Conținutul verbal al creației este perfect adaptat unui instinct auditiv.
Biografia lui George Bacovia îl prezintă de mic copil ca pe un pasionat de muzică și desen, lucru certificat de altfel și în versurile sale. În “Deznădejdi provinciale” Bacovia nota: ”Nu am nici un crez poetic. Scriu precum vorbesc cu cineva, pentru că-mi place această îndeletnicire. Trăind izolat, neputînd comunica prea mult cu oamenii, stau de vorbă adesea cu mine însumi, fac muzică și, când găsesc ceva interesant, iau note pentru a mi le reciti mai târziu”.
De altfel, soția sa, Agatha Grigorescu-Bacovia, recunoaște și ea această identitate a poetului într-un interviu luat de V. Netea, în 1943: “soțul meu fiind și o fire muzicală. Unele din poeziile sale mai înainte de a fi scrise cu litere au fost țesute pe caiete de muzică, pe portative, melodia sufletului precedând apariția poeziei”.
Muzica este unică între toate celelalte arte și nici o altă artă nu poate reda trăirile extatice interioare mai bine ca muzica. Poetul acompaniază totul, de aproape sau de la distanță, precum un mare dirijor al esențelor muzicale și sentimentale ale lumii: “Muzica sonoriza orice atom… / Dor de tine și de altă lume, / Dor… / Plana: / Durere fără nume / Pe om... / Toți se gândeau la viața lor, / La dispariția lor. / Muzica sentimentaliza / Obositor, - / Dor de tine, și de altă lume, / Dor... / Muzica sonoriza orice atom” (Largo).
“Când plouă prin părțile acestea-i atât de trist!... Tristețea urcă de pretutindeni. Mai poți fi vesel? Singurătatea te pândește din toate colțurile. Poți să nu te simți singur?”, mărturisește Bacovia despre atmosfera sumbră din orașul său provincial. Ploile, necontenite și iritante, au o vibrație care umilește și întristează: “Da, plouă… și sună umil / Ca tot ce-i iubire și ură - / Cu-o muzică tristă, de gură, / Pe-aproape s-aude-un copil” (Plouă). Sub imperiul ploii sentimentul este unul de dezagregare a lumii și a individului.
Muzica reprezintă și un mod de comunicare eliberatoare de eros spiritual, în care pot fi regăsite toate treptele devenirii, de la speranță și iubire la dor și deznădejde, coborâre și înălțare, suferință și moarte. În poemul “Vals de toamn㔠muzica induce sentimentul consonanței omului cu veșnicia și se transpune în ritmul diafan al unui vals sinistru: “La geamuri, toamna cântă funerar / Un vals îndoliat, și monoton… / - Hai, să valsăm, iubito, prin salon, / După al toamnei bocet mortuar”. Ambianța generează o stare de nevroză mascată în simboluri ale disperării: ”Auzi, cum muzica răsună clar / În parcul falnic, antic, și solemn, - / Din instrumente jalnice, de lemn, / La geamuri, toamna cântă funerar”. Muzica, deși auzită de oriunde, este plasată la distanță, în tabloul inofensiv al unui parc provincial. Valsul provincial, un dans cu mișcări vioaie, provoacă melancolii puternice și-l imobilizează pe poet într-un plâns ascuns, numai de el știut, așa cum întâlnim în poemul “Dormitând”: “De sună-n ziduri ninse, vreo muzică de bal, / Mai stau, și plânge-n mine un vals provincial”.
“Muzica este felul divin de a spune inimii lucruri frumoase și poetice”, spunea marele dirijor spaniol Pablo Casals, iar renumita cântăreață de operă și de lied, Lotte Lehmann, sublinia și ea: “Muzica este calea strălucitoare pe care poetul călătorește pentru a aduce cântecul său lumii”. Ambii au fost contemporani cu George Bacovia.
Poetul își regăsește tonusul în poemul “De-aș fi artist” pentru a ridica în prim plan efectul miraculos al muzicii: “Ca muzicant / Eu te-aș șopti / Cu flaut, / Sau cu struna,- / Din al meu dor / S-ar povesti / De tine-ntotdeauna”. Muzica, pe acolo pe unde se petrece, manifestă adevărate puteri vindecătoare: “Un gând mă biruia / La nesfârșit, - / O trâmbă muzicală / L-a destituit. // Și trâmba muzicală / Plecă în infinit, - / Găsește mai aproape / Un gând obișnuit” (Verset ideal), ba chiar are darul de a calma sufletele triste: “Muzica calmează / Un suflet trist, / Devenit pretențios” (Spleen).
În poemul “Nocturnă”, registrul acut al piculinei, instrument asemănător cu flautul, cu tonuri și acorduri împrumutate de la alte instrumente muzicale precum clavirul și violina, simulează, în dulcele ambient al toamnei, o noapte liniștită, dar transfigurată într-un marș funebru des întâlnit în poezia bacoviană: “E-o muzică de toamnă / Cu glas de piculină, / Cu note dulci de flaut, / Cu ton de violină… / Și-acorduri de clavire / Pierdute în surdină; / Și-n tot e-un marș funebru / Prin noapte, ce suspină”. Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial, spunea Platon. Melodia lui Bacovia este însă funebră, atunci când ea sună și nu cântă: ”Și-n geam suna funebra melodie” (Marș funebru), iar funerară este însăși melodia vieții: ”Viața-i melodie funerară”, sau melodiile trecute și șterse, confruntate cu propriile creații ale tinereții poetice: ”Citesc ce-am publicat / Cu ani în urmă: / Melodii duse, / Trandafiri ai copilăriei.” (Restituiri).
Muzica nu înseamnă o seamă de sunete disparate. Ea este o structură de sunete legate prin sens, exprimând idei, sentimente, dorințe, idealuri, aspirații. Un individ înzestrat muzical manifestă, din punct de vedere afectiv, o sensibilitate deosebită pentru muzică, printr-o trăire puternică, de mare intensitate, simțind nevoia de a percepe și de a simți emoții variate și profunde. Lipsa unor astfel de calități necesare receptării muzicii, sau imposibilitatea ridicării spirituale la nivelul acestui reper de simțire, oferă deseori prilej de regrete: “Cântec deasupra cetății, / Îmbătrânire?! / Eternității i-am zis: / La muzica asta frumoasă, / Sunt lipsuri / În sângele meu” (Idei). În adierea veșniciei orașul îmbătrânește sub ochii nedumeriți ai poetului. Deși sublimă în mai toate ipostazele ei, muzica poate deveni prilej de regrete tardive și nu de fiecare dată îi putem adecva dispoziția necesară.
Un cântec, indiferent când a fost ascultat prima dată, dacă revine în amintirile noastre poate schimba complet starea sufletească a momentului: “O, la țară, / Cu amintiri burgheze, / Într-un conac… / O simfonie / De pe stradă / M-a deviat muzical” (Excelsior). De altfel, o atracție de acest gen aproape că impune reluarea: “Să revenim în felul / Cum se destinde / Prin muzică, / Solemn / Și rar, - / Un cântec pentru toți” (Jurnal). Melodia unui clavir prăfuit, lentă, dar stimulată și provocată, unește în poezia “Poemă în oglind㔠un plâns discret al timpului universal: ”Zi, finala melodie din clavirul prăfuit”.
În opera poetică bacoviană cântecul vine de pretutundeni. El apare deasupa orașului: “Cântec deasupra cetății” (Idei), sau direct deasupra omului: “Îngerii deasupra noastră / Vor cânta un imn divin” (Noapte de vară), din harfe vechi și uitate: “Din cupe, vin de uitare, / Fie-a virtuții eșarfă - / Trezește un cântec bătrân / Din antica harf㔠(Legendă), dintr-o orgă alteră: “Duminică simplă, burgheză… / Cântec de orgă stricat㔠(Miazăzi de vară), sau din amintire și recunoștință: “Iată, sunt clipe când toate le am… / Viața se duce în șir de cuvinte - / Un cântec de mult… înainte… / Momente când toate le am” (În fericire), dar și din sursele moderne ale epocii: “Cântau / La “Radio” / Populare” (Modernă). Cântecul bacovian este mereu trist: “Lângă strune de vioară / Cântul trist / L-am ascultat” (Studiu), sau întristează: “Ce trist este pe lume / Un cântec, / Un cântec, ce-l tot aud (…) // Un cântec / Ce l-am uitat cu anii (...) / Un cântec de viață / La ușa părăsit㔠(Un cântec), poate curge emoționant dintr-o veche melodie de dans: “Un tango mai trist / A cântat undeva” (Verset slav), dar poate fi și plin de vigoare atunci când emană sentimente vii, patriotice: “Țara / Cu cântec viguros: / Înainte / Și-apoi, oriunde” (Stanță la Bacovia), poate aduce mult așteptata reînviere: “Deși, cu iarna care-a trecut / Poate părea c-am murit - / Șivoaie se duc din grele zăpezi… / Cântări, și cântări m-au trezit” (Curaj), sau speranța reîntoarcerii în normele destinului: “Să revenim în felul / Cum se destinde / Prin muzică, / Solemn / Și rar, - / Un cântec pentru toți!” (Jurnal).
Prin faptul că se adresează direct spiritului și prin natura sa vibratorie, muzica induce stări sufletești speciale. Rezonanța între compoziția vibratorie a muzicii și mintea ascultătorului induce o stare psihică specială aflată și ea în rezonanță cu timpul muzicii. În poemul ”Seară trist㔠cântecul devine motiv de uitare și mijloc de eliminare a plictisului, dar și de coborâre, pe scara istorică, în epocile barbare. Într-o cafenea mizerabilă din orașul provincial o femeie cânt㠔barbar”. Elementul cotidian prezent în poem induce stilistic un mesaj care comunică o stare de suflet: “Barbar cânta femeia-aceea, / Târziu, în cafeneaua goală, / Barbar cânta, dar plin de jale, - / Și-n jur era așa răscoală... / Și-n zgomot monstru de țimbale / Barbar cânta femeia-aceea”. Cântecul femeii, petrecut într-un local public de calitate reprobabilă, neascultat și neînțeles, nu face decât să-i întristeze pe cei prezenți. Tristețea acestora poate semnifica sentimentul copleșitor al păcatele proprii, mărturisite sau nu în spațiul searbăd al petrecerii: “Barbar, cânta femeia-aceea… / Și noi eram o ceată tristă - / Prin fumul de țigări, ca-n nouri, / Gândeam la lumi ce nu există… / Și-n lungi, satanice, ecouri, / Barbar, cânta femeia-aceea. // Barbar, cânta femeia-aceea, / Și-n jur era așa răscoală… / Și nici nu ne-am mai dus acasă, / Și-am plâns cu frunțile pe masă, / Iar peste noi, în sala goală, - / Barbar, cânta femeia-aceea”.
O noapte devine cântătoare și îmbie la somn liniștitor dacă ne privim mai întâi într-o oglindă și nu ne displace ceea ce vedem: “Să ne vedem în oglindă, / Și noaptea cântătoare / Să ne-adoarmă / Pentru uitare”, iar invitația finală este nu pentru reverie, ci una dedicată uitării: “Să-mi cânt / Cine sînt... / Beat, / La sfîrșit de leat. // Ani, ani s-au dus - / Sună cântul meu, / Ani, ani stau, / Meditez să beu” (Revelion).
Peisajul în poezia bacoviană poate genera o stare de nevroză, directă sau mascată în simboluri ale singurătății și disperării, chiar și atunci când iubita este aproape iar nostalgia acestei prezențe ar fi putut fi șansa deșteptării unor senzații auditive plăcute. În poemul “Nevroză”, prin contrast cu albul imaculat al zăpezii, ninsoarea, care face prăpăd, reușește să transpună târgul în obscuritate, dând senzația că totul se petrece sub cupola unui cimitir în care numai întunericul este stăpân: “Afară ninge prăpădind, / Iubita cântă la clavir, - / Și târgul stă întunecat, / De parcă ninge-n cimitir”. Peisajul imaginat este unul apocaliptic, un pustiu dezolant, o atmosferă lugubră, o izolare a ființei într-un spațiu restrâns din care lipsește orice speranță de resurecție. Nevroza stârnită, iubirea morbidă, culoarea și sunetul, toate participă la crearea sugestiei alegorice a sfârșitului lumii. Cântecul absurd al iubitei la clavir, total nepotrivit în acele momente, lugubru, dă sentimentul declanșării unui delir sub imperiul ninsorii: “Iubita cântă-un marș funebru, / Iar eu nedumerit mă mir: / De ce să cânte-un marș funebru… / Și ninge ca-ntr-un cimitir”. Cântecul, deși putea fi salvator, se transformă sub același imperiu al dezagregării în plâns și cădere, succesiunea sonoră conducând la sucombare: “Ea plânge, și-a căzut pe clape, / Și geme greu ca în delir... / În dezacord clavirul moare, / Și ninge ca-ntr-un cimitir”. În această atmosferă de dezastru eul liric se integrează simplu și definitiv: “Și plâng și eu, și tremurând / Pe umeri pletele-i resfir... / Afară târgul stă pustiu / Și ninge ca-ntr-un cimitir”. Speranța a sucombat definitiv. Ninsoarea potop, simbol al claustrării într-un univers redus la dimensiunile eului, este mereu și mereu acompaniată de muzică: “Orașul, prin ninsoare, noaptea, din pianole va cânta” (Vae soli…).
Starea de melancolie se percepe muzical, prin vibrarea unui cântec funebru. În poemul ”Trudit” apare motivul melancoliei acute, tristețea profundă petrecându-se alături de iubita rugată să cânte la clavir. Cântecul este unul funebru, singurul dorit în acele clipe de depresiune ale eroului liric. Sucombarea, oarecum așteptată după o astfel de cântare, vine ca un ultim suspin înaintea sfârșitului: “Iubito, și iar am venit... / Dar astăzi, de-abia mă mai port - / Deschide clavirul și cântă-mi / Un cântec de mort. // Și dacă-am să cad pe covoare / În tristul, tăcutul salon, - / Tu cântă nainte iubito, / Încet, monoton”.
Cântul dispare în neant în mediile lipsite de viață: “Nimic. Pustiul tot mai larg părea… / Și-n noaptea lui amară tăcuse orice cânt” (Altfel), dar este așteptat ca un un potențial mântuitor pe fundalul unei primăveri iritante și nevrotice: “O, când va fi un cântec de alte primăveri?!...” (Nervi de primăvară).
Emil Cioran, în “Amurgul gândurilor”, spunea: “Dezlipirea muzicală de lume subțiază obiectele în fantome; nimic nu se mai întâmplă în preajma ta și ochii nu mai sunt în slujba ființelor. Ce să mai vezi, când totul se întâmplă departe? Tristețea - deficiența optică a percepției...”. Lumea lui Bacovia este invadată uneori de strigoi, simboluri ale redobândirii vieții după moarte, părând a stârni lumea cu veselia lor nocturnă. În poemul “Strigoii” poetul pictează pe o pânză viu colorată un halloween autohton: ”Cu roșii fanare, galbene, verzi, / Trec noaptea strigoii prin lanuri de grâu / Și câinii spre lanuri în noapte tot bat - / Strigoii în crâșmă la pod au intrat”, iar cântecul cocoșului, care trezește suflarea omenească, are darul să alunge duhurile dezlănțuite excentric peste noapte: “Dar când despre ziuă cocoșu-a cântat, / Cad buzna din pod grămezi de strigoi”.
Același Cioran, într-o altă reflecție personală din “Amurgul gândurilor”, spunea: “E atâta voluptate muzicală în dorul de moarte, c-ai vrea nemurirea numai pentru a nu o întrerupe. Sau de-ai găsi un mormânt în care s-o continui, să mori nesfârșit în dorul de a muri! Căci nici un amurg marin și nici o melodie terestră nu pot înlocui creșterea destrămată și poezia evanescentă a muririi”. Eul poetic bacovian preferă moartea în finalul unei simbioze de toamnă nervoasă și dezolantă în care ultimul suflu este rezervat muzicii: “Palidă, toamna nervoasă, cântând a murit / Îmi cade vioara și cad ostenit, / Iar toamna, poetă, cântând a murit” (Toamna murind). Toate toamnele bacoviene sunt sortite morții. Ele sunt reci, ploioase și putrede, grădinile orașului provincial plâng și-și aruncă frunzișul peste oraș, muzica este devastatoare, iar tristețea și boala sunt atotstăpânitoare.
Cel mai cunoscut cântec gregorian este poemul medieval latin “Dies irae” (Ziua mâniei), folosit în slujbele de recviem. Bacovia a scris un poem cu același titlu, în care amplifică rezonanța sentimentului de singurătate și nervozitate în spațiul închis în care își asumă solitudinea: “Cât de străin sunt de țara mea / Și nici un dor nu mi-a rămas - / Gând rău și-ntunecat / Închide al dreptății glas. // Va fi târziu în ziua-aceea... / Și bântuie în calea mea / Tăceri de vremi, sinistra foame! / Sau cântece ce plâng mereu: / - Grăbește nu mai aștepta!”. Adevărata singurătate bacoviană se manifestă mai pregnant în veșnica odaie izolată, amplificată fiind de spaima morții lente sugerată de sunetul unui cântec de fluiere: “Odaia mea mă înspăimântă / Cu brâie negre zugrăvită - / Prin noapte, toamna despletită / În mii de fluiere cântă. ... / Aici n-ar sta nici o iubit㔠(Singur). Decorul preferat de erosul bacovian este și el unul sinistru. El constă dintr-o odaie strâmtă și întunecoasă, în care se cântă melodii lugubre, totul contrastând violent cu candoarea dragostei, cu frumusețea iubitei. Cântecul este însoțit adesea de plâns și suspine, el este unul de dor sau de jale, funest și funebru. Spațiul e larg, dar gol, clavirul cântă trist, mânuit de o femeie neștiută, iar violina adaugă prin sunetul ei cristalin un plus de tristețe care amplifică atmosfera până la delir: “Un larg și gol salon vedeam prin draperii, / Iar la clavir o brună despletită / Cânta purtând o mantie cernită, / Și trist cânta, gemând între făclii. (…) // Cântau amar, era delir, - / Plângea clavirul trist, și violina” (Marș funebru).
Cântecul rătăcitor este uneori alungat, vinovat de prea multă încărcătură funestă: ”O, nu mai cânta, harmonie pribeagă, / Că plâng, și nu știu unde să mă duc” (Nocturnă), însă eul liric nu poate împiedica un anotimp, oricare ar fi el, să-i aducă aproape cântarea funebră îndrăcită în ritm de vals: “La geamuri, toamna cântă funerar / Un vals îndoliat, și monoton” (Vals de toamnă), “Iar toamna în hohot / Le cântă prohodul” (Furtună).
Prin predilecția sa pentru muzică Bacovia este poetul melancoliilor grave, a anotimpurilor nevrozante și a atmosferelor satanice. Cântecul este refuzat și la dimensiunile cotidianului iritant, aflat în consonanță doar cu înfruntarea zădărniciei și anticipator al sfârșitului: “Zădarnic flaute cântă / În aste zile păgâne” (Gaudeamus), dar poate fi unul uitat și greu readus în memorie: “Nu-ți mai pot cânta / Romanțe, / Toate tac / În jurul meu,/ Fals ce duce / Cursul vieții,/ Negăsind / Un cântec nou” (Vanitas).
Sunetele bacoviene transpun prelungiri ale naturii. Natura însăși trimite mesaje brutale prin intermediul sunetelor: “Muzica sonoriza orice atom” (Largo), ea scoate “Acorduri, arpegii, armonii” (Versuri), chiar și tălăngile, cu sunetul lor melancolic în timpul ploilor diluviene, sună uneori răgușit: “Tălăngile, trist, / Tot sună dogit... / Și tare-i târziu, / Și n-am mai murit” (Pastel). Din acest punct de vedere poemele lui Bacovia sunt, în mare parte, un strigăt de revoltă și de neputință ale unei ființe copleșite de griji și spaime: “Veșnicie, / Enervare... / Din fanfare funerare / Toamna sună, agonie...” (Oh, amurguri...).
Exilat în orașul său îmbătrânit și halucinant, poetul ascultă tot felul de sunete ciudate, stridente, metalice, care îi sparg timpanele: “Când sună arama în noaptea deplină / Sunt solitarul pustiilor piețe” (Pălind). Toamna, alcătuită din sunete metalice și vaier de frunze, irită până la nervozitate: “Răsună din margini de târg / Un dangăt puternic de armă; / E toamnă... metalic s-aud / Gorniștii, în fund, la cazarm㔠(Toamnă).
Căderea ciudată și nemaipomenită a ploii ca într-un diluviu apocaliptic, sugerând până la urmă sfârșitul lumii, înspăimântă și umilește pur și simplu: “Da, plouă cum n-am mai văzut… / Și grele tălăngi adormite, / Cum sună sub șuri învechite! / Cum sună în sufletu-mi mut! (…) // Da, plouă… și sună umil / Ca tot ce-I iubire și ură - / Cu-o muzică tristă, de gură, / Pe-aproape s-aude-un copil” (Plouă). Tot un sunet de metal preferă poetul și atunci când își cheamă iubita: “Târziu, în geamul tău, încet, cu o monedă voi suna” (Nervi de toamnă), iar când toamna își aruncă frunzele în geam, sunetului metalic din exterior i se alătură unul mut, al lemnului din interiorul odăii în care are loc contemplarea sonoră: “Toamna sună-n geam frunze de metal, / Vânt. (…) // În odaie, trist sună lemnul mut: / Poc. (…) // Toamna sună-n geam frunze de metal, / Vis” (Monosilab de toamnă).
Eul bacovian se lasă pătruns de un pur impuls al sunetelor: “Răsună, trist, de glasuri, / Câmpiile pustii, - / Și pocnet lung, și chiot / S-aude-n deal la vii.” (Alean), și le reverberează în versul său: “Lugubrul marș al lui Chopin / Îl repeta cu nebunie… / Și-n geam suna funebra melodie, / Iar vântul fluiera ca țipătul de tren” (Marș funebru), transmițând mai departe ecouri sublime, iar vântul scoate sunete lugubre prefigurând parcă dezechilibrul cosmic: “Toamna a țipat cu-n trist accent, / Văzul cade neatent, / Vântul sună lemnăria, / Bate gol, în poloboace, butnăria” (Vânt). Ființa e cuprinsă de spaimă când se apropie miezul nopții, fuge din odaie în odaie, se caută și nu se găsește: “S-apropie-ncet miezul nopții, / Și sună a frunzelor hor㠖 / Eu trec din odaie-n odaie, / Când bate satanica or㔠(„Miezul nopții”).
Muzica îl ajută pe poet să se situeze permanent într-un mediu sensibilizat până la maxim de sunete de tot felul: “Auzi, cum muzica răsună clar” (Vals de toamnă), “De sună-n ziduri ninse, vreo muzică de bal, / Mai stau, și plânge-n mine un vals provincial” (Dormitând), serenade ciudate: “În noaptea asta, iată, sună / O serenadă din topor” (Serenada muncitorului), sunete de schelet: “Crai-nou, verde-pal, și eu singur / Prin crengile cu sunet de schelet” (Amurg), la desfrâu și învălmășeală, și sub lumini estompate, sună îndrăcit țambale și femei: “Sunau țambale, târzia noapte… / De cabaret comun - / Femei răcneau beția falsă / Prin miros de tutun” (Ecou târziu), sunet de harfe învechite: “Când orice se vinde / Când orice e marfă - / Trezește un sunet bătrân / Din antica harf㔠(Legendă), de acordeon, invocat în consonanță cu înfruntarea deșertului interior al cotidianului lipsit de pasiune și distrugător: “Când ore libere / Sună / Din vechi acordeon / De-a zilelor bravade... / Relativ, / Pardon. (...) // Când ore libere / Sună / Uitări și abandon, / De-a lumii baricade... / Relativ, / Pardon” (Idei), de megafon prăfuit: “Răsună / Un megafon… / Mistere / Pe ecran” (Modernă), glasuri: “Și glasuri / În văi răsunau” (Stanță la Bacovia), de bucium: “Răsună-n coclauri un bucium. / Și doina mai jalnic pornește” (Melancolie), de claxon urban: “Orașul seara... / Pe o piață / Cu sclipiri de fier / Claxon, armonic, a sunat” (Estetic urban), de chitară: “Suna, pe undeva, / Chitara” (Gânduri), de oraș: “Acolo este un oraș / Cu sunet profund” (În zare).
Uneori, în locul sunetelor muzicale poetul preferă strigătul, pentru a evidenția epuizanta criză ontologică și starea sa de acută disperare. Bacovia face să se audă un strigăt profund de alienare și de neregăsire interioară, neliniștea unui spirit terorizat de moarte, de non-sensul lumii contemporane și de singurătate sfâșietoare: “Tabla tuburilor sună aiurarea tuturor…” (Nocturnă). Muzica pregătește cel mai bine sufletul pentru a salva ființa prin moarte și înviere. Un răcnet de vals uitat și reînviat tensionează la maxim durerea: “Un vals / A plâns în depărtare… / A răsunat vreodată / În ore de-ntristare. // Un infinit demonic / Și ironii amare, / Dureri ce-au răsunat / În umbre solitare” (Verset fantast).
Exasperată, ființa se refugiază în strigăt, într-o comunicare articulată, ca expresie a revoltei într-o lume lipsită de repere, aflată sub semnul căderii inevitabile. Strigătul echivalează cu o întoarcere la originile limbajului, la începuturile lumii: “Dormea întors amorul meu de plumb / Pe flori de plumb… și-am început să-l strig” (Plumb).
Judecând după abundența elementelor muzicale în poezia sa, am putea bănui că pasiunea lui George Bacovia pentru muzică i-a asigurat acestuia un echilibru psihologic suficient pentru a nu fi afectat de puternicele nevrozități reflectate în opera sa poetică.
Prin muzică se obține liniște și armonie interioară, iar tensiunile nervoase sunt dezintegrate fulgerător. Într-o audiție profundă apar stări de conștiință foarte înalte. Toate gândurile și agitația mentală se topesc în armonia muzicii. Cercetări științifice recente au confirmat unele rezultate excepționale. Pulsul se normalizează, inima se relaxează, obținându-se un calm lăuntric. Există anumite muzici speciale care pot trata afecțiuni precum: anxietate, astenie, nevroze, dureri de cap, migrene, surmenaj, agitație mentală, stres, tensiuni nervoase, insuficiență cardiacă, palpitații, aritmie, hipertensiune arterială, depresie, insomnie. Ori aproape toate aceste afecțiuni se regăsesc în poezia bacoviană. Iar compensația lor e de bănuit că la Bacovia a constat din pasiunea sa pentru muzică.
Muzica este un mod specific de reflectare a realității, prin tonus melodic, prin redarea unei structuri și înlănțuiri de sunete ingenios armonizate. Perceperea armoniei, adică perceperea concomitentă a mai multor sunete dintr-o melodie sau dintr-un accord, este o caracteristică importantă a lumii vii. Fără armonie, poetul întrezărește dezastrul: “În dezacord clavirul moare, / Și ninge ca-ntr-un cimitir” (Nevroză).
Deși maestru în realizarea acordurilor tonale perfecte între muzicalitatea versului și corespondentul său în imagini, știut fiind și faptul că muzica reflectă realitatea prin frumusețe melodică și armonie, Bacovia refuză să integreze muzica relatată de versurile sale în această largă accepțiune. Rareori melodia din poezia bacoviană este benefică, sunetele muzicale sunt adesea în dezacord, partiturile armoniei lipsesc aproape cu desăvârșire. Reflectarea armoniei este refuzată, tot așa cum nu se întrezărește nici armonia interioară din sufletul poetului.
Doar toamna se pune uneori în acord cu muzica, dar numai pentru a provoca eroului liric adânci tristeți, sau pentru a-i accentua nevrozele: “Toamna-n grădină și-acordă vioara” (Note de toamnă). Dacă unele instrumente pornesc notele în acorduri, armonia dispare repede de îndată ce aceste acorduri ajung la urechea ascultătorului: “Și-acorduri de clavire / Pierdute, în surdin㔠(Nocturnă).
Cu toate că armonia muzicală este clamată des de Bacovia în versurile sale, nu de puține ori ea este redusă la tăcere sau plâns, sau este înlocuită pur și simplu cu tăcerea sau plânsul interior. După tăcere, însă, ceea ce exprimă cel mai bine inefabilul este muzica. Ea este ca o vrajă ce ne poartă spre tărâmuri de vis. Poetul se resemnează la gândul că suficiente armonii au ajuns și și-au găsit loc de-a lungul timpului în sufletul său: ”Acorduri, arpegii, armonii.../ Orice-au voit din mine-au făcut; /- Să stau cu anii mei pustii,/ Să plâng în orele târzii,-/ În tristele ore, necunoscut -/ Acorduri, arpegii, armonii” (Versuri).
Și plânsul bacovian este însoțit deseori de muzică sau răscolit de armoniile sau dezarmoniile ei. Muzica nu stinge și nici măcar nu domolește plânsul, ci îl amplifică și își dezvăluie sieși valențe ascunse. Deși muzica are vii implicații în stări precum bucuria sau veselia, în poezia bacoviană ea este asociată cu tristețea și degajă reverii profunde. De altfel, semnificația muzicii dintr-un vis petrecut este aceea că te așteaptă o întristare adâncă. Poate de aceea plânsul bacovian nu împărtășește nici o lacrimă emoției sau bucuriei. El este dependent mereu de tristețe și durere. Plânsul are ca izvor muzica însăși, prin instrumentele preferate, cum ar fi, piculina: “Vine / Iarna cu plânsori de piculine” (Oh, amurguri…), flașneta: “Plângea caterinca-fanfară / Lugubru, în noapte, târziu (...) // Orașul dormea în tăcere, / Flașneta plângea cavernos. (…) // Plângea caterinca-fanfară / O arie tristă, uitatㅔ (Panoramă), clavirul: “Clavirile plâng în oraș / Pe-o vreme de toamnă pustie… / Și plopii plâng tot în oraș, / Și-n totul e-o grea agonie. // Par casele triste castele… / Amorul, aici, a murit / Și poate că plâng la clavire / Fecioare cu păr despletit… // Trec singur… și tare mi-e teamă… / Și, unde mă aflu, nu știu - / Vai, plopii detună orașul… / Clavirile plâng în pustiu” (Mister), armonica și clavirul: “În ecouri bocitoare / Vine iarna, vine-acuși / Plâng copile pe la uși / Din harmonii cerșitoare. // Plâng fecioare din clavire / Prin palate boierești - / Plâng harmonii la ferești / Milogiri de cimitire” (De iarnă), vioara: ”Toamna în grădină își acordă vioara. / Plâng strunele jalnic, lung și prelung / Și-n goala odaie acorduri ajung... / Și plâng în odaie, și eu din vioară... / Plâng strunele toate lung și prelung. // Fereastra e deschisă... vioarele plâng... / O, ninge... și toate se sting” (Toamna murind), “Și pe publice terase / Plâng viori sentimental (…) / Foame, / Plânset mondial” (Amurg).
Plânsul vine direct din cântec, fie că este vorba de o serenadă: ”Serenadă plângătoare” (Serenadă), sau de un vals: ”Un vals / A plâns în depărtare” (Verset fantast), sau provine chiar din notele tulburătoare ale clavirului: “Clavirile plâng în oraș (…) / O fată, prin gratii, plângând, / Se uită ca luna prin ramuri. (…) / Ea plânge… el palid se pierde / Prin târgul sălbatec, sever” (Toamnă). Plânsul iubirii este rar invocat de Bacovia în poeziile sale. Acesta provine din insatisfacția unei dragoste neîmplinite și este acompaniat de o muzică preferată: “Te-aștept ca și-n trecut, - / Cu plânsul meu pe coarde” (Serenadă).
Strigătul cunoaște metamorfoze interesante, purtând amprenta unei forțe simbolice: ”Și răgete lungi / Pornesc din ocol” (Pastel). Cel mai adesea, strigătul bacovian ia forma de geamăt: ”Și-aud gemând amorul meu defunct (...) / Și gem, și plâng și râd în hî, în ha...” (Amurg de toamnă). Geamătul este unul profund: ”Și geme greu ca în delir...” (Nevroză), fie că este al unui instrument muzical, clavirul: “Și trist cânta, gemând între făclii (...) / Târziu, murea clavirul lung gemând” (Marș funebru), sau armonica: ”Oh, plouă, și tu gemi cu plâns de armonie...” (Nocturnă), sau un simplu arcuș pe strună: ”Și lung gemea arcușu-acum pe strună”, fie că aparține unei toamne epuizante: ”E-o toamnă, ca întotdeauna, când totul geme” (Note de toamnă), fie că izvorăște din străfunduri istorice: “Eu gem în vechiul continent” (Ebreia), sau din dureri fizice: “Pustiu parcurs / Mai mult cu gemete / De fizice dureri...” (Moment).
Geamătul poate să aparțină iubitei, unită în disperare cu eroul liric. Speriată, ea se abandonează totuși unui sărut ftizic: ”Dar sclavă plăcerii, ea geme” (Igienă). Geamătul poate să fie al lui Abshalom (Avesalom), fiul lui David, chemat din legendă: ”Și parcă mă cheamă / De crengi atârnând / Avesalomi gemând / Cu plete-ncâlcite…” (Furtună), dar și memoriei unui contemporan simbolist, Ștefan Petică, căruia Bacovia îi dedică poemul “Tu ai murit…”: “Dar Ea mai geme încă”.
Dar sunetele lui Bacovia, adesea triste iar uneori disperate, pot fi și duioase: “În sunete lirice / Și bucuroase” (Stil simplu), sau melancolice: ”Dă foșnet frunza măruntă, / Umbra e rece-n pădurea sonor㔠(Gol), sau exprimând căințe tardive: “Ani, ani s-au dus / Sună cântul meu” (Revelion).
Zgomotul în poezia bacoviană este de fapt o extensie a muzicii pline de sunete acute, stridente, uneori violente, răgușite sau chiar barbare. Zgomotul este prezent în larma unui cântec neînțeles de nimeni, izvorât chiar din muzică: ”Și-n zgomot monstru de țimbale / Barbar, cânta femeia-aceea” (Seară tristă), când mintea se blochează: ”Și mintea, de zgomot, / Nimic nu înțelege” (Furtună).
Dacă n-ai ureche muzicală armoniile pot părea simple sunete iritante, fără legătură între ele, cu riscul de a se transforma în zgomote. Toate zgomotele infernale de peste zi sunt adunate undeva într-un spațiu al vidului și liniștii: ”Acolo, unde nu-i nimeni,/ Nici umbre,/ Unde se duc / Mulțimi de ani,/ Și zgomotul zilei, / Și tăcerea nopții” (Sic transit...).
Unele accente dau zgomotului bacovian timbrul neașteptat al apelului impetuos împotriva cavoului imens în care omul își trăiește clipele. În “Zgomote” sunt adunate ca într-o colecție diversele elemente naturale cotidiene întruchipate ca surse de zgomot: ”Sunt ale orașului intimidări, / Enigme de hazard / Și anii ce-au fugit, / Fără-nțeles”.
Simbolismul aduce în poezie vioara - pentru a exprima emoții grave și clavirul - pentru a sugera tristețea și sentimentul desperat al iubirii. Stările de tristețe și deprimare, amestecate cu visarea și cu dorința de izolare din poezia bacoviană se aud în notele viorii și clavirului. Melancolia gravă, uneori endemică, alteori apărând doar ca moment nevrotic, este sugerată pregnant de aceste două instrumente muzicale.
Vioara, cu sunet limpede și cristalin așa cum este cunoscută ea în varianta populară, este instrumentul pe care însuși poetul George Bacovia l-a cunoscut și practicat. În poezia sa sunetul viorii apare în toamnele ploioase și plictisitoare, tocmai pentru a acoperi monotonia absurdă: “Toamna-n grădină și-acordă vioara, / Strada-i pustie… / Orașul e plin de hambare, - / De pâinea cea nouă duduie moara” (Note de toamnă), sau acompaniind cântece triste auzite în târgul deplorant al poetului: “Lângă strune de vioară / Cântul trist / L-am ascultat / Ca să uit de-odinioară, / Sau de târgul meu uitat. // Dar vioarele-n șoptire / Prezentară / Afectat / Străzi cu umbre de iubire... / Și nici târgul s-a schimbat” (Studiu).
În poemul “Tu ai murit…” viorile emană sunete funebre, în consonanță cu stările sufletești apăsătoare sub care se află ființa: “Vioarele din doliu, cu strunele plesnite, / Te cheamă tremurânde cu nota cea din urmă”. În “Toamna murind” viorile toamnei presante plâng, dimpreună cu ființa rătăcită în propria-i odaie transpusă în clipe ultime: “Toamna în grădină își acordă vioara. / Plâng strunele jalnic, lung și prelung / Și-n goala odaie acorduri ajung... / Și plâng în odaie și eu din vioară... / Plâng strunele toate lung și prelung. // Fereastra e deschisă... vioarele plâng... / O, ninge... și toate se sting... / Palidă, toamna nervoasă, cântând a murit... / Îmi cade vioara și cad ostenit, / Iar toamna, poetă, cântând a murit”.
Starea de melancolie bacoviană este subliniată adânc și de notele clavirului. Vibrația notelor acestui instrument exprimă starea de melancolie acută care cuprinde eul liric prezent în miezul unei toamne pustii: “Clavirile plâng în oraș…” (Toamnă), “Clavirile plâng în oraș / Pe-o vreme de toamnă pustie... (…) // Și poate că plâng la clavire / Fecioare cu păr despletit... (...) // Vai, plopii detună orașul... / Clavirile plâng în pustiu...” (Mister).
Clavirul, în fapt pianul sau alte instrumente muzicale de percuție cu coarde și clape asimilate acestuia (de exemplu, pianina), reușește, în versul bacovian, să transforme melancolia în deznădejde iar plictisul în suferință: “Afară ninge prăpădind, / Iubita cântă la clavir, - / Și târgul stă întunecat, / De parcă ninge-n cimitir. // Iubita cântă-un marș funebru, / Iar eu nedumerit mă mir: / De ce să cânte-un marș funebru... / Și ninge ca-ntr-un cimitir. // Ea plânge și-a căzut pe clape, / Și geme greu ca în delir... / În dezacord clavirul moare, / Și ninge ca-ntr-un cimitir” (Nevroză). Eul poetic se situează într-un univers redus la dimensiunile unui cavou. ”Dintre poeții români, Bacovia e singurul care s-a coborât în infern”, spunea Nicolae Manolescu (Prefață la ”Plumb”, de G. Bacovia, BPT, 1965, p. XXIII).
Invazia sentimentului de melancolie se produce brusc, într-un decor de salon banal, în umbra căruia este prezentă și iubita, dar și nelipsitul clavir: “Iubito, și iar am venit... / Dar astăzi, de-abia mă mai port - / Deschide clavirul și cântă-mi / Un cântec de mort. // Și dacă-am să cad pe covoare / În tristul, tăcutul salon, - / Tu cântă nainte iubito, / Încet, monoton” (Trudit), sau auzit direct din stradă, sub presiunea unei ninsori insalubre, când poetul trece zadarnic pe sub fereastra iubitei: “Un clavir îngână-ncet la un etaj, / Umbra mea stă în noroi ca un bagaj - / Stropii sar, / Ninge zoios / La un geam, într-un pahar, / O roză galbenă se uită-n jos” (Nocturnă).
Clavirul este instrumentul preferat al poetului pentru a asculta ultimile note ale despărțirii totale de această lume: “Zi, finala melodie din clavirul prăfuit, / Or ajunge plânsul apei din havuzele-nnoptate” (Poemă în oglindă). Numai clavirul - asociat cu alte instrumente muzicale - reușește să întregească muzica mult așteptată a unui marș funebru în noapte: “E-o muzică de toamnă / Cu glas de piculină, / Cu note dulci de flaut, / Cu ton de violină… / Și-acorduri de clavire / Pierdute, în surdină; / Și-n tot e-un marș funebru / Prin noapte, ce suspină...” (Nocturnă). Sunetele muzicale se integrează într-un adevărat concert iar artistul-poet își atinge cu delicatețe instrumentele. Poetul nu se pricepe la clavir, însă știe unde să asculte notele mult îndrăgite ale acestuia: “Plîng fecioare din clavire / Prin palate boierești - / Plâng harmonii la ferești / Milogiri de cimitire” (De iarnă), chiar și când, în stil epigramic, disprețuiește și ironizează manifestările cosmopolite sau pastișe: “Duduia veșnic citește; / Știe clavirul, pictează - / Și nopți de-a rândul veghează, / Și poate, de-aceea slăbește” (Unei fecioare).
Așa cum sugerează și titlul, poemul “Marș funebru” imită cadența unui marș mortuar. Clavirul se aude întâmplător în noaptea târzie și ninsă și te oprește brusc din drum. Întunericul nopții este omniprezent, moartea este atostăpânitoare iar fiorul ei pune în mișcare instrumente diabolice: “Ningea bogat, și trist ningea; era târziu / Când m-a oprit în drum la geam clavirul; / Ți-am plâns la geam, și m-a cuprins delirul -, / Amar, prin noapte vântul fluiera pustiu”. La clavir cântă o brună necunoscută, trist și nostalgic: “Un larg și gol salon vedeam prin draperii, / Iar la clavir o brună despletită / Cânta purtând o mantie cernită, / Și trist cânta, gemând între făclii”. Orchestra se completează brusc prin apariția unei blonde care, deși somnoroasă și dezbrăcată, își integrează violina în concert: ”Apoi, veni și-o blondă în salon... / Și-aproape goală prinse, adormită, / De pe clavir, o scripcă înnegrit㠖 / Și urmări, pierdută, marșul monoton”. Chiar și în formele ei cele mai simple, aptitudinea muzicală presupune o serie de însușiri senzoriale și afective. Sub delir însă, aceste aptitudini se estompează. Amărăciunea din suflet compromite concertul și provoacă instrumentele să plângă în loc să cânte, iar clavirul devine un sicriu în semiîntunericul salonului: “Cântau amar, era delir, - / Plângea clavirul trist, și violina - / Făcliile își tremurau lumina, / Clavirul catafalc părea, și nu clavir”. În final, totul se dărâmă, clavirul geme, luminile slabe ale încăperii aproape că se sting, iar sfârșitul ființei este previzibil, eul bacovian intră într-o nevroză accentuată: ”Târziu murea clavirul lung gemând; / Luptau făcliile în agonie... / Și-ncet se stinse-o noapte de vecie, / Și-n urmă, greu, un corp am auzit căzând. // Vai, de-atunci îmi pare lumea și mai tristă, / Viața-i melodie funerară... / Și nu mai uit nebuna lăutară - / Și transfigurata, trista claviristă”.
Monotonia, atât de des întâlnită în poezia bacoviană, este sugerată de acordurile altor două instrumente muzicale: armonica și fanfara. Armonica, un acordeon de dimensiuni mai reduse (uneori asimilată și cu muzicuța de gură), contribuie în poezia bacoviană la întreținerea unei atmosfere muzicale care sugerează monotonia absolută. Bacovia induce în poezia sa o monotonie profundă. Ploaia e monotonă, orașul e monoton, burghezia e monotonă, sezoanele sunt toate triste și monotone, însăși viața curge monoton, netulburată de nimic și de nimeni. Universul liric al lui Bacovia este într-atât de derutant prin monotonia sa sonoră și cromatică încât putem să rămânem cu senzația că poemele sale se amestecă pur și simplu cu muzica. Armonica își aruncă acordurile în lamentările unui miez de iarnă: “În ecouri bocitoare / Vine iarna, vine-acuși - / Plâng copile pe la uși / Din harmonii cerșitoare. // Plâng fecioare din clavire / Prin palate boierești – Plâng harmonii la ferești / Milogiri de cimitire” (De iarnă), sau este alungată, în speranța regăsirii liniștii mult râvnite: “O, nu mai cânta, harmonie pribeagă / Că plâng, și un știu unde să mă duc, (…) // Oh, plouă, și tu gemi cu plâns de armonie” (Nocturnă).
Simboliștii au introdus fanfara în poezie pentru a trezi melancolii. Fanfara bacoviană este aproape omniprezentă atunci când citadinul este invocat. Odată cu ea nu apare și gruparea de interpreți care cântă din instrumentele specifice de suflat și de percuție. Fanfara apare și într-o variantă redusă, reprezentată de o simplă caterincă (flașnetă). Simbolismul a introdus caterinca în poezie pentru a evoca mediile sărace. Acționată noaptea târziu, caterinca are un cântec asemuit cu un plâns macabru, care îl extenuează pe ascultător: “Plîngea caterinca-fanfară / Lugubru, în noapte, târziu (…) / Și-acea caterincă-fanfară / Îmi dete un tremur satanic; (…) / Plângea caterinca-fanfară / O arie tristă, uitată...” (Panoramă).
Fanfarele preferate de Bacovia sunt însă cele funerare, care însoțesc de regulă morții în drumul spre cimitir: ”Veșnicie, / Enervare... / Din fanfare funerare / Toamna sună, agonie” (Oh, amurguri...). Îmbinarea sinestezică a sugestiei muzicale cu cea coloristică aduce cu sine corespondențe subtile și reprezintă o expresie a consonanței universale, dând sentimentul plenar al integrității lumii. Coloristic, sentimentul de monotonie este sugerat de culoarea violet, iar auditiv, de fanfară și armonică: “Primăvară… / O pictură parfumată cu miros de violet. / În vitrine, versuri de un nou poet; / În oraș suspină un vals din fanfar㔠(Nervi de primăvară). Impresiile sunt sugerate aici atât prin culoare cât și prin corespondențe muzicale ale acesteia.
Din grădinile orașului în care cântă fanfara sunt trimise, ca din spatele unei săli de concert, ecouri stinse peste întregul oraș amorțit. Fanfara este prezentă în parcurile de duminică sau sâmbătă seara. Ea este militară și are un cântec trist, deopotrivă cu tristețea orașului posomorât: “Ce tristă operă cânta / Fanfara militară / Târziu, în noapte, la grădină… / Și tot orașul întrista / Fanfara militară. (…) // Târziu, în noapte, la grădină, / Ce tristă operă cânta / Fanfara militar㓠(Fanfară). Somnolentul oraș de provincie, în care numai la grădina publică mai există puțină animație, nu reușește să fie trezit la realitate nici măcar de muzica frenetică a fanfarei militare.
Fanfara este un mijloc de acoperire a timpului liber care, în monotonia citadinului, se scurge greu și neînsemnat: “- Apoi, fanfara pentru trai, / Și convorbiri savante” (Deși nimic). În poemul ”Și ninge…” orașul este izolat, orchestrele și fanfarele nu mai atrag, iar muzica sună sinistru de la distanță. În aceste circumstanțe fanfara, dimpreună cu muzica ei, apare în noaptea iernatică îndemnând la manifestări de desfrâu: “Și ninge în orașul mare / E noaptea plină de orgii, / Iar prin saloane aurii / S-aud orchestre, și fanfare”.
Violina și flautul susțin stările nevrotice. Acestora le corespund în plan cromatic culorile verde crud, albastrul și rozul. Violina se află natural alături de clavir pentru a sugera un marș funebru: “Cântau amar, era delir, - / Plângea clavirul trist, și violina -” (Marș funebru), dar și de celelalte instrumente muzicale, precum flautul și piculina, pregătite parcă pentru un adevărat concert de toamnă: “E-o muzică de toamnă / Cu glas de piculină, / Cu note dulci de flaut, / Cu ton de violin㔠(Nocturnă). Violina are un sunet strident în larma unei ploi: “Deși nimic… / Cu larme / De piano / Ca ploaia, / Sau violina țipând / Ca pentru momițe” (Deși nimic).
Flautul intervine în poezia bacoviană pentru a exprima duioșia unei mărturisiri erotice: “Ca muzicant / Eu te-aș șopti / Cu flaut” (De-aș fi artist). De asemenea, el este prezent pentru a sugera singurătatea și starea de nervozitate: “O, gând amar… / Singurătăți, / Pribege seri de primăvară, / Parfumuri - ce se duc pe vânt - / Și flaute din stânci de mare… / - A fost ca niciodată, / Și valuri se foșnesc la țărm, / Îngrijitoare așteptări, / Singurătăți, / Și flaute / Din stânci de mare…” (La țărm).
Flautele cântă în lirica bacoviană resemnarea și tristețea din sufletul ființei. Cuprins de jale, eul liric este copleșit de sentimentul zădărniciei: “Zădarnic flaute cântă / În aste zile păgâne - / La vânt s-au dus aspirații, / Nimic nu rămâne...” (Gaudeamus).
O serie întreagă de alte instrumente muzicale sunt indisolubil legate de recuzita instrumentală a poetului. Piculina, de pildă, apare pentru a amplifica sosirea unei ierni nedorite: “Oh, amurguri violete... // Vine / Iarna cu plânsori de piculine” (Oh, amurguri…), sau miezul unei toamne târzii: “E-o muzică de toamnă / Cu glas de piculină,” (Nocturnă).
Acordeonul este învechit și nu reușește să-și expună notele decât prin sunetul timpului liber demoralizator: “Când ore libere / Sună / Din vechi acordeon / De-a zilelor bravade... / Relativ, / Pardon.” (Idei).
Buciumul este asociat vremurilor autumnale și sună în acord cu starea de neliniște de dinaintea morții, înfricoșând: ”Buciumă toamna / Agonic – din fund - / Trec păsărele, / Și tainic s-ascund” (Pastel). Însă este și un prevestitor al durerilor adânci, tomnatice: ”Ce chiot, ce vaiet, în toamnă... / Și codrul sălbatec vuiește - / Răsună-n coclauri un bucium, / Și doina mai jalnic pornește” (Melancolie). Sunetul lui prelung, mai degrabă metalic, vine din străfundurile istoriei: ”Și vine, ca-n vremi de demult, / Din margini, un bucium de-alarmă, / E toamnă... metalic s-aud / Gorniștii, în fund, la cazarm㔠(Toamnă).
Poezia simbolistă folosește motivul fluierului pentru a evoca funebrul. În creația bacoviană fluierul este multiplicat, așa cum sunetele ascuțite ale acestuia sunt emise simultan pe mai multe tonuri: “Prin noapte, toamna despletită / În mii de fluiere cânt㔠(Singur). Fluierul sună amar și pustiu, ca niște ustensile de semnalizare: “Amar, prin noapte vântul fluiera pustiu. (…) / Iar vântul fluiera ca țipătul de tren” (Marș funebru), sau aflat direct în posesia protectorului: “Încet, un paznic fluiera / Poema-atâta de târzie” (Demult). Fluierul poate fi metalic, dar și unul simplu, construit din materiale la îndemână și pus în valoare prin gingășia unei copile: “Din fluier de răchită, / Primăvară, / O copilă poposită la fântână / Te îngână / Pe câmpia clar㔠(Note de primăvară).
Naiul imită sunetul fluierului: “Naiul fluiera / Păgân / Și fabulos” (Jurnal).
Lira cântă trist și memorabil: “Un cântec trist din liră / Aș vrea să-ți mai arunc (...) // Privește, ți le-arunc... / - E cântul trist din lir㔠(Versuri).
Vechea harfă are sunetul îmbătrânit: ”Când orice se vinde, / Când orice e marfă - / Trezește un sunet bătrân / Din antica harf㔠(Legendă), iar orga este asociată cu monotonia burgheză: ”Duminică simplă, burgheză.../ Cîntec de orgă stricat㔠(Miazăzi de vară).
Chitara își aruncă în salturi sunetul corzilor: ”Profil de burg gigant / Și atmosferă, rară, / Amar parfum de liliac / Și bonduri de chitar㔠(Arminden), sau cântă și ea pe undeva, nu se știe pe unde: ”Suna, pe undeva, / Chitara” (Gânduri).
Singură, vechea talangă, este asociată unui cântec trist și răgușit: ”Tălăngile, trist, / Tot sună dogit… / Și tare-I târziu, / Și n-am mai murit” (Pastel), sau este în consonanță cu anotimpul, iar sunetul ei ascunde basme neștiute: ”Da, plouă cum n-am mai văzut… / Și grele tălăngi adormite, / Cum sună sub șuri învechite! / Cum sună în sufletu-mi mut! // Oh, plânsul tălăngii când plouă! // Ce basme tălăngile spun! / Ce lume-așa goală de vise! (…) // Oh, plânsul tălăngii când plouă!” (Plouă). Sub ploaia infiltrantă și rece, într-o atmosferă de tristețe și funebru, tălăngile amorțite nu cântă, ci plâng.
În poezia bacoviană orchestra, ca ansamblu simfonic major, este rar menționată. Ea apare doar în trei poeme și doar într-o formație restrânsă. În poemul “Alb”, orchestra pornește greu, ilar, ca o alterare a tonalității interioare: “Orchestra începu cu-o indignare grațioasă. / Salonul alb visa cu roze albe - / Un vals de voaluri albe... / Spațiu, infinit, de o tristețe armonioasă”. Motivul cromatic concentrat în alb conturează aici reveria și infinitul ei, dar și starea de nevroză. Orchestrele și fanfarele se aud doar de la distanță, sub imperiul unei ninsori veșnice care acoperă nu numai orașul, dar și sunetele muzicii instrumentale: “Și ninge în orașul mare / E noaptea plină de orgii, / Iar prin saloane aurii / S-aud orchestre și fanfare” (Și ninge...). Orchestra este însă anticipativă și usturătoare: “Ții minte? / Orchestra frigea / În bizare prevestiri, / Balul” (Incident la bal).
Umaniștii susțineau că auditoriul poate fi cel mai bine “antrenat” atunci când poezia și muzica se petrec împreună. Așa s-au dezvoltat șansoneta franțuzească și madrigalul italian, genuri noi muzicale care, la acea vreme dar și astăzi, satisfac pe deplin această cerință. Serenada, cu aerul ei nocturn și cu iz de divertisment, dedicată de obicei sub fereastra cuiva în semn de omagiu sau mărturisind o dragoste, apare în poezia lui Bacovia cu sensuri nostalgice, inducând tristețea și descurajarea continuă. Sub această haină ea se poate rătăci în acorduri neclare: “În haine negre, întunecate, / Eu plâng în parcul de mult părăsit… / Și-a mea serenadă s-a rătăcit / În note grele, și blestemate” (Ecou de serenadă), sunând - ca ultim mesaj - ca din topor: ”În noaptea asta, iată, sună /O serenadă din topor”, ”Martirilor scăldați în sânge, / Cânt serenada cea din urm㔠(Serenada muncitorului), sau pur și simplu este devorată până la dispariție: ”Se mănâncă, - / O serenadă, / Și, nici o importanț㔠(Din explorări). Serenada este plângătoare, este cântată rar, dar necesară sufletului înainte de a pleca la culcare: ”Serenadă plângătoare... / Zi de muncă a-ncetat, / Pentru-o seară visătoare / Serenada s-a cântat. // Noaptea-ncet / Pe toți adună / La cămine, la culcat, / Pentru-o seară visătoare / Serenada s-a cântat. // Noapte buna!” (Serenadă).
Poezia serenadei are versul ascuns și nu se dezvăluie cu ușurință: ”Și cupa-i deșartă, și vinu-i sfârșit - / Târzii serenade cu vers tăinuit” (Ecou de romanță). Și, tot ca sfârșit, ca eliberare finală și năzuind spre o descătușare spirituală, serenada apare într-o coloratură sezonieră: ”Sezonul verii s-a finit / De serenadele albastre” (Meridian).
Din folclorul românesc doina de jale este preferata poetului pentru a accentua tristețea universală. Sub teroarea ninsorii veșnice mizeriile nu se expun, ci doinesc: ”Un moment, să gândesc… / Cum iarna își duce teroarea - / Mizerii, de-aproape, doinesc, / Sclipește-n ferestre ninsoarea” (Din vremuri). În poemul ”Melancolie” un bucium, abia sesizat prin larma cotidiană a toamnei, anunță o doină de jale: ”Ce chiot, ce vaiet, în toamnă... / Și codrul sălbatec vuiește - / Răsună-n coclauri un bucium, / Și doina mai jalnic pornește”. Cel mai potrivit loc pentru un vers trist este într-o doină: ”Un viers / De demult, / Doinește” (Destin), suspinele izvorând de sub omături înalte: ”Fulgii / Prin copacii goi, / Tristele suspine, / De omăt să troieneze / Doinele în sine” (Restituiri).
În poemul ”Miazăzi de vară”, balada, cântecul bătrânesc atât de sugestiv și adecvat destinului românesc, exprimă tristețea, solitudinea poetului care se simte încătușat și sufocat spiritual în această lume care-l apasă și îl claustrează definitiv, fără posibilitate de evadare: ”Duminică simplă, burgheză... / Cântec de orgă stricată / Ce veche baladă mai plânge / Pe-un splai, așa, dintr-o dată? // Ecou secular și târziu… / Și-al zilei zăduf, o ruină - / - Sumbră baladă germană / Pe străzi, în cetatea latină”.
Din punct de vedere artistic, muzicalitatea poeziei bacoviene este realizată printr-o ingenioasă ritmare a versurilor, prin rime sugestive, prin preponderența vocalelor și a consoanelor sonante, prin repețiții care fac versul învăluitor și insinuant, prin coloristică și prin folosirea refrenului și sugestiei muzicale. Muzicalitatea versurilor se evidențiază nu numai prin repetițiile cuvintelor, ci și prin accentuarea unor sunete, ridicarea acestora la tonalități dintre cele mai perfecte. Ritmul muzical induce expresivități emoționale și oferă șansa de a trăi activ cântarea.
Statistic, în lirica bacoviană elementul muzical precumpănește asupra celui cromatic. Totodată, elementele coloristice produc ecouri muzicale și efecte de incantație.
George Bacovia publică în mai multe rânduri versuri în revista vremii “Muzică și poezie”. De altfel, în anul 1947 când a fost sărbătorit poetul, în orașul său natal s-a desfășurat un festival special dedicat cu un recital de poezie și muzică pe versuri bacoviene. În anul 1956 revista “Muzica” îi dedică poetului un număr întreg cuprinzând un grupaj de lieduri pe versurile sale.
Opera poetică a lui George Bacovia strălucește în rândul celor mai de seamă valori ale liricii românești și universale. Intrând în rezonanță cu versul său, ești pătruns de miracolul artistic al unei simplități profunde. Nichita Stănescu spunea despre Bacovia că este cel mai național poet român de după Eminescu.
Se spunea despre Mozart că, în unele momente, a cântat la vioara lui pe o singură coardă. Tot așa și Bacovia, în poezia sa, a fost un cântăreț pe o singură coardă, cu vibrații triste și adânci, aproape inimitabile. Biografia sa ne oferă o trăire interioară absolut uluitoare, ale cărei expresii se regăsesc din plin în cele 175 de poezii rămase. Criticul Eugen Simion a atras primul atenția că avem de-a face cu viața unui mare poet despre care se spune, nu fără dreptate, că n-a avut biografia pe care opera lui o merita.
”Dincolo însă de analize, comentarii, exegeze, opera bacoviană, ca a oricărui alt mare poet, trebuie recitită. La fiecare lectură, descoperim ceva de care ne mirăm că nu ne-am dat seama până acum. Mereu avansăm și totuși ne trezim mereu că am rămas în urma marilor poeți, că am fost și suntem trăiți de ei înainte ca noi înșine să trăim”, susținea Constantin Coroiu în 2007, la 50 de ani de la dispariția poetului.



Petre Rău

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23974
Comentarii: 120095
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE