FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
relativitate
Text postat de Liviu Nanu
în fiecare zi
trebuie să ucid
o lighioană ce crește în mine
peste noapte

folosesc pentru asta
mai multe arme personalizate
măști noh
și gînduri
pe care scrijelesc
fiecare faptă de vitejie

o zi = o victorie

iată deviza mea
scrisă pe fiecare decorație
pe care mi-o prind în piept
undeva spre nord-est

serile adorm cu gîndul
la dușmanul de-a doua zi
același călăreț indispus
înarmat cu suliță
și cărți de povești

23.04.2005
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Luminita, orice cuvint din partea ta, chiar si aceste scuze ma onoreaza. Ai dreptate cu inspiratia asta, daca nu-i dai curs cind vine, risti sa o pierzi. Si intirzierile sint uneori bune la ceva. De exemplu tot intirziind cu volumul 2 (din cauze obiective), a aparut acest text care va face parte din carte. Am putea spune in concluzie, autoparafrazindu-ma ca tot raul spre bine.
Elena, ai facut un comentariu elaborat si echilibrat asemenea unui critic literar (poate ca si esti, mea culpa daca nu stiu). Ai surprins bine, ai citit textul in cheia corecta, desi eu am lasat cititorului mai multe portite, fiecare interpretind dupa starea sa afectiva si capacitatea sa emotiva. Lighioana care creste in mine/noi si pe care "trebuie" s-o ucidem asteptind re/nasterea ei poate lua diferite forme, materiale sau mai degraba, spirituale. Poate ca tocmai acest exercitiu ne tine in "forma". Ce s-ar intimpla daca aceasta (lighioana, adica) nu s-ar mai ivi a doua zi? Am fi mai fericiti? Am muri si noi de plictiseala? E un fel de simbioza aici.
Multumesc pentru trecere si semnul lasat.
 
Postat de catre Liviu Nanu la data de 2005-04-28 11:01:06
         
 
  Exercitiu de lectura

Pozie si exorcizare

Extrapolând titlul unui celebru tablou, se pare ca nu numai somnul rațiunii ci și somnul ca atare naște monștrii, lighioane, cum ne spune autorul. Dacă în plan existențial ciclul circadian permite fiintei capacitatea de refacere, iata că noaptea poate fi excelentă pentru „lighioanele” care cresc în noi fie în momentul somnului fie în timpul chinurilor insomniace pe care îneosebi mulți dintre creatori le au. S-ar parea că lighioana despre care face vorbire autorul crește în timpul unor astfel de chinuri. Lighioana, înțeleasă probabil, ca fiind antinomică legii morale. Spun aceasta deoarece „uciderea” ca determinant acțional nu poate fi admisă în plan moral decât dacă are ca obiect răul personificat de o astfel de lighioană. Așadar trebuie să remarcăm de la început luciditatea și discernământul acut de care dă dovadă autorul care din „mediu de creștere” se transformă conștient și imperativ în judecător și executant, cu celeritate, al sentinței date. Judecata este neechivocă, lighioană adic㠄vinovăție” care ne poate duce cu gândul la păcat iar sentința este nemiloasă și imediat㠄trebuie să ucid”. Aceasta poate fi interpretata ca o repunere în drepturi a legii morale. Autoexorcizare în toată puterea cuvântului. Mai trebuie observat că efectul „educativ” adică de îndreptare a păcătosului este nul în sensul că subiectul nu este vindecat în urma unei astfel de judecăți-sentințe. El trebuie să reia zilnic acest efort sisific care ne duce cu gândul la luciditate și dramă. Poate că o „sancțiune” metafizică, un fel de blestem venind pe filieră genetică din negura timpurilor, îl urmărește singura șansa de viețuire morală fiind luciditatea permanentă și intrasigența zilnică față de sine. Iata cum cu răbdre, ambiție și perseverență un „handicap”, am putea extinde orice handicap poate fi anulat. Și eul repus în drepturile inalienabile ale unei existențe morale. Găsesc deosebit de reușit acest poem și în special această parte a poemului care poate avea o existență autonomă. Este un fel de concentrator de masă poetică. Să recitim această parte:
” în fiecare zi
trebuie să ucid
o lighioană ce crește în mine
peste noapte”
Iată așadar câtă încărcătură poetică pot avea patru versuri! Spuneam undeva că, practic, în creațiile noastre noi cu toții utilizăm cam aceleași cuvinte. Numai că unii dintre noi le aleg și le „seteaz㔠astfel înât ele devin artă. Poezie în cazul de față.
Am subliniat mai sus calitatea de concentrator de masa poetică a acestor versuri. Celelalte părți ale pemului sunt subsumate acestora și reprezintă o reluare de tip ravelian a temelor cuprinse în aceste versuri. Victoria asupra propriului rău, înțeleasă ca o devenire perpetuă întru perfecționare, îndreptare și purificare și posibilitatea practică a obținerii de către fiecare dintre noi a unei astfel de victorii, pare să fie mesajul fundamental al acestui poem. Cu atenția mereu trează pentru că răul nu doarme niciodată. Se hranește cu faptele noastre și noapte de noapte crește sub fomă de lighioane în noi. Dacă le vom lăsă ne vor invada până la subjugare. Și vom fi pierduți. Dacă nu le vom lăsa, autorul acestui reușit poem ne oferă un exemplu practic, ne vom fi salvat. Cu acestă condiție:” o zi = o victorie”

 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2005-04-28 08:52:42
         
 
  Liviu, am fost inspirată acum câteva zile și am scris aici un comentariu pe măsura unui poet mare dar când am apăsat pe butonul Comenteaza s-a pierdut... Îmi expirase sesiunea... Îmi pare rău.
Dar asta nu înseamnă că mi-am schimbat părerea despre versurile tale pentru care am mare admirație.
 
Postat de catre Luminita Suse la data de 2005-04-28 02:34:32
         
 
  Marinela, cu toată imaginația mea pohetică, nu realizez cum e să ai sufletul pachet. Și de ce?
Lory, dacă te-ai gândit la ceva (indiferent la ce), înseamnă că am intrat într-o oarecare rezonanță, eu ca autor, iar tu în calitate de cititoare, adică tot un fel de partener de dialog.
Onorat de vizită, am făcut mici schimbări în text.
 
Postat de catre Liviu Nanu la data de 2005-04-27 11:08:23
         
 
  Excelent text, d-le Liviu Nanu, si ma gandesc la ziua cand va trebui sa fiu si eu pregatita sa omor dimineata, lighioana din mine. Sper sa reusesc. O poezie plina de semnificatii.
Lory
 
Postat de catre BBBB aaaaaa la data de 2005-04-27 07:30:27
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Liviu Nanu, am revenit asupra textului1 stiu ca am vrut sa ți-l scriu pe poezie.ro la comentarii, dar cred că am renuntat până la urmă, reflexia mea arată acum așa:

Liviu Nanu contra Liviu Nanu

Echipamentul tău de Sf Gheorghe,
te-a dezorientat în primăvară,
tu o faci pe lighioană să o doară
uitând că ai sufletul... pachet!
 
Postat de catre Marinela Preoteasa la data de 2005-04-24 17:32:27
         
 
  Marinela, ai dreptate. În fiecare dintre noi își află sălaș una sau mai multe ființe cu care de cele mai multe ori intrăm în conflict. Cînd conflictul se stinge se termină și viața. Inițial am vrut să intitulez poezia chiar așa, Sf. Gheorghe, eu fiind pe postul balaurului, bineînțeles. Apoi am lăsat cititorul să descopere conflictul ascuns bine (cel puțin așa mi-am imaginat) ca într-un palimpsest. Onorat de trecere.  
Postat de catre Liviu Nanu la data de 2005-04-24 14:50:49
         
 
  Erată
Propun totuși ca titlu, la reflexia anterioară,
"Liviu Nanu contra Liviu Nanu!"
 
Postat de catre Marinela Preoteasa la data de 2005-04-24 14:03:42
         
 
  Victoria nopții/ Victoria lui Liviu Nanu

Echipamentul tău de Sf Gheorghe,
te-a dezorientat în primăvară,
tu o faci pe lighioană să o doară
uitând cî ai suflet de poet!
 
Postat de catre Marinela Preoteasa la data de 2005-04-24 14:02:20
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23949
Comentarii: 120070
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE